Kıbrıs Rum Basınına Göre Güney Kıbrıs Eroğlu-Anastasiadis Anlaşması Sonrası İkiye Bölündü - Son Dakika
Dünya

Kıbrıs Rum Basınına Göre Güney Kıbrıs Eroğlu-Anastasiadis Anlaşması Sonrası İkiye Bölündü

Kıbrıs Rum Basınına Göre Güney Kıbrıs Eroğlu-Anastasiadis Anlaşması Sonrası İkiye Bölündü

Güney Kıbrıs’ta özelleştirmeler ve Eroğlu-Anastasiadis anlaşması, koalisyonu, siyasi güçleri ve sivil toplum örgütlerini ikiye böldü.

14.02.2014 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Kıbrıs'ta özelleştirmeler ve Eroğlu-Anastasiadis anlaşması, koalisyonu, siyasi güçleri ve sivil toplum örgütlerini ikiye böldü.

Bölgede ilk olarak Rum Bakanlar Kurulu'nun KİT'leri özelleştirme yasa tasarısı sorun oldu. DİKO Başkanı DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, tasarıda değişiklik hazırlamaktayken, AKEL, EDEK, Ekologlar ve Vatandaşlar İttifakı grup halinde saldırdı. Daha sonra ise Kıbrıs sorununda ile ilgili olarak Papadopulos Anastasiadis'e yeniden saldırarak, Anastasiadis'i önceki geceki basın toplantısında söyledikleriyle halkı yanıltmakla suçladı. Rum Başkanlık Köşkü ise Papadopulos'u, Anastasiadis'in görüşlerine saygı göstermeye çağırdı. Simerini Gazetesi, haberi "İç Cephe Savaş Alanı... Koalisyon ve Siyasi Güçler Bölündü" başlığıyla manşete çekti. Gazete, DİKO-Anastasiadis ilişkilerinin bir fiskede yıkılacak kadar kırılgan olduğunu, Kıbrıs sorunundaki baş döndürücü gelişmelerin ardından DİKO liderliğinin hükümetten çekilme adımlarını hızlandırdığını ve DİKO parti organlarının önümüzdeki hafta, parti liderliğinin çekilme tutumu netleşmiş şekilde toplanacağını yazdı.

Gazeteye göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Yürütme Bürosu'nun bütün gelişmeleri masaya yatırmak üzere muhtemelen Salı günü toplanıp kendisinin ve diğer mücadele arkadaşlarının yaptığı hükümetten çekilme teklifini görüşeceğini açıkladı. Çekilme teklifinin içeriğiyle ilgili detay vermekten kaçınan Papadopulos, konu görüşülene kadar sabredilmesini istedi.

Gazete, DİKO'nun hükümetten çekilme adımlarından birinin de, Papadopulos'un tavsiyesi üzerine kabinenin DİKO'lu üyelerinin KİT'lerin özelleştirilmesiyle ilgili yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'ndaki oylamasına katılmamaları olduğu yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak bu şartlar altında partinin hükümetten muhtemel çekilmesi ile Eğitim, Sağlık ve Savunma bakanlarının istifa edeceğine kesin gözüyle bakılması gerektiğine işaret eden gazete, Enerji Bakanı Lakkotripis'in ise teknokrat olma sıfatından dolayı üçlü (DİKO -Hükümet-Lakkotripis) mutabakatla koltuğunda kalabileceğini kaydetti. Habere göre, Anastasiadis'in önceki gece düzenlediği basın toplantısında söylediklerinden dolayı Papadopulos ile Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos arasında kamuoyu önünde sürtüşme yaşandı. Papadopulos, Anastasiadis'in basın toplantısında ortaya koyduğu tezleri sert bir dille eleştirerek, ortak açıklamayla ilgili ifadelerinin yanıltıcı olduğunu söyledi. Viktoras Papadopulos ise, siyasi söylemi olgun bir topluma ve demokrasiye yakışır bir siyasi kültür düzeyinde tutmaya çağırdı.

Viktoras Papadopulos, Anastasiadis'in DİKO Başkanı'nın farklı görüşlerine saygı gösterdiğini belirterek, Nikolas Papadopulos'un küçümseyici ifadelerinin Nikos Anastasiadis'in şahsını değil Rum Yönetimi Başkanlığı kurumunu zedelediği uyarısında bulundu. Gazete, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'un dün hükümet içindeki iç savaşa beklenmedik bir müdahalede bulunarak, Anastasiadis'in icraatlarına tam destek belirttiğini ve DİKO'yu, hükümetten çekilme kararı alma ihtimali olmasına karşın Kıbrıs sorununun çözülmesi ve ekonomik krizin aşılması yönünde harcanan çabalara destek vermeye çağırdığını yazdı, özetle şunları ekledi:

"Tek bir fiske yalnız koalisyon ilişkilerini değil DİKO içerisindeki ilişkileri de bozacak. Bütün göstergelere göre üçlü koalisyondan çekilme adımı hiç de kansız olmayacak. Liderliğin tercihinin önünde çok sayıda DİKO'lu yetkilinin yoğun tepkisi bulunuyor. Böyle bir karara, gerek siyasi menfaatler, gerek seçilen zamanlama açısından tepki gösteriliyor. Böyle bir hareketle DİKO'nun hiçbir şeyi savuşturamayacağı, aksine, Kıbrıs sorunuyla ilgili gelecekteki icraatlara etkide bulunma olanağının kaybedileceği söyleniyor. Ancak liderliğin kararı kesin: Başkan Anastasiadis DİKO ile yaptığı hükümet programı anlaşmasına uymadı, ne görüşlerine ne de endişelerine kulak astı, dolayısıyla partinin ilkeleri, tezleri ve bunların kopmaz parçası olan siyasi itibarı nedeniyle çekilmekten başka yol yok."

NİKOLAS PAPADOPULOS: "BAŞKAN HALKI YANILTIYOR"

Fileleftheros ise haberi "Nikolas Zaman Kazanıyor ve Tansiyonu Yükseltiyor... Yürütme Bürosunu Gelecek Hafta Toplayacak" başlığıyla aktardı. Simerini "Başkan Yanıltıyor... Nikolas Papadopulos'tan Nikos Anastasiadis'e Yeni Şiddetli Saldırı... DİKO, EDEK, Ekologlar ve İttifak Basın Toplantısından İkna Olmadı; AKEL Abartı Görüyor ve Destekliyor; DİSİ ve EURO.KO Olumlu Buluyor" başlıklı haberinde ise Rum siyasi partilerinin Anastasiadis'in basın toplantısında söyledikleriyle ilgili değerlendirmelerine özetle şöyle yer verdi:

"DİKO Başkanı Papadopulos, düzenlediği basın toplantısının içeriği konusunda Başkan Anastasiadis'e çok sert eleştiride bulundu. 'Başkan Anastasiadis'in Kıbrıs Helenizm'ine, Eroğlu ile yaptığı anlaşmanın içeriği hakkında bilgi vermek için çok iyi bir fırsatı vardı. Ancak maalesef halkı yanıltmayı tercih etti' diyen Papadopulos, Anastasiadis'in söylemlerinden bir dizi örnek vererek bunların halkı kandırmak olduğunu, Anastasiadis'in bizim tarafın benimseyebileceği ancak ortak açıklama metninde var olmayan tezlere değindiğini vurguladı.

ÖNEMLİ OLAN BİZİM TARAFIN NASIL BİR YORUM YAPTIĞI DEĞİL KIBRISLI TÜRKLERİN HANGİ KAZANIMLARI ELDE ETTİKLERİNİ DÜŞÜNDÜKLERİDİR

DİKO Başkanı, önemli olanın, bizim tarafın tribünlere oynamak maksadıyla nasıl bir yorum yaptığı değil, Kıbrıslı Türklerin hangi kazanımları elde ettiklerini düşündükleri olduğuna işaret ederek 'örneğin Eroğlu devletçiklerin egemenliği olacağını söyledi, dolayısıyla devletin tek ve bölünmez egemenliği olmayacak ve toprak, geriye kalan bütün başlıklar tamamlandıktan sonra müzakere edilecek' dedi.

Özersay'ın da müzakerelerin kaldığı yerden başlayacağı açıklamasına işaret eden Papadopulos şunları söyledi:

'Yani, Anastasiadis-Eroğlu Anlaşması'nın müzakerelerin zeminini netleştirmediği, veya netleştirdiyse de lehimize netleştirmediği açıktır. Anastasiadis'in, Türkiye'den iyi niyet işaretleriyle ilgili ifadelerine gelince; Türk gemisi Barbaros'un Anastasiadis-Eroğlu Anlaşması'nın resmileştiği gün ve ertesinde tekrar Kıbrıs MEB'ine açıldığı bilgisini vermemiz gerek.'

EDEK: "ANASTASİADİS EROĞLU İLE UZLAŞTIĞI METNİ SÜSLEMEYE ÇALIŞIYOR"

Başkanın basın toplantısında söylediklerini eleştiren tek siyasi parti başkanı Papadopulos değildi. EDEK Sekreteri Dimitris Papadakis, Başkan'ın 'Derviş Eroğlu ile uzlaştığı anlaşma metnini süslemeye çalıştığını' söyledi ve şunları ekledi:

'Doğrunun gizlenmesi, süsleme ve gerçeklerin çarpıtılması, 11 Temmuz Anlaşması'nın iptal edildiği, etkisiz hale getirildiği ve Türkiye'nin, ezelden beri talep ettiği tasfiyesine karşı halkımızın savunma kalkanı olan Kıbrıs Cumhuriyeti'ni koruyan bütün unsurların ortadan kalktığı gerçeğini değiştirmez. Annan planını hortlatan ortak açıklama da son 40 yılın en kötü müzakere çerçevesidir. EDEK bir yıkım sürecinin engellenmesi için seferberlik çağrısı yapıyor. Halkımız bir kere daha fiziki ve milli var oluşunu koruyacak ve savunacak.'

EKOLOGLAR: "ANASTASİADİS KARAYI GRİ HATTA BEYAZ GÖSTERMEYE ÇALIŞTI"

Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis, Başkan Anastasiadis'in karayı gri hatta beyaz göstermeye çalıştığını söyledi. 'Olgular kendi başına gridir ve bazıları ne kadar boya harcarsa harcasın beyaz olmaları söz konusu değildir. Başkan'ın, ortak açıklama metninde var olan belirsizliklerin haklı olarak ortaya çıkan endişe ve itirazları dağıtma çabası bir yandan haklı bir yandan da başarısız görünüyor' dedi, şunları ekledi:

'Başkan ortak açıklamanın Eroğlu'nun uzlaşmaz tavrını devam ettirmesini engellemeyi başardığı konusunda ikna edemedi. Anastasiadis'in, Ankara Protokolü'nü hayata geçirmezse Türkiye'nin hiçbir müzakere başlığının açılmayacağı ve yerleşiklerin referanduma katılmayacakları ilanının ise bağlayıcı olmasını samimiyetle diliyoruz.'

VATANDAŞLAR İTTİFAKI: "ANASTASİADİS İMZA ATTIĞI BELGEYİ BİR DAHA OKUSUN"

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Kıbrıs sorununun çözümünün kişisel mesele değil bu ülkedeki var oluşumuzla ilgili milli mesele olduğunu belirterek, Nikos Anastasiadis'i, halkı yanıltmaya çalışmak ve kargaşa yaratmakla suçladı. 'Ancak Birleşik Kıbrıs vatandaşlığı olanlar Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiği vatandaşlığı da alabilir derken yalan söylüyor' diyen Lillikas, şöyle devam etti:

'Başkan Anastasiadis imzaladığı belgeyi bir daha okusun. Türk tarafı ertesi gün ve müzakereler başlamadan önce anlaşmaya kendi farklı yorumunu yaptı. Başkan Türk planlamaları karşısında gözlerini kapatarak hiçbir şeye hizmet etmez. Deve kuşu gibi kafasını kuma gömmekle tuzaklardan kaçamaz. Sadece gelmekte olan felaketi kolaylaştırır.'

AKEL: "MÜZAKERELERE DESTEK VERMEMİZ AÇIK ÇEK DE VERDİĞİMİZ ANLAMINA GELMEZ"

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, ortak açıklamanın şeytanlaştırılmasını göğüslemek için abartıdan kaçınmadı. 'Talat-Hristofyas ortak açıklamasının terk edilmesinin sonunda bizim tarafı, özellikle bölünmez egemenlik konusunda kayıplara sürüklediği son aylardaki deneyimden ders almalıyız. Bunu, kendimizi haklı çıkarmak için değil, bir kez daha düşünülmesi ve 2008-2012 döneminde kazanılanların terk edilmemesi için söylüyoruz. Zarar veren demagoji bırakılmalıdır. AKEL'in müzakere prosedürüne destek veriyor olması hiçbir şekilde açık çek de verdiği anlamına gelmez.'"

Gazeteye göre, DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, Anastasiadis'in ortak açıklama konusunda detaylı ve ikna edici izahat verdiği görüşünü belirtti. Prodromu, ortak açıklama ile müzakerelerin başladığını, bunun nihai hedefe kararlılıkla yürüme olanağı sağladığını belirterek "kafamızın gerisinde çekince ve uyarılarımız var ama şu anda mesele, doğru yorumları yapıp, işgale son vermek ve siyasi anlaşmaya varmak hedefine ulaşmamıza olanak sağlayacak bu önemli metnin dayanaklarını kullanmamızdır" dedi.

EURO Başkanı Dimitris Şilluris ise, partisinin, Anastasiadis'in basın toplantısında verdiği izahattan sonra ortak açıklamaya yapılan yorumları ikinci derecede öneme sahip bulduğunu belirterek "Ortak açıklamaya genel itirazımıza karşın uzlaştığımız noktadan başlıyoruz" ifadesini kullandı. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kıbrıs Rum Basınına Göre Güney Kıbrıs Eroğlu-Anastasiadis Anlaşması Sonrası İkiye Bölündü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement