KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı Seçimi - Son Dakika
Güncel

KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı Seçimi

KKTC'de pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Derviş Eroğlu ile ikinci tura kalan adaylardan Mustafa Akıncı, destek arayışı kapsamında Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüştü.

20.04.2015 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC'de pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Derviş Eroğlu ile ikinci tura kalan adaylardan Mustafa Akıncı, destek arayışı kapsamında Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüştü.

Mustafa Akıncı, CTP-BG Genel Merkezi'ndeki görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

CTP-BG Genel Başkanı Yorgancıoğlu ve Genel Sekreter Kutlay Erk ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Akıncı, CTP-BG'nin adayı Sibel Siber'in dün yapılan seçimde ilk turu geçememesine rağmen ciddi bir mücadele ortaya koyduğunu dile getirdi.

Akıncı, pazar günü yapılacak ikinci tur için destek istediğini, kararın CTP-BG'ye ait olduğunu ve bu akşam yapılacak Parti Meclisi toplantısının ardından kararın açıklanmasını beklediğini belirtti.

"Pazar günü yapılacak olan seçimlerde katkılarını beklediğimiz, aynı ideali paylaştığımız, geçmişte de birçok kereler aynı yolu yürüdüğümüz arkadaşların camiasında bulunuyoruz" diyen Akıncı, "Açık ve net söylüyorum. Pazar günü yapılacak olan seçimlerde en çok destek alabileceğimizi ümit ettiğimiz camia burasıdır. Bu desteğin de gerçekleşeceğine yürekten inanıyorum" ifadesini kullandı.

Seçilmesi halinde nasıl bir cumhurbaşkanı olacağının mesajını verdiğini dile getiren Akıncı, "Bu akşam CTP-BG elbette kendi tartışmalarını da yaparak toplumumuzun yararına olacak olumlu bir karar üretecektir. Bu kararlarının toplumumuza, adamıza ve bölgemize hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum" dedi.

Akıncı, dün gece sonuçların açıklanmasının ardından seçimin bağımsız adaylarından Kudret Özersay ile de telefon görüşmesi yaptığını ifade etti. Görüşmede, Özersay'ın daha önce yaptığı tarafsızlık açıklamasını yinelediğini dile getiren Akıncı, "Demiştir ki 'Ben seçmeni yönlendirme yönünde adım atmayı düşünmem. Bunun yanlış olduğunu öteden beri seslendiriyorum. Bunu bu şekilde düşünüyorum'. Ben de buna saygı duyduğumu söyledim. Ama yine de konuşmak ve diyalog kurmak istediğimi ifade ettim. Haberleşeceğiz, onunla da ilk fırsatta bir araya geleceğiz" şeklinde konuştu.

Mustafa Akıncı, seçimde yüzde 62 gibi düşük bir katılım oranı görülmesi hakkında da "Belki bir kısım seçmen yurt dışında, bunun oranını bilemiyorum ama bir kısım insanımızın da tepki göstererek gitmediğini biliyoruz. Siyasete olan güvenin ne yazık ki erozyona uğradığını bu seçim süresince de hep seslendirdik" dedi. Siyasetin aldığı yarayı yine kendi kurumsal yapısı içinde tamir etmesi gerektiğini dile getiren Akıncı, "Siyaseti içine düştüğü bu konumdan kurtarıp güvenilir bir  kurum haline getirmek lazım" diye konuştu.

Akıncı, düşük katılımın halkın Kıbrıs sorununun çözümüne olan inancını yansıtıp yansıtmadığı yönündeki bir soru üzerine, elinde bu durumu gösterir bir araştırma bulunmadığını ancak her iki tarafta da çözüme olan inancın düşük düzeylerde olduğunu gösteren araştırmaların bulunduğunu söyledi.

Akıncı, "Çözümün olacağına dair inanç azalmıştır ama çözüm istekliliği hala devam ediyor. Çözümü istemek başka, inanmak başka. Ancak bizim bir diğer görevimiz de her iki tarafta da azalan bu inancın yeniden yeşermesini sağlamak çünkü bu ülkede uluslararası hukuk içine girmemiz gerekiyor" dedi.

KKTC'de dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminde 7 adaydan hiçbiri seçilmek için gerekli şart olan yüzde 50 oy oranını aşamamış, en çok oyu alan iki adaydan mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı ikinci turda yarışmaya hak kazanmıştı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Eroğlu geçerli oyların yüzde 28,18'ini, Akıncı ise 26,92'sini almıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement