"Kızlar Okumaz" Diyenlere İnat Azmin Adı Oldu - Son Dakika
Güncel

"Kızlar Okumaz" Diyenlere İnat Azmin Adı Oldu

"Kızlar Okumaz" Diyenlere İnat Azmin Adı Oldu

Konya'da, "kızlar okumaz" diyenlere inat 13 yıl sonra eğitim hayatına başlayan Ayşe Demir, ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirdi, burslu kazandığı üniversitede yüksek lisans yapıyor.

01.05.2016 11:06  Güncelleme: 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da, "kızlar okumaz" denilmesine kızdığı için ilkokulu bitirdikten 13 yıl sonra eğitim hayatına yeniden başlayan Ayşe Demir (38), ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek burslu kazandığı üniversitede yüksek lisans yapıyor.

"KIZLAR OKUMAZ" DEYİP GÖNDERMEDİLER

Fadime (66) ile Mehmet Ali Demir (69), üç çocuklarından Ayşe'yi, çevre baskısı nedeniyle "kızlar okumaz" diyerek ilkokuldan sonra okula göndermedi.

13 YIL SONRA EĞİTİM HAYATINI BAŞLADI

İki erkek kardeşi üniversite mezunu olan Ayşe Demir, 13 yıl aradan sonra 24 yaşında eğitim hayatına kaldığı yerden yeniden başladı. Ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek bir üniversitenin Türkçe öğretmenliği bölümünü burslu kazanan Demir, buradan başarılı şekilde mezun oldu.

YÜKSEL LİSANS YAPIYOR

Demir, aynı üniversitede Sosyal Bilimler Fakültesi Türkçe Öğretim Programında yüksek lisans yapıyor.

SABAHA KADAR KİTAPLARINI SEYRETTİ

AA muhabirine başarısını anlatan Demir, ilkokul öğretmeninin henüz ikinci sınıftayken babasına, "Bu kız çok başarısız. Bir şey bilmiyor." dediğini ve o yıl sınıf tekrarı yaptığını söyledi.

İlkokulu bitirdikten sonra kız çocuğu olduğu için okuldan alındığını ifade eden Demir, sokakta elinde kitapla dolaşan öğrencileri gördüğünde onlar gözden kaybolana kadar hayran şekilde izlediğini vurguladı.

"Okula başladığım ilk gün kitaplarımı görünce o kadar çok sevindim ki... O günü unutmuyorum. Sabaha kadar kitaplarımı seyrettim." diyen Demir, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdiğini kaydetti.

"AZMİN ZAFERİ" OLARAK ADLANDIRILIYOR

Ailesinin Konya dışında bir üniversite istememesi üzerine kentteki bir üniversitenin Türkçe öğretmenliği bölümünü burslu kazandığını aktaran Demir, şöyle devam etti:

"Çok zor şartlarda üniversiteye gidip geldim. Dört saatim yolda geçiyordu ama her şeye rağmen başarıyla üniversiteyi bitirdim. Şimdi yüksek lisans yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bir ay ücretli öğretmenlik bile yaptım. İdealim iyi bir öğretmen olabilmek. Başarı öykülerinin altında mutlaka bir nedenin olduğunu gördüm. Benimki de kız çocuklarının okutulmaması düşüncesi oldu. Ailem sonradan destek vermese başaramazdım. Okumak benim için bir tutku, bir aşktı. İstediğimi elde edememenin verdiği sıkıntı beni buralara taşıdı. Bana 'Bu yaştan sonra ne olacaksın? Boşuna okuyor, çabalıyorsun. Boş işlerle uğraşma' diyenler şimdi yaptıklarımı 'azmin zaferi' olarak adlandırıyor."

Demir, hedefe yönelmenin çok önemli olduğunu, şimdi herkesin "yapamaz" dediği şeyleri başarmanın sevincini yaşadığını bildirdi.

"EN İYİ YATIRIM İNSANADIR"

Baba Mehmet Ali Demir de zamanında "kız çocukları okursa iyi olmaz" gibi söylemlerden etkilendiğini dile getirdi.

Zamanında yaptıkları hatayı sonradan da olsa kızlarının gayretiyle düzeltme fırsatı bulduklarını anlatan Demir, "Çok gururlanıyor, seviniyoruz. En iyi yatırım insanadır. Dünyalar senin olsa hepsi boş. İnsana yatırım hiçbir zaman zayi olmaz. Karanlık ile aydınlık bir olmaz. Okuyan her zaman aydınlıktır." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kızlar Okumaz' Diyenlere İnat Azmin Adı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • ....: Kızları okutun ama resimdeki gibi yaşamıyla, giyimiyle ucube olmasınlar. 6 21 Yanıtla
  • Derya: Aynaya bak bakalım ucube kimmiş açık saçık olunca cok mu güzel oluyorlar kızlar 18 3
  • Bilinmez.: Sonraki hedef ne? Zengin koca bulmak mi? 4 11 Yanıtla
  • Umut: Dinimize göre kızların fazla okumamsı gerekir dine karşı gelinemez 1 14 Yanıtla
  • yaş25: konyada kızlar okumazz 0 12 Yanıtla
  • of: Belliki a.nÇıpk 10 1
  • Rizeli: Niye kızıyorum biliyormusunuz?1250 yıllık müslümanların vatanında bir avuç kafir islama ve müslümana sövüp duruyorlar biz öüslümanlar hala uyuyorlar. 5 5 Yanıtla
  • Rizeli: Türban geriliğin simgesidir diyen vatandaş delikanlı olda ben müslüman değilimde.gerçi değildin de bide senden duyalım dedim 8 2 Yanıtla
  • Rizeli: Senin gibi cehennem odunu olmamak için 6 3 Yanıtla
  • Amir: Okumak eskiden mis oku oku işsiz kal 1 0 Yanıtla
  • Ağrı Kızılay Şubesi 'Bir Sınıf Bir Koli' Projesini Yeniden Başlattı
    11:37 Ağrı Kızılay Şubesi 'Bir Sınıf Bir Koli' Projesini Yeniden Başlattı

    Ağrı Kızılay şubesinin her sene düzenlediği 'Bir Sınıf Bir Koli' projesi bu yıl tekrar başlatıldı. Ramazan ayından önce dağıtılan boş gıda kolileri, öğrencilerin evlerinden getirdiği malzemelerle doldurulmaya başlandı. Proje kapsamında toplanan gıda kolileri, gönüllü ekipler tarafından deprem bölgesindeki ailelere teslim ediliyor. Ayrıca Kızılay ekipleri, günlük 4 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapmaya devam ediyor. Yardım çalışmalarının yoğunlaştığı bu ayda, gönüllüler ailelere sıcak pide dağıtımı yaparak sofralarını eksiksiz dolduruyor.

  • Vatandaşların metrobüs kuyruğundaki zorlu yolculukları devam ediyor
    11:35 Vatandaşların metrobüs kuyruğundaki zorlu yolculukları devam ediyor

    İstanbul'da akşam saatlerinde metrobüs durakları ve üst geçitlerde uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlar durağa ulaşmakta güçlük çekiyor ve araçlara binmekte zorlanıyor. Yoğunluk iftar vaktine kadar devam etti. Yolcuların kalabalık nedeniyle ilerlemekte zorlandığı görülürken, E-5 yolunda zaman zaman trafik durma noktasına geldi.

  • Kayseri Takımı Snowboard Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu Oldu
    11:34 Kayseri Takımı Snowboard Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu Oldu

    Türkiye Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen Snowboard Türkiye Şampiyonası'nda Kayseri takımı büyük bir başarıya imza atarak Türkiye şampiyonu oldu. Şampiyonada mücadele eden 15 ilden 160 sporcu arasında Kayseri takımı 8 bin 543 puan ile birinci oldu. Erzurum ikinci, Eskişehir ise üçüncü oldu. Dereceye giren takımlara kupa ve madalyaları Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ali Oto ve Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı tarafından takdim edildi.

  • Tokat'ın Niksar ilçesinde şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar verildi
    11:34 Tokat'ın Niksar ilçesinde şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar verildi

    Niksar Kaymakamı Ekrem Çeçen, şehit aileleri ve gaziler için düzenlenen iftar programında ailelere teşekkür etti. Çeçen, şehitlere rahmet, gazilere sağlık ve sabır diledi. İftar programında Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi ve Kaymakam Çeçen ile eşi Meltem Danışan Çeçen, şehit aileleri ve gazilerle yakından ilgilendi.

  • Adana'da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 80 Silah Ele Geçirildi
    11:34 Adana'da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 80 Silah Ele Geçirildi

    Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde yapılan operasyon ve denetimlerde ruhsatsız 80 silah ele geçirildi. Operasyonda ayrıca uyuşturucu haplar ve silah parçaları da bulundu. 37 şüpheli tutuklandı ve 329 aranan kişi yakalandı.

  • Midyat'ta iftar programı düzenlendi
    11:34 Midyat'ta iftar programı düzenlendi

    Midyat ilçesinde düzenlenen geleneksel iftar programı, Kur'an-Kerim tilavetiyle başladı. Programda yapılan konuşmalarda birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı. Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, yaptığı projeleri aktararak, yarım kalan projeleri tamamlama sözü verdi. Programa, AK Parti ve MHP ilçe başkanları, muhtarlar ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

  • Eskişehir'de Kullanılmayan Lojman ve Depolama Alanları Vatandaşları Endişelendiriyor
    11:33 Eskişehir'de Kullanılmayan Lojman ve Depolama Alanları Vatandaşları Endişelendiriyor

    Eskişehir Seyitgazi İlçe Belediyesine ait kullanılmayan lojman ve depolama alanlarının günlük yaşamı olumsuz etkilemesi nedeniyle vatandaşlar tepki gösterdi. İkiçeşme Mahallesi'nde bulunan bu alanlarda ölü köpek yavrularının bulunması ve kimliği belirsiz kişilerce kullanılması mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Vatandaşlar, boş binaların çocuklar için tehlike oluşturduğunu ve buraların yıkılıp yeni konutlar yapılmasını istediklerini belirtiyor.

  • CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci, projelerini anlattı
    11:31 CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci, projelerini anlattı

    CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci, ilçedeki bir otelde düzenlenen proje tanıtımında, halkçı ve yeni nesil belediyecilik anlayışıyla Türkiye'ye örnek olmayı hedeflediklerini belirtti. Mandalinci, su, trafik, altyapı, yaşam parkları, sosyal ve spor tesislerine kadar projelerini tek tek anlattı. Ayrıca, su sorununun çözümüne yönelik olarak Ekinambarı bölgesinde kaynaktan suyun arıtılarak Mumcular Barajı'na verilmesi ve Turgutreis bölgesinde denizden su arıtma tesisi kurulması gibi önlemler alacaklarını söyledi.


Advertisement