Karayollarının "Örümcek Adamları" - Son Dakika
Güncel

Karayollarının "Örümcek Adamları"

Antalya'da, karayolu kenarlarındaki yamaçlardan taş ve kaya parçalarının düşmesini önlemek için kayalıklara tırmanarak tel ağları döşeyen endüstriyel dağcılar, mesailerinin yarısını iplerle tırmanarak geçiriyor.

10.02.2016 11:14

AYŞE YILDIZ - Antalya'da, karayolu kenarlarındaki yamaçlardan taş ve kaya parçalarının düşmesini önlemek için kayalıklara tırmanarak tel ağları döşeyen endüstriyel dağcılar, mesailerinin yarısını iplerle tırmanarak geçiriyor.

Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından, zemin kayması ve taş düşmesi sonucu meydana gelen kazaları önlemek ve doğal sit alanına zarar vermemek için Antalya- Kemer yolu Sarısu mevkisindeki 1,5 kilometrelik bölümde tel ağ örme ve kaya bulonlarını güçlendirme çalışması gerçekleştiriliyor.

Çalışma kapsamında işçi olabilmek için eğitim alan 25 endüstriyel dağcı, yüksekliği yer yer 90 metreyi bulan kayalıklara tırmanarak, günün en az 4 saatini ip üzerinde geçiriyor. 10 milimetrelik halatlarla 50 metreyi 45 saniyede tırmanabilen dağcılar, asılı vaziyette kalarak 300-350 kilogramlık delgi makineleriyle tonlarca ağırlığındaki kayaları deliyor, tel ağları seriyor.

Lakapları "örümcek adam" olan işçiler, soğuk ve yağmurlu havada, kaygan zeminde mücadele ederek, serdikleri tel ağları 8 ila 10 metre uzunluğundaki demir bulanlara bağlıyor.

"Hem adrenalini yüksek hem de doğayla iç içeyiz"

Karayollarında 2 yıldır işçi olarak çalıştığını anlatan endüstriyel dağcılardan Altuğ Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işlerinin zor olduğunu fakat eğlenceli hale dönüştürmeye çalıştıklarını anlattı.

Yaklaşık 90 metre yüksekliğe çıkıp, ip üzerinde çalışma yaptıklarını belirten Kaya, "Hem adrenalini yüksek bir iş yapıyoruz hem de doğayla iç içeyiz. Tel ağları serip, onları tek tek çubuklara tutturuyoruz. İnsanların güvenliği için bunu yapıyoruz. Tabii işin içinde eğlence de var, öyle olmasa yapılması çok zor. İpin üzerinde olmak apayrı bir duygu. Çevremizdekiler bize 'örümcek adam' diyor" diye konuştu.

"50 metreyi 45 saniyede çıkabiliyoruz"

Üzeyir Ceylan da karayollarında işçi olarak çalışabilmek için dağcılık eğitimi aldığını vurgulayarak, işini severek yaptığını ve zorlukları böyle aştığını belirtti.

İşe ilk başladığında tırmanmakta zorlandığını dile getiren Ceylan, "Pratik yaptıkça çok rahat tırmanmaya başladım. 50 metreyi 45 saniyede çıkabiliyoruz. Kayalara 8 ila 10 metre uzunluğunda delikler açıyoruz" diye konuştu.

"Hayatımız ip üzerinde geçiyor"

Ali Orhan ise 5 yıldır endüstriyel dağcılık yaptıklarını anlatarak, iş güvenliğini sağladıktan sonra çalıştıklarını söyledi.

Hayatlarının ip üzerinde geçtiğini dile getiren Orhan, şunları kaydetti:

"İp bizim emniyetimiz, hayatımızı kurtarıyor. İki partner olarak çalışıyoruz ve birine bir şey olursa diğeri direkt müdahale ediyor. Bizim iplerimiz farklı, 300-350 kilo ağırlığındaki makinelerle, 10 milimetre çapındaki halatlarla çalışıyoruz. Çok zor bir iş. Buraya gelen herkes yorucu olduğu için sigarayı bırakmak zorunda kalıyor. Günde 8 saat çalışıyoruz, bunun en az 4 saati tırmanarak geçiyor."

Orhan, tonlarca ağırlığındaki taşları delgi makineleriyle delip, 8-10 metrelik demirler yardımıyla çimento enjeksiyonu yaparak, kayaları güvenli hale getirdiklerini söyledi. Orhan, "İşimizi tarif etmekte çok zorluk çekiyoruz. 'Dağcılık' diyoruz, spor sanıyorlar. Gelince öyle olmadığını görüyorlar" dedi.

"Tüm ekipmanlarının kontrolünü yapıyoruz"

İş güvenliği uzmanı Meliha Şimşek ise bütün çalışanlara temel iş güvenliği eğitimi verdiklerini belirterek, "Buradaki çalışanlarımız ayrıcalıklı çünkü sürekli ip üzerinde çalışıyorlar. Günlük tırmanış malzemelerinin, tüm ekipmanlarının kontrolünü yapıyoruz" dedi.

İnşaatın şantiye şefi Soner Serttaş da tel ağ örgülerin 10 ila 40 metre arasında değiştiğini, çatlaklı kayaları alttaki sağlam kayaya 12, 15 metrelerde delgi açarak sabitlediklerini söyledi.

"Bir dağcılık faaliyeti yapıyormuş gibi çalışma yürütüyorlar"

Karayolları 13. Bölge Müdürü Şenol Altıok, 2013 yılında zemin araştırmasını yaparak oluşturdukları projeye geçen sene başladıklarını ancak turizm sezonu dolayısıyla buna uzun süre ara vermek zorunda kaldıklarının söyledi.

Turizm sezonu açılmadan çalışmayı tamamlayacaklarını anlatan Altıok, yüksek şevlerinin olduğunu ve buradaki parçalanmış büyük blok kayakları özel makinelerle deldiklerini, çalışmaları da 25 kişilik özel eğitim almış endüstriyel dağcıların yürüttüğünü anlattı.

Çalışmaların dik bir yamaç üzerinde yapıldığını belirten Altıok, "Orada çalışan bütün arkadaşlar sanki bir dağcılık faaliyeti yapıyormuş gibi çalışma yürütüyorlar. Kaya blonlarını tespit ettikten sonra üzerine tel ağ koyuyoruz ve küçük kayaların düşmesini önlüyoruz. Çalışmayla taş düşmesinden kaynaklanan kazaların tamamını önlemiş olacağız" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karayollarının 'Örümcek Adamları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement