Kredili Alışverişlerde Yeni Dönem - Son Dakika
Yerel

Kredili Alışverişlerde Yeni Dönem

Kredili Alışverişlerde Yeni Dönem

Eskişehir TÜKODER Yönetim Kurulu Üyesi Av. Harun Güner, banka kartlarına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldığını kaydederek, böylece borçla ve taksitle yaşayan bir ülke haline gelmenin önüne geçilmek istendiğini belirtti.

17.01.2014 12:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir TÜKODER Yönetim Kurulu Üyesi Av. Harun Güner, banka kartlarına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldığını kaydederek, böylece borçla ve taksitle yaşayan bir ülke haline gelmenin önüne geçilmek istendiğini belirtti.

Güner, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik ve Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte tüketicileri yakından ilgilendiren değişiklikler yaptığını açıkladı. Yeni düzenleme ile 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren, kredili alışverişlerde taksit sayısı 9 ay ile sınırlandırılırken; telekomünikasyon, kuyumculuk, yemek, gıda ve akaryakıt ile ilgili alışverişlerde taksit imkanının ortadan kaldırıldığını ifade eden Güner, "BDDK bu koruyucu düzenlemeyle, bankalar tarafından kolay ödeme koşulları ile tüketicilerin alışverişe özendirilmesinin önüne geçmeyi amaçlamaktadır" dedi.

9 AYDAN FAZLA TAKSİT YOK

Kredi kartı sayesinde maddi imkan olmasa dahi ihtiyaçların karşılanabildiği dönemlerin geride kaldığını belirten Güner, şunları söyledi:

"Geçmişte, cazip alışveriş koşulları nedeniyle bütçesini aşan birçok tüketici, bankalara kredi borcunu ödemekte zorlanınca gecikme faizi; hatta, icra takip masrafları ödemek zorunda kalmış ve mağduriyetler yaşanmıştır. 1 Şubat tarihinden itibaren, bankalar tarafından ücret karşılığı dahi olsa, kredi kartıyla mal ve hizmet alışverişlerinde taksit erteleme de dahil olmak üzere 9 aydan fazla taksit uygulanamayacaktır. Ayrıca, kredi kartından nakit çekimlerinde de taksit süresi 9 ayı geçemeyecektir. Bu düzenleme, senetle satış yapan firmaları daha cazip hale getirecektir."

BAZI ALIŞVERİŞLERDE TAKSİT YOK

Tüketicilerin senetle yapılan satışlarda dikkatli olmalarını tavsiye eden Güner, bunun yanı sıra, telekomünikasyon, kuyumculuk, yemek, gıda ve akaryakıt ile ilgili alışverişlerde kredi kartına taksit döneminin de sona erdiğini belirtti. Avukat Güner, kuyumculuk alanında eskisi gibi, kredi kartına taksitle altın alınamayacağını açıkladı. Güner ayrıca, telekomünikasyon sektöründe ise, taksidin yasaklanmasından, cep telefonu operatörlerinin, internet servis sağlayıcılarının, uydu-televizyon hizmeti sunan ve elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren firmaların taksitli satış gerçekleştiremeyeceğinin anlaşılması gerektiğini ifade etti.

KONUT VE OTOMOBİL KREDİSİNDE YENİ DÖNEM

Tüketicileri yakından ilgilendiren bir diğer düzenlemenin ise, konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamalar olduğunu dile getiren Güner bunu şöyle açıkladı:

"Buna göre; artık yeni dönemde, tüketiciler satın alacakları konutun bedelinin en fazla yüzde 75'i kadar konut kredisi kullanabilecektir. Bu da demek oluyor ki; satın alınacak konutun bedelinin en az yüzde 25'ini tüketici karşılayacaktır. Taşıt kredisinde ise, toplam fatura bedeli 50 bin TL'ye kadar olan taşıtlarda en fazla yüzde 70'i kadar taşıt kredisi, toplam fatura bedeli 50 bin TL üzeri taşıtlarda ise en fazla yüzde 50'si kadar taşıt kredisi kullanılabilecektir. İkinci el araçlarda ise, aracın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınacaktır. Örneğin, bir tüketici taşıt kredisi kullanarak 50 bin TL değerinde bir otomobil almak istediğinde, en fazla otomobilin değerinin yüzde 70'i olan 35 bin TL taşıt kredisi kullanabilecektir. Yani, otomobilin değerinin en az yüzde 30'u olan 15 bin TL'sini tüketici kendisi karşılamak suretiyle bu otomobili satın alabilecektir. Fakat otomobilin değeri, 70 bin TL olsa idi, tüketici yine 35 bin TL taşıt kredisi kullanabilecekti. Çünkü, 50 bin TL üzeri taşıtlarda kullanılabilecek taşıt kredisi en fazla otomobilin değerinin yüzde 50'si olabilecektir. BDDK'nın yönetmelikte yaptığı diğer bir değişiklikle, tüketici kredilerinde taksit sayısı 36 ayı, taşıt kredilerinde taksit sayısı 48 ayı geçemeyecek. Bu koruyucu düzenlemeden de, borçla ve taksitle yaşayan bir ülke haline gelmemizin önüne geçilmek istendiği anlaşılmaktadır." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kredili Alışverişlerde Yeni Dönem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement