Sivas'ta KBRN Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı - Son Dakika
Yerel

Sivas'ta KBRN Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

Sivas'ta düzenlenen Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer tatbikatı, gerçeğini aratmadı.

13.06.2014 14:16  Güncelleme: 14:17

Sivas'ta düzenlenen Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tatbikatı, gerçeğini aratmadı.

4 Eylül Sanayi Sitesi'nde bulunan Geri Dönüşüm Tesisleri yanındaki boş binada gerçekleştirilen tatbikata, Sivas ve Tokat'ın Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'ne bağlı ekipler katıldı.

Senaryo gereği, bir fabrikada çıkan yangın ve ardından meydana gelen patlama nedeniyle bölgeye ekipler sevk edildi.  Alanda, biyolojik ve radyasyon açısından koruma bantlarını oluşturan özel kıyafetli ekipler, kazazedeleri dekontaminasyon çadırına taşıdı. Çadırda, kimyasaldan temizlenen yaralılar, sağlık ekiplerinin kontrolünde müşahede çadırına alındı ve ardından ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Bölgenin kimyasal açıdan güvenli hale gelmesinden sonra itfaiye ekipleri köpükle yangın söndürme ve soğutma çalışması yaptı. Tatbikat gerçeğini aratmazken, ilginç görüntüler ortaya çıktı.

Tatbikatın başarıyla sonuçlandığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, Sivas ve Tokat UMKE ekiplerinin yaklaşık 5 gündür 35 kişilik ekiple kentte kamp yaptığını belirtti.

UMKE eğitimlerini önemsediklerini ve bu eğitimlerin çeşitlendirilmesi için çaba gösterdiklerini ifade eden İlter, "Kampın bitiminde alınan eğitimlerin tatbikata dönüştürülmüş halini gördük. Tatbikatta ilimizde olabilecek herhangi bir kimyasal ve biyolojik saldırı anında kurtarma ekiplerinin neler yapması gerektiğini kısaca tiyatro ettik. Bu eğitimleri önemsiyoruz çünkü artık günümüzde bu tür tehlikeleri daha çok bekliyoruz ve sağlık personellerinin de bu konuda hazır olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

AFAD İl Müdürü Nazif Ekinci ise sıklıkla yapmadıkları bir tatbikatı icra ettiklerini belirtti. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı personel ve ekipman anlamında sürekli iyileştirmeler yaptıklarını söyleyen Ekinci, şunları kaydetti:

"AFAD olarak bu konuda yeni bir yapılanmaya girdik. İmkanlarımız ve kabiliyetlerimiz sürekli artmakta. Burada önemli olan topyekun, ilgili kurum ve kuruluşlarla, vatandaş boyutuyla hazır olmaktır. Temennimiz böyle bir felaketle karşılaşmamak ama çağımız ve teknoloji sürekli değişiyor. Bu değişimle bu tür riskler hayatımıza daha fazla giriyor. Buna hazırlıklı olma adına iyi bir tatbikattı."

Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam da kurumların ortak becerilerini sergilemeleri açısından oldukça önemli bir tatbikat olduğunu dile getirdi. Bu tür afetlerde ortak hareket etmenin önemli olduğunu vurgulayan Alaçam, itfaiye olarak üzerlerine düşen sorumlulukları en iyi şekilde yapmaya hazır olduklarını aktardı. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sivas'ta KBRN Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement