Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler - Son Dakika
Güncel

Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler

İspanya Hükümeti, Katalonya'da gönüllerle yapılmak istenen gayriresmi halk oylamasını önlemek için harekete geçti.

28.10.2014 13:17  Güncelleme: 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya hükümeti ile Katalonya özerk yönetimi arasında, olası bir bağımsızlık yanlısı referandum ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Katalonya özerk yönetiminin 9 Kasım'da gerçekleştirmek istediği bağımsızlık yanlısı referandumun yasa dışı olduğunu savunan ve Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurularla referandumun resmi yollarla gerçekleşmesini engelleyen İspanyol hükümeti, ayrılıkçı siyaset yapan Katalanların son girişimini durdurmak için harekete geçti.

Katalonya özerk yönetimi başkanı Artur Mas'ın ortaya attığı, bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin ve STK'ların "destek vereceklerini" açıkladıkları, 9 Kasım'da gönüllülerin yardımıyla yapılmak istenen gayri resmi bağımsızlık yanlısı halk oylaması girişimine ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne itiraz etmeye hazırlanan İspanyol hükümeti, yasal danışma organı olan Devlet Konseyi Daimi Komisyonu'nundan bilgi istedi. Komisyonunun perşembe gününe kadar İspanyol hükümetine raporunu sunması ve cuma günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında Katalonya'daki yeni halk oylaması girişiminin Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edilmesi öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi'nin hükümetin olası başvurusunu kabul etmesi halinde, daha önce olduğu gibi bu seferki gayri resmi girişim de askıya alınmış olacak.

Konuyla ilgili İspanyol gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Rafael Catala, "Katalan yönetimi, yasak olan bir sonucu alternatif yollarla elde etmeye çalışıyor. Katalonya'da 9 Kasım'da hazırlanan gayri resmi halk oylamasını hiçbir yerel yönetim gerçekleştiremez, çünkü yasal çerçevesi yok" dedi. - Madrid

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement