Kültür Sektörü Dünya Sanat Gününe Yön Veriyor - Son Dakika
Güncel

Kültür Sektörü Dünya Sanat Gününe Yön Veriyor

Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye'de son yıllarda kültüre verilen önemin arttığının altını çizerek yaptıkları araştırmanın bunu doğruladığını belirtti.

15.04.2014 14:38  Güncelleme: 14:40

 

Türkiye Avrupa Eğitim ve Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye’de futbol ve gastronomi ekonomisi dışında bugüne kadar ölçülmemiş üçüncü sektör olan kültür sektörünün, 15 Nisan Dünya Sanat Günü’ne de büyük ölçüde katkı sağladığını söyledi.

 Faruk Şen, kültür ekonomisi ürünlerinin tüm dünyada coşkuyla kutlanan Dünya Sanat Günü’nde de Türkiye ekonomisine sağladığı katkıların diğer alanları da teşvik ettiğini ifade etti.

 

Kültür sektörü ürünlerinin her yıl Nisan ayının 15.inci gününde kutlanan Dünya Sanat Günü’ne de büyük katkı sağladığı belirtildi. Türkiye’de kültür sektörü üzerine yapılan ilk araştırmaya imza atan Türkiye Avrupa Eğitim ve Araştırmalar Vakfı’nın (TAVAK) elde ettiği verilere göre, 2014 yılı için kültürel ürünler ihracatının yaklaşık 54.2 milyar dolar olacağı saptandı. TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen,  Çin’den Avustralya’ya, Avrupa Birliği ülkelerinden ABD’ye kadar birçok ülkede yıllık ölçümü gerçekleştirilen kültür ekonomisinin Türkiye’de şimdiye kadar boyutlarının ölçülmemiş olduğu ve bu konuda yeterli çalışma yapılmadığını belirtti.

Kültüre önem ve ağırlık veriliyor

Tüm dünyada 2012 yılı itibariyle kutlanmaya başlanan 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nde kültür sektörü ürünlerinin öne çıktığına vurgu yapan Prof. Dr. Faruk Şen, bunun, Türk sanatçılarının ürünlerinin yurtdışında ve yurtiçinde da değer kazandığının göstergesi olduğuna atıfta bulundu. 

Prof. Dr. Faruk Şen, TAVAK’ın araştırmasında Türkiye’de futbol ve gastronomi ekonomisi dışında ölçülmemiş üçüncü sektör olan kültür ekonomisinin 2011 yılında 30 milyar Dolar sınırına güçlükle yaklaşan turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 52’si oranında bir fazlalık oluşturduğunun tespit edildiğini söyledi.  Prof. Dr. Faruk Şen, araştırmada Türkiye’de kültür ekonomisinde İstanbul Contemporary başta olmak üzere önemli rol oynayan kuruluşların sayısının artmakta olduğunun saptandığını belirterek,  birçok sponsor kuruluşun kültüre ağırlık vermeye başladığını söyledi. Prof. Dr. Faruk Şen “Kültürün özellikle, dizilerle başlayan Kültür ekonomisi ürünlerinin dış ülkelere ihracatı ve başarıları diğer alanları da teşvik etmektedir” dedi. 

 

İhracat oranı yüksek

TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen araştırmada metodolojik olarak 11 ana sektörde belirlenen  47 alt sektörde ölçümleme yapıldığını belirterek, milli gelir formatından yola çıkılarak harcamalara göre kültür ekonomisinin ulusal ekonomi içindeki yerinin öneminin ortaya çıktığını söyledi. Araştırmada, bul ölçümleme kapsamında Türkiye’de 2011 yılı içinde 46 milyar Dolarlık bir ekonominin oluştuğunu anlatan TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, “2011 yılı için kültür ekonomisindeki 46 milyar dolarlık tutarı o yılki ihracatımızı oluşturan 130 milyar Dolarla karşılaştırırsak Kültür ekonomisinin ihracata orantısının yaklaşık olarak yüzde 38 olduğu ortaya çıkmaktadır. 2012 yılında Kültür Ekonomisinin ihracata orantısı yüzde 40 olmuştur. Daha gerçekçi olursak Türkiye’de 2011 yılındaki ihracatımızı ara girdilerini çıkarıp net ihracat olarak düşünürsek bu meblağın 52 milyar dolar civarında olduğunu görürüz” dedi.  

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kültür Sektörü Dünya Sanat Gününe Yön Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement