Karaburun Kent Konseyi'nden Uyarı - Son Dakika
Yerel

Karaburun Kent Konseyi'nden Uyarı

Karaburun Kent Konseyi\'nden Uyarı

Karaburun Kent Konseyi, Karaburun'da son dönemlerde yoğun bir şekilde kurulması için ruhsat alma çabasına giren RES'e tepki gösterdi.

04.03.2014 22:54  Güncelleme: 00:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaburun Kent Konseyi Karaburun'da son dönemlerde yoğun bir şekilde kurulması için ruhsat alma çabasına giren Rüzgar Enerji Santrallerine (RES) tepki gösterdi.

Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli açıklamalarda bulundu. Dilli konuşmasında; "Öncelikle, küresel ısınmanın ve küresel iklim değişikliğinin, başta karbon gazı salınımında en büyük paya sahip gelişmiş ülkeler olmak üzere, dünyanın çözmesi gereken öncelikli konulardan biri olduğunun ve bu kapsamda yenilenilebilir ve temiz enerji üretiminin son derece önemli olduğunun bilincinde olduğumuzun bilinmesini isteriz. Ancak, Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) doğru yerlerde, uygun yoğunlukta, yerel yaşama saygıyla, doğanın ve sosyal yaşamın korunarak kurulması gereği ve bu çerçevede yerel paydaşların görüşlerinin önemi açıktır. Doğu Akdeniz Havzasının en temiz bölümü olarak tanımlanan Karaburun Yarımadası, nadir türleri de barındıran zengin biyo çeşitliliği, kadim kültürü ve kırsal yaşamıyla bütüncül bir yaklaşımla korunması gereken bir ülke değeri ve dünya mirasıdır.

Bu çerçevede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nce yürütülmekte olan Karaburun Yarımadası'nın ulusal mevzuatla korumaya alınmasını öngören Özel Çevre Koruma Bölgesi çalışmaları Karaburun Yarımadası'nın tüm bileşenleri tarafından büyük önem verilerek ve dikkatle izlenmektedir.

Ancak, Karaburun Yarımadası, bölge için aşırı yoğunluk ve yaygınlıkta olan Rüzgar Enerji Santrallerinin ağır baskısı altındadır. Bölgede yoğun ve yaygın RES inşası, doğal yaşamı yok etmekte, tarım ve mera alanlarının kısıtlı olduğu bölgede yöre halkının iki temel geçim kaynağı olan keçi yetiştiriciliği ve zeytinciliğe büyük zarar vermekte ve yöre halkının varlığını sürdürmesini ciddi boyutta tehdit etmektedir.

Bu noktada, yenilenebilir ve temiz enerji kaynağı olan RES'lerin Karaburun Yarımadası örneğinde kirlenmekte olduğu konusu gündeme gelmiştir.

Enda Enerji Holding'i, Karaburun Yarımadasında kurulması planlanan "Mordoğan RES" ve "Yaylaköy RES" projelerini iptal ederek, uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış olan türleri de barından nadir ekosisteminin korunması ve yerelin sürdürülebilir kalkınması yönünde sorumluluk almaya davet ediyoruz." dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karaburun Kent Konseyi'nden Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement