Küçük Elleri Pamuk Tarlasında Nasır Tutuyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Küçük Elleri Pamuk Tarlasında Nasır Tutuyor

Küçük Elleri Pamuk Tarlasında Nasır Tutuyor

Şanlıurfa'da, pamuk tarlasında çalışan öğrenciler ailelerinin geçim kaygısı nedeniyle eğitimlerinden bir süre uzak kalıyor.

19.09.2014 12:57  Güncelleme: 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da, tarlada çalışan ailelerine yardım amacıyla eğitimlerinden bir süre uzak kalan çocukların nasırlaşmış elleri kalem yerine pamuk kozası tutuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de çocuk nüfusunun en yoğun illerinden Şanlıurfa'da, pamuk tarlalarında çalışan "küçük bedenler" geçim kaygısı nedeniyle eğitimden bir süre uzak kalıyor.

Her yıl 60 bine yakın çocuğun okula başladığı kentte pamuk hasadının eğitim dönemine denk gelmesi, birçok öğrenciyi sınıflarından ve arkadaşlarından uzak tutuyor.

Ekmek parası peşinde koşan ailelerinden ayrılmayan çocuklar, ekonomik sıkıntılardan dolayı eğitim döneminin başında okula gitmek yerine tarlalarda pamuk toplamak zorunda kalıyor.

Her yıl okula geç başlayan, mart-nisanda da sınıflarından ayrılmak zorunda kalan çocuklar, hayallerini kurdukları mesleklerinden uzaklaşmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 49 ilde yaklaşık 20 bin öğrencinin tarlada çalıştığını savundu.

Öğrencilerin 4-5 ay okula gidebildiğini ifade eden Göbek, "Elleri kalem tutması gereken çocuklarımız maalesef şuanda pamuk toplamak zorunda kalıyor. Öğrenciler eğitim, arkadaşlar ve en önemlisi çok sevdikleri kitaplarından ayrı kalıyor. Yetkililerden bu soruna çözüm bulmalarını istiyoruz" dedi.

Göbek, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının okula kazandırılması için proje geliştirilmesini istedi.

Öğrencilerden Meryem Akat ise ailesine katkı sağlamak amacıyla çalıştığını söyledi.

Her yıl okula geç başlayıp erken ayrıldığını belirten Akat, bundan dolayı derslerinde arkadaşlarının gerisinde kaldığına dikkati çekti.

Ailesine yardım etmek zorunda olduğunu anlatan Akat, "Okula gitmek için pamuk hasadının bitmesini bekliyorum. Büyüyünce öğretmen olmayı hayal ediyorum. Eğer bu hedefime ulaşabilirsem öğrencilerin tarlada çalışmaması için mücadele edeceğim" şeklinde konuştu.

Mücut Kaya ise 7 yaşından beri pamuk topladığını söyledi.

Okulunu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını çok özlediğini vurgulayan Kaya, ileride doktor olmak istediğini dile getirdi.

İsmail Aslan da maddi durumları iyi olmadığı için kardeşleriyle pamuk topladığını kaydetti. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Küçük Elleri Pamuk Tarlasında Nasır Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement