Kosova'da Avrupa Diller Günü Kutlandı - Son Dakika
Dünya

Kosova'da Avrupa Diller Günü Kutlandı

Kosova\'da Avrupa Diller Günü Kutlandı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Kosova Başbakanlığına bağlı Diller Komiserliği Daresi tarafından düzenlenen Avrupa Diller Günü, Kosova’nın başkenti Priştine’de farklı etkinliklerle kutlandı.

26.09.2014 17:45

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Kosova Başbakanlığına bağlı Diller Komiserliği Daresi tarafından düzenlenen Avrupa Diller Günü, Kosova'nın başkenti Priştine'de farklı etkinliklerle kutlandı. Arnavutça, Sırpça, Türkçe, Boşnakça, İngilizce ve Romanca dilleri, kültür merkezleri, kurumlar; büyükelçilikler ve dernekler tarafından tanıtılırken Türkçe Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından temsil edildi.

Başkent Priştine'de gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında şehrin ana meydanlarından birinde diller fuarı düzenlendi. Kosova'da konuşulan dillerle ilgili çeşitli tanıtıcı kitapçık ve broşürler ziyaretçilere dağıtıldı.

Fuarda konuşan AGİT Priştine Bölge Merkezi Müdürü Neil Tobin, uygarlığın en önemli değerlerinden çok dilliliğin tanıtımı ve Kosova'da çok kültürlü ortamın korunmasının öncelikli ödevlerden biri olduğunu belirtti. Bugün yapılan organizasyonun, dil haklarının daha ileriye taşınması ve çok dilliliğin korunmasının AGİT tarafından gösterilen çabaların devamı olarak görüldüğü kaydeden Tobin, dillerin eşit kullanımını yasal çerçeveye oturtan ve Dil Komiserliği Dairesi'ni kuran Kosova'nın, dil hakları konusunda önemli mesafe aldığını ifade etti.

Kosova Dil Komiseri Slavişa Mladenoviç yaptığı açıklamada, sembolik de olsa Priştine'nin bugün Avrupa'nın bir parçası olmasından mutluluk duyduğunu belirterek, Berlin, Roma ve Paris'te gibi Priştine'de de bu organizasyonun düzenlendiğini kaydetti. Kosova'da çok dilliliğe saygı gösterildiğini rağmen okullarda İngilizce yerine yerel dillerin öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Mladenoviç, "Diller fuarı yetmez. Kosova'da gençlerin birden fazla dil konuşabilmesi için, kendi aralarında İngilizce değil, yerel diller ile anlaşmaları için daha fazla çalışmalıyız" dedi.

Çok dilliliğin tanıtımı, teşviki ve korunmasını amaçlayan etkinlikler, farklı dillerde eğitim gören öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Türkçe eğitim gören Kaan Maksut, Avrupa Diller Günü'nde fuarı ziyaret ettiklerini belirterek, Türkçe standın olmasından gurur duyduğunu, Türkçe'nin diğer diller karşısında eşit görülmesini talep etti. Boşnak öğrenci Sanela Muriç, kurulan stantlarda Kosova'da konuşulan diller hakkında ayrıntılı bilgi aldıklarını belirtti.

Avrupa Diller Günü kutlama etkinlikleri 2001 yılından beri Avrupa Konseyi'nin himayesinde gerçekleştiriliyor. - PRİŞTİNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kosova'da Avrupa Diller Günü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement