Kırsal Kesimdeki Kadınlar Ekonomiye Destek Olacak - Son Dakika
Yerel

Kırsal Kesimdeki Kadınlar Ekonomiye Destek Olacak

Kırsal Kesimdeki Kadınlar Ekonomiye Destek Olacak

Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Muş İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Kırsal Kesimdeki Kadınlarımıza Sosyal Statü Projesi’nin eğitimlerine başlandı.

11.01.2016 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Muş İl Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Kırsal Kesimdeki Kadınlarımıza Sosyal Statü Projesi'nin eğitimlerine başlandı.

Muş'ta kırsal kesimdeki kadınların modern yöntemlerle ekonomiye katkı sunmalarını sağlamak amacı ile yürütülen proje kapsamında, Hasköy ve Korkut ilçelerinde organik arıcılık, Sungu beldesinde süt sağımı ve kişisel hijyen, Akpınar köyünde ise 5 dekar alanda kiraz yetiştiriciliği ve fidan dağıtımı faaliyetleri yürütüleceği açıklandı. 200 bin lira bütçe ile 12 ay sürecek olan projeden 75 çiftçi yararlanacak.

Proje eğitimlerinin startını Sungu beldesinde verdiklerini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Muş İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, beldede hayvancılıkla uğraşan 30 kadına on gün süre ile süt sağımı ve hijyen eğitimi verdikten sonra seyyar süt sağım makineleri vereceklerini söyledi.

Sungu beldesinde düzenlenen eğitimlere katılarak kursiyerlere hitaben konuşan Çolakoğlu, kırsal alanda ekonominin gelişmesinde en çok yükü kadınların taşıdığını ve bu sebeple kırsal kesimdeki kadınları önemsediklerini belirterek, "Bu projedeki amacımız, kadınlarımıza bir istihdam alanı oluşturmak ve aile ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamaktır" dedi.

Muş'ta kırsal alanda ne kadar çok kadını istihdama kazandırıp ne kadar çok hijyenik süt elde edilirse o kadar başarılı olunacağına vurgu yapan Çolakoğlu, "İlimizde ortalama yıllık 320 bin ton süt üretimi yapılmaktadır. Buralarda çoğunlukla süt sağımı sağlıklı olmayan bir yöntem olan elle sağımla yapılmaktadır. Bu şekilde sağılan süt sağlıklı değildir. Makine ile yapılan sağım daha sağlıklı ve verimli bir süt sağım şeklidir. Bu proje kapsamında gıda hijyeni, organik arıcılık ve bitki yetiştiriciliği alanlarında çiftçilerimize eğitim verip daha sonra bu eğitimleri uygulayacakları olanaklar sağlayacağız. 75 çiftçimiz eğitimlerini aldıktan sonra ekonomiye katkı sunacak tarımsal faaliyetlere başlayacaklar. Eğitimlerimize ilk olarak Sungu beldesinden gıda hijyeni alanında başladık. Burada 30 kadın çiftçimize gıda hijyeni eğitimi verdikten sonra eğitim alan çiftçilerimize birer adet süt sağım makinesi dağıtacağız. Arkadaşlarımız bu makinelerin nasıl kullanıldığını çiftçilerimize uygulamalı olarak göstereceklerdir. Bu eğitimler sayesinde aynı zamanda hayvan barınaklarının ve hayvancılığın daha hijyen ve modern olacağını bekliyoruz" şeklinde konuştu. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kırsal Kesimdeki Kadınlar Ekonomiye Destek Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement