Kaş Devlet Hastanesinde PRP Tedavisi Uygulanmaya Başladı - Son Dakika
Yerel

Kaş Devlet Hastanesinde PRP Tedavisi Uygulanmaya Başladı

Kaş Devlet Hastanesinde PRP Tedavisi Uygulanmaya Başladı

Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Kaş Devlet Hastanesinde ağrı ve kireçlenmeler için PRP tedavisi uygulanmaya başlandı.

09.04.2014 10:44  Güncelleme: 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Kaş Devlet Hastanesi'nde ağrı ve kireçlenmeler için PRP tedavisi uygulanmaya başlandı.

Antalya Kaş Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rahime Nur Ülker, PRP tedavisinin fizik tedavi alanında kullanımı hakkında bilgi verdi. PRP ile dokuların yenilenerek iyileştiğini belirten Dr. Ülker, "PRP (Platelet Rich Plasma) trombositten zengin plazma anlamına geliyor. Kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan trombositler, aktive edildikleri zaman büyüme faktörleri olarak bilinen iyileştirici proteinler ve faktörler salgılayarak dokuları iyileştirip yeniliyor. Trombositler sessiz kök hücrelerini aktive ettiğinden uygulama sonrası bölgede doku yenilenmesi sağlıyor. Yaralanmanın olduğu ya da yaşlanma ile zedelenmelerin bulunduğu tendon, kıkırdak gibi yapıların iyileşmesini hızlandırıyor.PRP tedavisinde kullanılan trombositler hastanın kendi kanından alınan numuneden ayrıştırılarak elde ediliyor ve yaralı bölgeye enjekte ediliyor" dedi.

UYGULANDIĞI HASTALIKLAR

PRP tedavisinin omuz ağrıları, tenisçi dirseği, golfçu dirseği, ön çapraz bağ yaralanmaları, menisküs yaralanmaları; diz, omuz, kalça eklemi kireçlenmesi, ayak bileği burkulmaları, topuk dikeni gibi birçok tedavi yöntemine yanıt vermeyen hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirten Dr. Ülker, şunları söyledi:

"PRP uygulamasında hastanın kendi kanı steril bir ortamda alındıktan sonra özel işlemler ile trombositler kanın diğer hücrelerinden ayrılıyor. Uygulanmak istenen bölgeye bu sıvı enjekte ediliyor. PRP'nin kalitesi, trombositlerin yaşama kabiliyetine bağlıdır. Trombositlerin yaşam ömrünü arttırmak uygulamanın etkinliğini arttırmak için antiinflamatuar türevi ilaçlar tedavi öncesi ve sonrasında en az 5 gün süreyle kullanılmamaktadır. Bu nedenle PRP uzman bir ekip tarafından hazırlanmalı ve uygulanmalıdır."

"HERHANGİ BİR YAN ETKİSİ YOK"

Uygulama nedeni ve uygulanan bölgeye göre enjeksiyon sıklıkların değişmekle birlikte 3 ve 6 hafta arayla 6 aylık dönem içinde 3 enjeksiyona kadar yapılabildiğine dikkat çeken Dr. Ülker, "İşlemden sonra doku iyileşmesini hızlandırmak için fizik tedaviye devam edilebilir. Daha çok ikinci enjeksiyondan sonra iyileşme beklenmekle birlikte çoğu hasta ilk uygulamadan sonra da ağrı ve tutukluk şikayetlerinde azalma olduğunu söylemektedirler. PRP yöntemi kişinin kendi kanından alınıp hazırlanması nedeni ile herhangi bir yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir ağrı ve şişme yapabilir. Bu durum 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer. Tedavi sonrasında 3 gün süre ile istirahat, soğuk uygulama ile bu durum en aza indirilebilmektedir" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kaş Devlet Hastanesinde PRP Tedavisi Uygulanmaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement