Kimsesiz Yaşlı Adam Yardım Bekliyor - Son Dakika
Yaşam

Kimsesiz Yaşlı Adam Yardım Bekliyor

Kimsesiz Yaşlı Adam Yardım Bekliyor

Tokat’ın Niksar ilçesinde tek odalı bir evde sağlıksız bir ortamda yalnız yaşayan, konuşamayan ve kulakları duymayan 74 yaşındaki İsmail Hasbolat, devletten yardım bekliyor.

24.06.2014 11:09

Tokat'ın Niksar ilçesinde tek odalı bir evde sağlıksız bir ortamda yalnız yaşayan, konuşamayan ve kulakları duymayan 74 yaşındaki İsmail Hasbolat, devletten yardım bekliyor.

Yaklaşık üç aydan bu yana yatağa mahkum yaşayan 74 yaşındaki İsmail Hasbolat'a, komşusu Reşat Uralcan sahip çıkıyor. Yaşlı adama her konuda yardımcı olan Uralcan, kendisinin de artık dayanacak gücü kalmadığını belirterek yetkililerin biran önce yaşlı adamı bakım evine yerleştirmelerini istedi.

Konuşamayan ve kulakları da duymayan İsmail Hasbolat'ın her ihtiyacıyla yakından ilgilenen Uralcan şunları söyledi: "İsmail ağabeyin hayatta kimsesi yok. Üçüncü derece akrabaları var, geldiler sadece 'geçmiş olsun' dileklerini sundular ve gittiler. Daha da arayıp sormadılar. Ben komşusuyum, hiçbir akrabalığım yok sadece vicdanen insanlık namına yardımcı olmaya çalışıyorum, sahip çıkıyorum. İsmail ağabey üç aydır hasta, hastaneye ben götürüyorum, ben getiriyorum, yemeğini ben yediriyorum, üzerini ıslatıyor ben değiştiriyorum, çamaşırlarını ben yıkıyorum, artık bende yoruldum" dedi.

Konuyu ilçe kaymakamlığına ilettiğini söyleyen Uralcan, "İsmail ağabeyin durumunu kaymakamlığa ilettim, kendisi vakıf müdürünü yönlendirdi bakım evine alınması için. Daha sonra vakıf müdürlüğü vasıtasıyla sevgi evlerine bir dilekçe yazıldı, sonra o dilekçeyi yeniden kaymakamlığa getirdiler, sonucu daha ne olduğu belli değil. Devlet hastanesine müracaat ettim, orada bir kişi heyet raporu alınması gerektiğini belirterek İsmail ağabeyi ambulansla Tokat'a götürdük, alamadık. Daha sonra üç defa ben götürdüm heyet raporu için, yüzde 89 oranında özürlüdür bakıma muhtaçtır diye heyet raporunu aldığımız halde, bu sefer ayrıca Niksar Devlet Hastanesi'nden de rapor almamızı istediler. Niksar Devlet Hastanesi'nden de rapor aldık, Tokat'taki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü buraya gelerek İsmail ağabeyin durumuna bakmışlar, benden vasilik kararı çıkartmamı istediler. Daha sonra adliyeye gittim. Bana, 'sen vasisi olamazsın birinci, ikinci ya da üçüncü derece akrabası olman gerekiyor' dediler. O akrabalarını aradım ama kimse gelip ilgilenmek istemiyor. 'Bizim işimiz gücümüz var. Biz ona sahip çıkamayız, biz bakamayız' diyorlar" diye konuştu.

Yetkililerin yaşlı adamı bakım evine yerleştirmesini isteyen vefakar komşu Uralcan, bakım olmazsa yaşlı adamın açlıktan ölebileceğinin de altını çizerek, "Ben biran önce İsmail ağabeyinin buradan kurtarılmasını ve bakım evine yerleştirilmesini istiyorum. Elbette kimin ne zaman öleceği belli olmaz ama iki gün bakmasam burada açıktan ölüp kalacak, çünkü kendi ihtiyaçlarını göremiyor. Ben elimden gelen her türlü desteği yardımı yapıyorum ancak ben de bu şartlarda bir yere kadar yapabiliyorum. Artık bu hastaya devletin sahip çıkmasını istiyorum. Sonuçta benim başka yapabileceğim bir şey yok. Biran önce bakım evine alınmasını istiyorum. Prosedür prosedür nereye kadar, 2,5 aydır prosedür nasıl çalışmıyor. Başka yerlerde televizyonlarda gazetelerde görüyoruz hemen alıp götürüyorlar. Bunu niçin götürmüyorlar? Üç aydır bu adam hasta ve böyle yatıyor yatakta, üç aydır bu şekilde ben bakıyorum. Konuşamıyor, kulakları duymuyor, derdini anlatamıyor. Sadece el kol hareketleriyle anlaşabiliyoruz. Bu adam böyle yatıyor burada, karnını ben doyuruyorum, kendisi ayağa kalkıp masanın üzerindeki yiyecekleri dahi yiyemiyor. Gelmesem vicdan azabı çekiyorum, gelip yardımcı oluyorum ama benim yapabileceğim iş bu kadar" şeklinde konuştu. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Kimsesiz Yaşlı Adam Yardım Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement