Kurban Bayramı, Hayvanları Koruma Günü'ne Denk Geliyor - Son Dakika
Güncel

Kurban Bayramı, Hayvanları Koruma Günü'ne Denk Geliyor

Hayvanseverler, bu yıl Kurban Bayramı'nın 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'ne denk gelmesi nedeniyle kurban kesimlerinde yaşanan kötü görüntülere karşı mücadele edecekler.

22.09.2014 18:57  Güncelleme: 10:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl Kurban Bayramı’nın ilk günü, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne denk geliyor. Hayvanseverler, bu yıl Kurban Bayramı’nın böyle bir güne denk gelmesini fırsata çevirerek kurban kesimlerinde rastlanacak olumsuz görüntülere karşı mücadele edecekler.

DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜNE DENK GELİYOR

Her Kurban Bayramı’nda yapılan tartışmalar, bu yıl da başladı. Bayrama sayılı günler kala, kurban fiyatları, kurban derilerinin nereye bağışlanacağı tartışmaları beklenirken çok daha farklı bir tartışma konusu gündeme geldi.

Kurban Bayramı’nın 1. günü olan 4 Ekim Cumartesi, aynı zamanda Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne denk geliyor. Hayvan Hakları dernekleri, kaçıp yola fırlayan kurban görüntülerini ve kasaplığa soyunan eğitimsiz vatandaşları bu bayram görmemek için 4 Ekim’i güzel bir fırsata çevirmek istiyorlar.

83 YILDIR KUTLANIYOR

Hayvan haklarıyla ilgili ilk girişimler 19. Yüzyılda başladı. Bu girişimlerden tam 100 yıl sonra, dünyanın çeşitli kesimlerinden, Hollanda’nın Lahey kentinde toplanan hayvanları koruma örgütleri 1931 yılında 4 Ekim’i, Hayvanları Koruma Günü olarak duyurdular. 1931 yılından beri, 4 Ekim günü hayvan haklarını hatırlatma ve hükümetleri-otoriteleri bu konuda daha etkin davranmaya yöneltecek faaliyetlerde bulunma günü olarak kutlanıyor.

4 EKİM’İN ETKİLERİ TÜRKİYE’DE GÖRÜLECEK Mİ?

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde Kurban kesiminin yapılacak olması her yıl gördüğümüz, kurbana eziyet ederek kesme işlemlerinin ya da çocukların kurban kesim alanlarında bulunmasının önüne geçebilecek mi? İşte Diyanet İşleri ve Hayvan Hakları Federasyonu’ndan (HAYTAP) yapılan açıklamalar:

HAYTAP’a, 4 Ekim’le ilgili görüşlerini dile getirdi. Federasyon, kurban kesiminin dini bir inanış olduğunu söyleyerek kurban kesiminde eziyetten kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Federasyon, önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da “Hayvana en az acı çektirecek şekilde kurban kesilmesi” çağrısında bulunuyor.

“İBADET VAHŞETE DÖNÜŞMEMELİ”

HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık, “Kurban ibadetine asla karşı değiliz, bizim çabamız ibadetin vahşete dönüştürülmemesi noktasında. Bu konuda her yıl olduğu gibi, bu bayramda da mücadele vereceğiz” dedi.

“İSLAM’A YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER”

HAYTAP, bayram öncesinde; Orman Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, valilikler ve belediye başkanlıklarına çağrıda bulundu. Bu çağrıda “Kurban Bayramı’nda her yıl vicdan taşıyan herkesi ve tüm samimi Müslümanları derinden yaralayan ve yüce dinimiz İslam'a yakışmayan görüntüler oluşmaktadır. Hayvanlar ibadet adı altında bacaklarından vinçlerle asılmakta, kaçmasınlar diye bıçaklanmakta, uygun koşullarda taşınmadıkları için kaçan hayvanlar ise taşlarla sopalarla dövülerek durdurulmaya çalışılmakta, uygun olmayan yerlerde acemi kasaplar tarafından adeta işkence eder gibi boğazlanarak kesilmektedirler" deniliyor.

DİYANET DE AYNI GÖRÜŞTE

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da, HAYTAP’ın açıklamasıyla örtüşen nitelikte bir açıklama yapıldı. Diyanet İşleri’nden, Kurban ibadeti yapılırken İslam dininin gerektirdiği şefkati ve merhameti asla elden bırakmamak gerektiği söylendi.

Kurban Bayramı, Hayvanları Koruma Günü\'ne Denk Geliyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Kurban Bayramı, Hayvanları Koruma Günü'ne Denk Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • ÇARE: HARİSTİYANI KATLET, YAHUDİYİ KATLET, İNANÇSIZI KATLET, DİNDEN ÇIKANI KATLET, ŞİİYİ KATLET, ALEVİYİ KATLET, , , DOYMADILAR BİR DE HAYVANLARI KATLET. . YUH OLSUN. . NASIL BİR DİNMİŞ ARKADAŞ ÖLÜM MAKİNASI RESMEN. . 25 34 Yanıtla
  • VOLKAN: DÜNYANIN HAYVANLARI KORUMAYA ÇALIŞTIĞI BİR GÜNDE BİZ ONLARI TOPLU KATLEDECEĞİZ. . . 19 22 Yanıtla
  • KERMES: DÜNYA HAYVANLARI KORURKEN BİZ TOPLU KATLEDİYORUZ. . 18 17 Yanıtla
  • SAFİR: ULA BU KAN BAĞIRSAK VE DERİ KAPMACA ŞÖLENİNDEN TİKSİNİR OLDUM. . 23 12 Yanıtla
  • RUHANİ: BEYNİ LOR PEYNİRİNE DÖNMÜŞ DİNCİ TAYFA, BU HAYVAN LİNCİNİ MASUM GÖSTERMEK İÇİN ' EEE ET YEMİYON MU AGA. . ' KAFASINDALAR. . ULA KERKENEZLER, ULA ARMUT BEYİNLİ JAPON ASKERLERİ, BAYRAM DEDİĞN GÜNDE MİLYONLARCA HAYVANI, MİLYONLARCA ACEMİ İNSANA EZİYET EDEREK TOPLU CİNAYET ŞÖLENİ İLE KESME YETKİSİ VERİYON. . NEDEN ? ' İNANCIMA GÖRE CENNETE GİDECEM' ALLAH NE YAPACAK BU KADAR ETİ DİYORUZ, SUSU PUS. . DİĞER OLAY İSE SADECE ET TALEBİ İÇİN EZİYET ETMDEN MEZBAHA KESİMİ. . ORTALIK KAN VE BAĞIRSAK PARÇALARI İLE DOLMUYOR. . DERİ KAPKAÇCILARI GELMİYOR. . KIZARTMA ŞÖLENLERİ YAPILMIYOR. . AMAN PAYIMI BAŞKASI ALMASIN DİYE KANTARLARA BAKILMIYOR. . HİJYENİK ORTAM. . 20 11 Yanıtla
  • MALEVİ: OOO DESENE CHP VE ALEVİLER KURBAN BAYRAMINI ZEHİR EDECEKLER BİZE ŞİMDİ BAYRAMDA İÇKİ İÇMEK SEVAP KURBAN KESMEK GÜNAH DERLER 6 24 Yanıtla
  • Felix: Ne alaka ? 0 0
  • RUHANİ: @TÜRKİYELİ KÜFÜR DIŞINDA BİR ŞEY ÜRETEMİYORSUN İŞTE. . @HAKAN AK, BENİM İNANCIMA GÖRE HAYVANLARA SAHİP ÇIKMAK İNSANLIK GÖREVİDİR. . SEN BENİM İNANCIMA SAYGI GÖSTERMİYORSUN. . İSLAMİYETTE EN BÜYÜK ÖDÜL CENNET, İŞİN ÖZÜNDE BU İNANÇTAN DOLAYI HAYVANLAR KATLEDİLİYOR. . . O KENDİMİZE AYIRMIYORUZ HİKAYE. . GÖNDERDİĞİNİZ KİŞİYE BİLE ETİN EN ZAYIF TARAFINI GÖNDERİYORSUNUZ. O İNSANIN GURURUNU KIRMAK DA AYRI TABİ. . DOĞRU KAPİTALİZM EMEKÇİ İNSANLARI EZİYOR, SEFALET ÇOK FAZLA. . KEŞKE BİRBİRİMİZE BİR KEMİK ET VERİNCE SORUNLAR ÇÖZÜLSE. . BEN YARDIMLAŞMADAN ÇOK İYİ ANLARIM AMA SEN BİR HAYVANIN DÜNYASINI VE NELER HİSSETTİĞİNİ HİÇ ANLAMAZSIN. . 0 0
  • RUHANİ: @ZALOĞLU, SEN KİMSİN DE BENİ VURACAKSIN, ORTLIK KÜFÜRBAZINA BAK. . EN ÇOK KARAKTERİNİZ CEVAP VEREMEYİNCE ORTAYA ÇIKIYOR. . GERÇEK YÜZÜNÜZ YANİ. . 0 0
  • SOLHAN: @TARIK, İBADETSE KENDİNİ KESTİR, HAYVANDAN NE İSTİYORSUNUZ? YEMEZ TABİ. . 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek
    08:31 MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek

    YouTube fenomeni MrBeast, Amazon Prime Video ile anlaşma yaparak bir yarışma programı çekeceğini duyurdu. Programda 1000'den fazla yarışmacı olacak ve kazanan kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:25 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyonlarda ele geçirilenler arasında silahlar, uyuşturucu madde ve diğer suç unsurları bulunuyor.

  • İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı
    08:19 İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı

    İzmir'de jandarma ekipleri tarafından PKK terör örgütüne yönelik MİT destekli şafak operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    08:15 İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • İzmir'de gerçekleştirilen operasyonlarda 2 suç örgütü çökertildi
    08:14 İzmir'de gerçekleştirilen operasyonlarda 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı
    08:12 İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli, İzmir İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele (TEM) ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen MİT destekli şafak operasyonunda gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı
    08:11 Mersin'de PKK/KCK Operasyonu: 11 Gözaltı

    Mersin polisi, terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler, kendilerine muhalif olarak gördükleri kişilere tehditler savurmak, baskı yapmak ve seçim irtibat bürosu açılışlarında terörü ve teröristi öven örgütsel sloganlar atmakla suçlanıyor. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda ise ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:06 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İzmir merkezli düzenlenen 'MAHZEN-13' operasyonlarında, Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu'nun liderlik ettiği 2 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlar sonucunda elebaşları dahil olmak üzere toplamda 25 şüpheli gözaltına alındı.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 şüpheli gözaltına alındı
    08:05 Mersin'de PKK/KCK operasyonunda 11 şüpheli gözaltına alındı

    Mersin polisi, terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonda 11 şüpheliyi gözaltına aldı. Operasyonda, şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı
    08:01 Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı

    Bitlis-Baykan kara yolunda meydana gelen heyelanın ardından ekiplerin çalışması sonucu yol kontrollü olarak trafiğe açıldı. Heyelan sırasında yoldan geçen bir otomobildeki kişiler son anda kurtuldu. Toprak yığını ve kaya parçalarının temizlenmesinin ardından yol tekrar araç geçişlerine açıldı.

  • Para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada ifadeler ortaya çıktı: Çantayı onun dediği yere götürdüm
    07:58 Para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada ifadeler ortaya çıktı: Çantayı onun dediği yere götürdüm

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin başlatılan soruşturmada, İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz ve CHP'ye satılan binanın sahibi Ali Rıza Braka'nın ifadeleri ortaya çıktı. Braka, CHP'den bir kişi ile görüştüklerini ve sonuçta 41 milyon TL bedelle taşınmazları satmayı kabul ettiklerini belirtirken, Yılmaz "Ben sadece benden yardım isteyen Fatih Keleş'i kırmayarak bir çanta parayı aldım ve onun dediği yere götürdüm" dedi.


Advertisement