'Kılıç Mesafesi'nin 702 Yıllık Sırrı - Son Dakika
Güncel

'Kılıç Mesafesi'nin 702 Yıllık Sırrı

HDP'li Önder'in, AK Partili vekillere, "Bir daha hiçbir vekilimize kılıç mesafesinden fazla yaklaşmayın pişman olursunuz" sözündeki 'kılıç mesafesi' İngiltere'den geliyor.

20.02.2015 07:53  Güncelleme: 08:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İç Güvenlik Paketi geriliminin yaşandığı Meclis'te, HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in, Ak Partili vekillere, "Bir daha hiçbir vekilimize kılıç mesafesinden fazla yaklaşmayın pişman olursunuz" sözündeki 'kılıç mesafesi' İngiltere parlamentosunda yüzyıllardır var olan bir demokrasi kültürü...

HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, TBMM'de yaşanan kavgaya yönelik kürsünden yaptığı konuşmada "Vekillerimize kılıç mesafesinden fazla yaklaşmayın, yanarsınız" ifadesini kullandı. Önder'in kullandığı 'kılıç mesafesi' tabiri aslında, demokrasinin beşiği İngiltere'nin, 800 yıl öncesine uzanan bir geleneğine dayanan siyasi bir deyim.

SOL TARAFTA İKTİDAR SAĞ TARAFTA MUHALEFET

İngiltere parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda kürsünün sol tarafında iktidar partisi milletvekilleri, sağ tarafında ise muhalefet vekilleri yer alıyor. İktidar ve muhalefet arasında ise kırmızı çizgiler ile ayrılan bir koridor bulunuyor. O çizgiler, yaklaşık 800 yaşındaki parlamentonun ilk yıllarından, insanların kılıç kuşanıp dolaştıkları dönemden bugüne uzanıyor.

Avam Kamarası'nın kırmızı çizgileri, milletvekillerinin ateşli müzakerelerin hararetine kapılıp kılıçlarını çekmeleri durumunda "nerede duracaklarını bilmeleri" için çizilmiş. Vekillerin birbirlerini yaralamalarını engellemek için de bu çizgilerin arasına tam 2.5 metre yani iki kılıç boyu mesafe konulmuş. Tam 702 yıl önce, 30 Ekim 1313'te Kral İkinci Edward, parlamentoyu çağırdığı sırada bir kavga çıkması üzerine parlamentoya kılıç ve zırhla girilmesini yasaklamış. Bu nedenle vekillerin dolaplarına kılıçlarını asabilecekleri askılıklar yapılmış.

ÇİZGİLER HALA VAR

Demokrasilerinin köklü tarihi ile gurur duyan ve bunu simgeleyen parlamento binalarını aslı gibi koruyan İngiltere'de, Avam Kamarası'nda hâlâ bu kırmızı çizgiler mevcut. Ancak artık kılıçlardan korumak yerine parlamentodaki saygıyı simgelemekteler. İktidar ve muhalefet vekilleri görüşlerini dile getirirken bu çizgileri geçemiyorlar. İki kırmızı çizgi arasındaki koridorda milletvekillerinin konuşması yasak.

KARE PARLAMENTO

İngiltere dışında dünyada bir tek Kanada'da kare şeklinde dizayn edilmiş parlamento bulunuyor. Bu dizaynın temel amacı "bize karşı onlar" hissi vererek tartışmaların hararetli geçmesini sağlamak. Yekillerin yakın ve yüz yüze oturdukları bu düzenin bir diğer amacı da iktidara her daim, onların da her an muhalefette yer alabileceğini, iktidarın daimi olmadığını hatırlatmak.

(Kaynak: Milliyet)

\'Kılıç Mesafesi\'nin 702 Yıllık Sırrı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 'Kılıç Mesafesi'nin 702 Yıllık Sırrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • seher: HAVLIYOR BOŞ BOŞ. CIDDIYE BILE ALINMAZ SALAK 19 53 Yanıtla
  • seher: MECLISDEN ICERI BILE ALINMAZ DOMUZ SURUSU BUNLAR NANKÖRDUR. 13 49 Yanıtla
  • diyar21: Sevsenizde sevmesenizde adam süper en azından hırsız değil 42 16 Yanıtla
  • baran: Adamın dibisin sırrı abi 39 19 Yanıtla
  • okan: Sırrı Baba Candır. helal olsun. Allah yardımcısı olsun. 39 13 Yanıtla
  • omer: osmanlılnın lafını calıp ingiltereye yyapiştırdınız 20 23 Yanıtla
  • OSMANLI: Ulan ciguli sen kendini ne sanıyorsun tükürseler boğulursunuz korkaklar sürüsünün iti 11 30 Yanıtla
  • recep: ALLAH AKIL DAGITIRKEN BU HIYAR NERDEYDI 11 24 Yanıtla
  • eray: asıl siz bu yazıları yazan kendine insanım diyen herkes sizin sefil durumunuzu lanetlemelidir adam bişey söylüyor bdplidir diye saldırıyorsunuz yazıklar olsun sizin kibi bülücülere kimse arap milliyetççili kadar miliyetçi değil bakın ne hale geldiler milliyetçilikten kim adam olmuşki siz olacaksınız 25 8 Yanıtla
  • niyat: BIR GIRAM AKIL YOK SIRRIDA ŞAPŞIKIN TEKI 10 22 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement