Kıbrıs'ta MS 4. Yüzyıldan Kalma Mozaik Bulundu - Son Dakika
Güncel

Kıbrıs'ta MS 4. Yüzyıldan Kalma Mozaik Bulundu

Kıbrıs\'ta MS 4. Yüzyıldan Kalma Mozaik Bulundu

Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın yaklaşık 35 kilometre uzağındaki bir alanda MS 4. yüzyıldan kalma dev bir mozaik bulundu.

17.08.2016 17:08  Güncelleme: 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arkeolog Fryni Hadjichristofi ve 7 kişilik ekibinin geçtiğimiz yıl yerini tespit ettiği mozaiğin tamamen gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Mozaikte, Roma döneminin yarışlarda ve savaşlarda kullanılan iki tekerlekli at arabaları yer alıyor. 4 at arabasının, sürücülerinin ve atların bir hipodromda resmedildiği mozaik 11 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde geniş bir alanı kaplıyor.

BÜYÜK BÖLÜMÜ YOL ALTINDA

Fryni Hadjichristofi, ilk önce mozaiğin küçük bir bölümünü bulduklarını ancak esas büyük bölümün yolun altında kaldığını tespit ettiklerini söylüyor. Yolun yeri değiştirilip çalışmalara devam edilene kadar da yüzeye çıkacak mozaiğin ne kadar önemli bir eser olduğunu tam olarak kestiremediklerini ifade ediyor.

TÜRÜNÜN TEK ÖRNEĞİ

Mozaiği bu denli önemli kılan unsurlardan biri Kıbrıs'ta türünün tek örneği olmasının yanı sıra üzerindeki sahneler. Benzer şekilde, hipodromda bir yarışın resmedildiği dünya üzerinde 7 mozaik olduğunu söylüyor Fryni Hadjichristofi. Ayrıca çok iyi korunmuş olması, yarışın bütün bölümlerinin resmedildiği büyük bir mozaik olması da kazının önemini artırıyor.

2 YILLIK ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ VAR

Arkeolog Fryni Hadjichristofi tüm mozaiğin gün yüzüne çıkması için 2 yıllık çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Hava koşullarının imkan verdiği ölçüde devam edecek kazı çalışmaları sonrası restorasyonun zor olmayacağı, çünkü mozaiğin iyi durumda olduğu ifade ediliyor. Restorasyon sonrası mozaiğin ziyarete açılması planlanıyor.


Son Dakika Güncel Kıbrıs'ta MS 4. Yüzyıldan Kalma Mozaik Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement