Kırgız Sinema Tarihinin En Pahalı Filmin Fragramı Yayınlandı - Son Dakika
Güncel

Kırgız Sinema Tarihinin En Pahalı Filmin Fragramı Yayınlandı

Kırgızistan'da devlet tarafından karşılanan yaklaşık 1,5 milyon dolarlık bütçeyle çekilen ve ülkenin 31 Ağustos bağımsızlık gününde galası yapılması beklenen "Kırgız sinema tarihinde en pahalı film" unvanına sahip olacak "Kurmancan Datka" adlı filmin fragramı yayınlandı.

24.07.2014 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgızistan'da devlet tarafından karşılanan yaklaşık 1,5 milyon dolarlık bütçeyle çekilen ve ülkenin 31 Ağustos bağımsızlık gününde galası yapılması beklenen "Kırgız sinema tarihinde en pahalı film" unvanına sahip olacak "Kurmancan Datka" adlı filmin fragramı yayınlandı.

Milli Kırgız Film Kurumu'nun çatısı altında çekilen ve Nazira Mambetova, Aziz Muradilov, Elina Abaykızı ve Mirlan Abdulayev'in başrollerini paylaştığı Kurmancan Datka adlı tarihi sinema filminin yönetmeni Sadık Şer-Niyaz, filmin fragramınını sinemaseverleriyle paylaştı.

Kırgızistan Devlet Televizyon Kanalı Denetleme Kurulu Başkanı Farhat Bekmambetov ile Milliyetçi Ata Curt Partisi milletvekili ve Kurmancan Datka Vakfı Başkanı Jıldız Joldoşeva'nın yapımcılığını üstlendiği filmde, Kırgız halkının yönetim tarihinde "Alay Kraliçesi" olarak anılan ve Türkistan coğrafyasında ilk kadın general ünvanına sahip Kurmancan adlı kadının hayatı, ailesi ve yönetimdeki karşılaştığı acı ve trajedi konuları anlatılıyor.

Fergana vadisinde 1811-1907 yıllarında yaşayan Kurmancan adlı Kırgız kadını milletinin özgürlüğü için küçük oğlu Kamçıbek'in Ruslar tarafından (1895) idam edilmesine razı olduğu rivayet edildiği biliniyor.

Hayatında iki kez general (datka) unvanına sahip Kurmancan'ın Tanrı Dağı'ndaki Alay vadisinde kaldığı çadırı ölümünden 6 ay önce Finlandiya mareşalı Carl Gustaf Emil Mannerheim tarafından ziyaret edilir. Mareşalın, 96 yaşındaki Müslüman kadının at üstünde kendisi ile hatıra fotoğrafını çektirmeye musaade olması karşısında kaldığı şaşkınlığını gezi günlüğünde kalema aldığı biliniyor.

Ülkenin tüm bölgelerinde Kurmancan Datka'nın heykelleri ve Kırgız para birimi Som'un üzerinde resmi bulunuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgız Sinema Tarihinin En Pahalı Filmin Fragramı Yayınlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement