Kırgızistan ve Tacikistan Arasındaki Sınır Sorunu - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan ve Tacikistan Arasındaki Sınır Sorunu

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dün yapılan Orta Asya+Japonya Diyaloğu konulu toplantı için gelen Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Aslov, Kırgız mevkidaşı Erlan Abdıldayev ile görüştü.

17.07.2014 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dün yapılan Orta Asya+ Japonya Diyaloğu konulu toplantı için gelen Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Aslov, Kırgız mevkidaşı Erlan Abdıldayev ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığında iki bakanın düzenlediği basın toplantıda ikili ve heyetlerarası görüşmelerde iki ülke arasındaki tüm sınır sorunların ele alındığı belirtildi.

Bakan Abdıldayev, yaptığı açıklamada, "Tacikistan tarafının sınırdaki eylemlerinin iki ülke arasındaki mevcut anlaşmalara uygun olmadığı" yönündeki endişelerini Tacik tarafına ilettiklerini belirtti.

Abdıldayev, Kırgız ve Tacik halkının yoğun yaşadığı ortak sınır bölgesinde barışın güçlendirilmesi ve karşılıklı güvenin tesis edilmesi için sınır olaylarında ağır silah ve teçhizat türünün kullanılmamasının garanti edilmesi ile Kırgız-Tacik sınır muhafızları arasında 11 Ocak'ta yaşanan çatışmanın ardından başlatılan ortak soruşturmanın tamamlandığı yönündeki konunun ele alındığını anımsattı.

Erlan Abdıldayev, Kırgız tarafının ocak ayındaki çatışmayla ilgili soruşturmasını tamamladıklarını, bu yönde karşı tarafa bilgi verdiklerini ve şimdi de Tacik tarafından soruşturmasını tamamlamasını beklediklerini kaydetti.

İki ülkenin ortak sınır bölgelerinde güvenin tesisi için çaba sarfetmesi gerektiğinin altını çizen Abdıldayev, "Bizim halklarımız, korku içinde yaşamamalı ve refahını kalkındırmak için geleceğinden emin olmalıdır. Bunu sadece ortak çabalarla gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

-

Tacikistan Dışişleri Bakanı Aslov, açıklamasında, iki ülke arasındaki sınır bölgelerde meydana gelen olayları aşacaklarından umutlu olduklarını belirtti.

Aslov, bu görüşmenin ardından her iki bakanın hükümetlerine sınırdaki sorunlarının giderilmesi için bilgi vermeleri gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Sirojiddin Aslov, Kırgız tarafının bölgede yol yapım konusuna sıcak baktığını belirterek, "Biz halklarımızın bilgeliğine güveniyoruz. Bunlar binlerce yıldır bir arada ve birlikte yaşıyorlar. Bizim uluslarımızın ortak yaşam köklerine sahip olmasından gurur duyuyoruz" dedi.

Tacik-Kırgız sınır bölgesinde yaşanan silahlı olaylara değinen Aslov, iki ülkenin güvenlik güçleri personelinde inceliğin ve sabrın yeterli olmadığını, bunların kararlılıkla bertaraf edilmesi gerektiğini ifade etti.

İki halkın yoğun yaşadığı bölgede sıklıkla arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma, ortak yol kullanımı ve sınırda izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginlik çıkıyor.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan sadece 503 kilometresi belli iken, 2012 yılından itibaren süren sınır belirleme çalışmalarında henüz 47 kilometre üzerinde uzlaşıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan ve Tacikistan Arasındaki Sınır Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement