Kur'an-ı Kerim Sadece Arapça Değil, Tefsirleriyle Okunmalı" - Son Dakika
Yerel

Kur'an-ı Kerim Sadece Arapça Değil, Tefsirleriyle Okunmalı"

KÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özkan: "Kur'an ı Kerim'i okumaktan maksat, onu anlamak ve hayata geçirmektir.

30.11.2014 11:09

YUSUF ÇELİK - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, "Kur'an-ı Kerim'i okumaktan maksat, onu anlamak ve hayata geçirmektir. Sadece Arapça okumak yerine, ayet ve surelerin ne söylediğini, nelerin yapılmasını emrettiğini anlamak adına tefsirleriyle ve mealleriyle okumak gerekiyor" dedi.

Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kur'an-ı Kerim okumanın zikir ve dua olduğunu belirterek, kalplerin ancak Allah'ı anmakla tatmin olacağını söyledi.

Peygamberlerin Kur'an-ı Kerim'i anlayarak yaşadığına işaret eden Özkan, şöyle konuştu:

"Kur'an-ı  Kerim'i okumaktan maksat, onu anlamak ve hayata geçirmektir. Sadece Arapça okumak yerine, ayet ve surelerin ne söylediğini, nelerin yapılmasını emrettiğini anlamak adına tefsirleriyle ve mealleriyle okumak gerekiyor. Bu, Müslümanlığın ötesinde entelektüel olmanın gereğidir. Ezberlediğimiz ve namazlarda sıkça okuduğumuz surelerin bile ne anlama geldiğini çoğu zaman bilmeyiz. Fil Suresi ve aşağısındakilerin ne anlama geldiğini merak etmeyen bir toplumuz. 'Türk toplumu olarak, elemtere hafızlarıyız' diyelim."

Her gün yarım saat "aile günü" önerisi

Özkan, sürekli bilgisayar, televizyon ve telefonla uğraşmanın beyni öldürdüğünün bilimsel gerçek olduğunu vurguladı.

"Halkımıza, her gün yarım saat aile günü ilan ederek, televizyonlarını kapatmalarını ve çoluk çocuğuyla Kur'an-ı Kerim okumalarını, onun ne anlama geldiğini konuşmalarını öneririm" diyen Özkan, "İhlas Suresi'nin ne anlama geldiğini bilmeyen ve yüzde 99'u Müslüman olmakla övünen bir toplumuz. Sonra diyoruz ki Müslüman toplumlarında öldürmeler, haksızlıklar, zulümler, boşanmalar, uyuşturucu maddelerden ölümler niye oluyor?  Ayette, zihni ve bedeni uyuşturan her türlü maddenin haram olduğu söyleniyor ama adam okumasına rağmen ne okuduğunu bilmediği için uzak durmuyor. Dolayısıyla, 'kitap bizden ne istiyor'u anlarsak ve hayatımızı ona göre düzenlersek, problem olacağını düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

"Kur'an-ı Kerim okumak zihni resetliyor"

Özkan, milli şair Mehmet Akif Ersoy'un, Kur'an-ı Kerim'in kabirlerde okunmak için indirilmediğini söylediğini hatırlattı.

Yüce Kitabı okuma ölçüsünün cumadan cumaya olmaması gerektiğine dikkati çeken Özkan, şöyle devam etti:

"Bence, günde bir cüz yani 20 sayfa okumak gerekir. Az da olsa devamlı ibadet, makbul ibadettir. Bunu oturup bir defada da okuyabilirsiniz, gün içinde de tamamlayabilirsiniz. Kur'an-ı Kerim okumak, kişinin ruh sağlığı için değil, beden sağlığı açısından da önemlidir. Hafızayı kesinlikle güçlendiriyor çünkü ruhun arınmasıyla bedeni organların da arınması söz konusu. 'Kur'an-ı Kerim okumak, nasıl zihni güçlendirir' diye düşünenlere şunu ifade etmek istiyorum:

'Bilgisayarı resetlediğinizde nasıl her şey siliniyorsa zihin de Kur'an-ı Kerim okudukça, ve Allah'ı andıkça kendini resetliyor."

Özkan, günlük koşuşturmalarda gözlerin sürekli  yanlış şeylerle uğraşma ihtimali bulunduğunu aktararak, bunu telafi etmenin yolunun Kur'an-ı Kerim okumak olduğunu sözlerine ekledi. - Kastamonu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kur'an-ı Kerim Sadece Arapça Değil, Tefsirleriyle Okunmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement