Köylere İnen Ayılar Arı Kovanlarını Parçaladı - Son Dakika
Güncel

Köylere İnen Ayılar Arı Kovanlarını Parçaladı

Kastamonu’da köylere inen ayılar, çok sayıda arı kovanını parçaladı.

09.10.2014 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu’nun Ağlı ilçesinde Ketenciler Mahallesi'nde aç kalan ayılar, mahalleye kadar inerek, arı kovanlarını parçaladı. Kovanların içinde bulunan petekleri alan ayılar balları da yedi. Yaklaşık 20 gün içerisinde çeşitli günlerde köylere kadar inip arıcılık yapan vatandaşların arı kovanlarını parçalayan aç ayılar, 25’e yakın arı kovanına zarar verdi. Vatandaşları evlerinin yanına kadar inerek arı kovanlarını parçalayan ayılar nedeniyle evlerinde tedirgin olduklarını ve can güvenliklerinin olmadığını söyledi. 

Ağlı ilçesinde Ketenciler Mahallesinde arıcılıkla geçimini sağlayan Mehmet Ali Sezer, gece saat 03.00 civarında köpeklerin havlaması üzerine dışarı çıkıp kovanları kontrol ettiğini belirterek, “Kalkıp ışığı yaktım. Baktım dışarıda hiçbir şey yoktu. Seslendim, ses veren olmadı. Saat 03.00’dan sonra gelmiş, ne zaman geldi bilmiyorum. Sabahleyin kalktım, baktım arılar ve kovanlar helak olmuş. Peteklerde pençe izleri bulunuyor. Bir petek yaklaşık 3,5 kilo geliyor. Balın kilosu 50 liradan yaklaşık bir petek 150 kilo ediyor” dedi.

Arıcılık yaparak geçimini sağladığını ifade eden Sezer, “Benim başka bir gelirim yok. 10 tane kovanım zarar gördü. Ayıları vurmak yasak. Bizde zarar görüyoruz, ne yapacağız bilemiyorum. Devlet büyüklerimiz bunun bir çaresine baksınlar. En az 5-6 bin TL zararım var. Ben, bu zararımı nereden karşılayacağım. Benim başka bir yerden gelirim yok. Önümüz kış mevsimi, ne yiyip ne içeceğiz” diye konuştu. 

Sezer, ayıların tel örgüleri geçip kovanları parçaladığını ve daha sonra bir yere toplayıp karnını doyurduğunu belirterek, “Karnı doyurunca çekip gitmiş” şeklinde konuştu. 

Ayıların ilçede köylere saldırmasının yaklaşık 15 gün önce başladığına işaret eden MHP Ağlı İl Genel Meclisi Üyesi Sait Yulu, “İlk kez ayılar, ilçemize bağlı Kuyucak Mahallesinde Niyazi Keser’in arılarına saldırdı. Niyazi Keser’e ait 4-5 tane arı kovanını parçaladı. Daha sonra Sinan Mahallesinde Murat Ebece’nin arılarına saldırdı. Murat Ebece’nin 2 adet arı kovanına zarar verdi. Bundan iki gün önce ilçemize bağlı Ketenci Mahallesinde Süleyman Yörür’ün arılarına saldırdı ve onunda 2-3 tane arı kovanına zarar verdi. Yine Mehmet Özdemir’e ait 2 arı kovanını arılar parçaladı. En büyük zararı da İlçemize bağlı Ketenciler Mahallesinde Mehmet Ali Sezer’in arıları zarar gördü. Amcamızın yaklaşık 10 tane arısını parçaladı. Amcamızın 10 tanı arısında yaklaşık 5-6 bin TL civarında zararı bulunuyor. Burada köylü vatandaşımız ne yapacağını bilemiyor. Ayıları vurmak yasak. Ayıları vurmayacaklar ama kendi arılarını nasıl koruyacaklar. Gece uyumasa da nöbet beklese de vuramadığı için yine bir işe yaramıyor” ifadelerini kullandı. 

Ayıların aç kaldıkları için köylere hatta evlerin yakınına kadar geldiklerine aktaran Sait Yulu, Ağlı İGM Üyesi Sait Yulu, şunları söyledi: “Bu yüzden devletimiz, biran önce bu ayıları dağda veya bulundukları mekanlarda doyurmak için gerekli besin maddesini vermeleri gerekiyor. Bu şekilde ayılar, arı kovanlarına zarar vermesinler. Hatta komşu ilçemiz Azdavay’da ayılar, bize 5-6 kilometre uzaklıkta Mehmet Namlı’nın ineklerini parçaladı. Bu şartlarda böyle giderse köylümüz büyük zarar görecek. Devletimiz ayıları korursa, tamam ayılar vurulmasın ama ayılardan insanların zarar görmemesi gerekiyor. Bununda en önemli sebeplerinden biriside ayıların aç kalmasından dolayıdır. Ayılar, bulundukları mekanlarda karınları doyurularak köylere inmesi önlenmesi gerekiyor” 

Kastamonu bölgesinde ayıların saldırısı sonrası iki tane köylü vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Sait Yulu, şunları kaydetti: “Şuanda mantar sezonu başladı, köylümüz doğadan mantarı toplayarak bir şekilde geçimine katkı sunmak istiyor. Şu anda kanlıca mantarı sezonu açıldı. Yağmurlar yağdı. Vatandaşımız, mantar toplamak için ormana gidecek ama ayı korkusundan tedirgin oluyor. Devletimiz en kısa sürede ayılarla ilgili gerekli tedbiri alması gerekiyor. Köylü vatandaşımız, gerçekten tedirginler. En kısa sürede bunun çözülmesini bekliyoruz. Ayılar, aç kaldıkları için köylere iniyor, karınlarını doğada doyurabilseler köylerimize inmeyecekler. Halkımız, bu yüzden tedirgin. Evinde belki de ahıra kadar gelecekler” 

Ayıların Ağlı ilçesinde Ketenciler Mahallesinde hemen evin yakınına kadar geldiğini anlatan Sait Yulu, şöyle devam etti: “Ayılar, bu kadar evin yakınına kadar geliyor bu yüzden tedirgin vatandaşlarımız, bu yüzden canımız tehlikede, ayılar bıkarın arıları insanın kendisini de öldürebilir. Vatandaşımız, ayılardan arılarını korumak için dışarı çıkmış olsalar belki de ayılarla karşı karşıya kalacaklar. Bu yüzden köylülerimizin, hem can güvenliği hem de malı tehlikede bulunuyor”

Köylere İnen Ayılar Arı Kovanlarını Parçaladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Köylere İnen Ayılar Arı Kovanlarını Parçaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement