Küçük Efe'nin Sağlığına Kavuşması İçin Ailesinden Yardım Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Küçük Efe'nin Sağlığına Kavuşması İçin Ailesinden Yardım Çağrısı

Küçük Efe\'nin Sağlığına Kavuşması İçin Ailesinden Yardım Çağrısı

Aydın'da 10 yıldır bronşit tedavisi gören, bir yıl önce ise kistik fibrozis hastası olduğu ortaya çıkan 11 yaşındaki Efe Yıldırım sağlığına kavuşmak için yardım bekliyor.

16.04.2015 16:22  Güncelleme: 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Çine İlçesi'nde yaşayan iki çocuklu Ersin ve Cemile Yıldırım çifti, 10 yıldır bronşit tedavisi gören, bir yıl önce ise kistik fibrozis hastası olduğu ortaya çıkan oğlu 11 yaşındaki Efe Yıldırım'ın sağlığına kavuşması için yardım bekliyor.

Oğlunun yurt dışında uygulanacak gen tedavisiyle tekrar sağlığına kavuşabileceğini söyleyen Yıldırım çifti, 500 bin liralık masraflar için devletten destek istedi. Çiftçilik yapan 39 yaşındaki Ersin Yıldırım ile ev hanımı 33 yaşındaki Cemile Yıldırım çiftinin Efe ismini verdikleri oğulları, iki aylıkken rahatsızlandı.

Bronşit teşhisi konulan Efe, 10 yıl boyunca ilaçla tedavi edilmeye çalışıldı. Geçen yıl Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan kontrollerde, Akçova Ortaokulu 5'inci sınıf öğrencisi Efe'nin, kistik fibrozis hastası olduğu ortaya çıktı. Hastalık ilerlerse yürüme ve hareket etme kabiliyetini yitireceği açıklanan Efe'nin ABD'de gen tedavisiyle iyileşebileceği belirtildi. Yurt içinde de gen tedavisi yapılan özel bir merkez bulunduğunu, ancak yurt dışından daha pahalı olduğunu öğrendiklerini, devlet tarafından karşılanmadığını söyleyen baba Ersin Yıldırım, yaklaşık 500 bin liralık masraf için yardım istedi.

"DEVLETİMİZ ÇOCUĞUMA SAHİP ÇIKSIN"

Maddi imkanlarının yetersiz olduğunu söyleyen baba Ersin Yıldırım, "Çocuğumuz iki aylıkken hastalandı. Bronşit teşhisiyle 10 yıl tedavi görüyordu. Bir yıl önce kistik fibrozis hastalığı teşhisi konuldu. İlaçlarla tedavi görüyor. Kesin tedavi için ABD'de bir klinikte başarılı sonuçlar alınıyormuş. Bunun için de 500 bin lira gerekiyor. Bizim bu parayı bulmamız mümkün değil. SGK ile de görüştüm. 'Biz bu parayı karşılayamayız' dediler. Şimdi bekliyoruz. Biz de çocuğumuzun diğer çocuklar gibi koşup oynamasını, bisiklete binebilmesini ve okuluna düzgün gidebilmesini istiyoruz. Bunun için Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan ve Sağlık Bakanımızdan destek ve yarım bekliyoruz. Benim çocuğumun hastalığı eğer gen tedavisi olmazsa ömür boyu devam edecek. Birkaç yıl sonra hastalığı nedeniyle hareketlerinde kısıtlamaların daha da artacağı ve ileriki yaşlarda yürüyemeyeceğini söylüyorlar. Biz çocuğumuzun sağlığına kavuşmasını istiyoruz. Bizim buna imkanımız yok. Ama devletimizin buna imkanı var. Devletimiz çocuğuma sahip çıkıp tedavisini yaptırsın" dedi.

Nefes almakta zorlanan ve uzun süre yürüyemeyen Efe'nin bu nedenle okula düzenli gidemediği belirtildi. 7 yaşında Ege isimli bir oğulları daha bulunan çiftten anne Cemile Yıldırım da Efe'nin bir an önce sağlığına kavuşmasını istediklerini söyledi.

KİSTİK FİBROZİS NEDİR?

Kistik fibrozis, akciğer, pankreas, bağırsak, ter bezleri, dış salgı bezlerinde görülen, kalıtsal bir hastalıktır.

Kistik dejenerasyon gösteren, yani bağ dokusu artımından oluşan tümöral odaklar arasında yer alan sıvı toplanmasıyla belirginleşen tümör olan kistik fibrozis hastalığı, perisinüzoidal hücreler de denilen hepatik stellat hücrelerin, sessiz durumdan aktif duruma geçmesi şeklinde tanımlanabilir.

Kistik fibrozis hastalığı, aynı anda solunum sistemi, sindirim sistemi gibi vücudun birden çok sistem ve organını etkileyebilir. Doğumla birlikte görülen fibrozis, bu etkileme sonucu işlev bozukluklarına neden olur. Akciğerlerin temiz kalmasını sağlayan salgı bezlerinin ince ve akışkan olan sıvısı, kistik fibrozis hastalarında daha fazla yoğunlaşarak akıcılıkları azalır. Balgam çıkarmayı güçleştiren bu durum, küçük hava yollarının tıkanmasına yol açar. Bu kanalların tıkanması da öksürük, hırıltı, zatürree, bronşit gibi hastalıklara neden olur. Çocukların gelişememesine, büyümelerinin geri kalmasına neden olan ksitik fibrozis, ter bezlerinde de sorun yaratarak vücudun susuz kalmasına yol açar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Küçük Efe'nin Sağlığına Kavuşması İçin Ailesinden Yardım Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement