Köylüler Meralarında Teraslama Çalışmasına İsyan Etti - Son Dakika
Güncel

Köylüler Meralarında Teraslama Çalışmasına İsyan Etti

Köylüler Meralarında Teraslama Çalışmasına İsyan Etti

Iğdır merkeze bağlı Asma köylüler, hayvanlarının otlattıkları meralarına yapılan eksvatörle teraslama çalışmalarına isyan etti.

04.05.2014 12:15

Iğdır merkeze bağlı Asma köylüler, hayvanlarının otlattıkları meralarına yapılan eksvatörle teraslama çalışmalarına isyan etti. Geçen yıldan beri meralarına yapılan çalışmalar nedeniyle hayvanlarını otlatacakları alanların kalmadığını savunan köylüler, Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ihale edilerek, özel bir şirket tarafından yapılan çalışma nedeniyle açılan kanallara hayvanlarının düşerek telef olduğunu söyledi. Meralarının tahrip edildiğini savunan köy muhtarı Mehmet Emin Güral, Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü tarafından firmaya ihale edilen, buralara ağaç dikimi nedeniyle yapılan bu çalışma nedeniyle tek geçim kaynağı hayvancılık olan köylülerin çok mağdur olduğunu söyledi.

"BU ÇALIŞMALARDAN KÖYLÜNÜN HABERİ YOK"

Asma Köyü Muhtarı Gürel, geçen yıl başlatılan bu çalışmalardan köylünün haberdar edilmediğini belirterek şöyle konuştu: "Buraya hiç kimseye sormadan girmişler. Bu sene yine tekrar girmek istiyorlar. Fakat biz köylü olarak bundan ne razıyız ne de memnunuz. Bu nedenle devlet büyüklerimizden buna müdahale edilmesini istiyoruz."

Bu çalışmanın devam etmesi durumunda tek geçim kaynakları olan hayvancılığın biteceğini ifade eden Gürel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada tek geçim kaynağı hayvancılık olsa 150 hanelik köylünün mağdur olması söz konusu! Sadece bizim köyde 10 bin küçükbaş hayvan otlatılıyor. Diğer köyleri saymıyorum. Bizim haricimiz de komşu köylerimiz de bundan etkileniyor. Bakın ileri Taşlıçay, Kuç, Harmandöven köylerinde meralarında da çalışma yapılmış ve yapılacak. Bu çalışma nedeniyle hem hayvanları otlatacak alan kalmıyor hem de iş makineleri ile yapılan kazılardaki derin çukurlara düşen onlarca hayvanımız telef oldu. Burada yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmasını istiyoruz. Asma köy olarak başka meramız yoktur varımız yoğumuz burasıdır. Burayı da bitirse bizi köy olarak haritadan silsinler. Başka yerde bize yer versinler."

"HAYVANLARI OTLATTIĞIMIZ BÜTÜN YEŞİL ALAN TAHRİP EDİLDİ"

Köy sakinlerinden Kemal Gürel, Iğdır havaalanının selden korunması için bu işin yapıldığını öğrendiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakın burasının havaalanıyla hiçbir alakası yok. Havaalanı bizim bu meranın 20 -30 kilometre ters tarafına düşüyor. Sonra havaalanı için bu işi yapıyorlarsa derelerin önünü kessinler. Dereleri taşlık alanı bırakmışlar hayvanın otlağı olan yeşil alanı tahrip ettiler. Orman yapılacaksa bir yer yapılsın, bütün mera tahrip edilmez ya da bize bir mera yeri tahsis edilsin. Sayın valime, devlet büyüklerime saygım sonsuzdur ama buraya yarın o bir gün bir iş makinesi gelirse önce bizi ezmesi lazım sonra kanal açabilir. Sayın valimi buraya davet ediyorum, gelsin burayı bir görsün!"

Bu işe devam etnin hayvanların başını kesmeyle aynı anlama geldiğini savunan köylülerden Ahmet Aktaş da şöyle konuştu: "Zaten bakın bu yıl kurak geçiyor, hayvan açlıktan kırılıyor. Burada hayvanın otlatacak yeri olmayınca, hayvanı kesmeyle aynı anlama geliyor. Bir ihtiyacımız olduğunda bir hayvanımızı satıyoruz. İki torba un biraz erzak alıyoruz geçimimizi böyle sağlıyoruz. Soruyorum; koyunumuz olmasa nasıl idare edeceğiz, bu da elimizden gitse ne iş yapacağız? Her gün bir koyun, iki koyunumuz bu kanallara düşüyor telef oluyor. Bu işe bir çare bulunsun."

"TERASLAMA DENİLEN BU PROJEYLE ÇÖLLEŞMEYİ ÖNLÜYORUZ"

Iğdır Orman İşletmesi Müdürü Hasraf Aka, eksvatörle çalışmaları ile yaptıkları 'teraslama' sayesinde zaten çölleşmeye yüz tutmuş bu bölgede toprak kaymasını önlediklerini söyledi. Bu bölgedeki köylerin meralarında yamaçların çok dik olmasında oluşan yağışlardan suların toprağın altına süzülmediğini anlatan Aka, "Burada toprak yağış anında oluşan selle birlikte Aras Nehrine gitmektedir. Yapılan teraslama ile hem toprağın kaymasını önleyeceğiz hem de suların teras yöntemiyle alta süzülmesini sağlayarak bölge deki yeşilin daha uzun süreli kalmasını ve veriminin artmasını sağlayacağız. Bu da hayvan sahibinin yararına olan bir çalışmadır. Bunun yanında proje kapsamında buralarda kafesleme yöntemi ile toprağı sulara karışıp kaymasını önleyeceğiz. Ayrıca derelerdeki selleşmeyi önlemek içinde kuru taş duvar uygulaması yapılmaktadır. Yani burada ağaç dikim yapılmayacak, sadece toprak korunması ve seli önlüyoruz." - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Köylüler Meralarında Teraslama Çalışmasına İsyan Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement