Küresel Belirsizlikler Nedeniyle Para Politikasında Temkinli Olmak Gerekiyor" (2) - Son Dakika
Güncel

Küresel Belirsizlikler Nedeniyle Para Politikasında Temkinli Olmak Gerekiyor" (2)

Ayrıntılar eklendi.

24.03.2015 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayrıntılar eklendi.)

Merkez Bankası, ekonominin yılın ilk çeyreğinde ivme kaybettiğine ve küresel risk iştahı ve sermaye akımlarındaki oynaklığında sürdüğüne dikkat çekti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK), faizleri sabit tuttuğu 17 Mart toplantısına ilişkin özetlerde, "Sonuç olarak, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir" denildi.

PPK'nın, yılın ilk çeyreğinde ekonominin bir miktar ivme kaybettiği değerlendirmesinde bulunduğu vurgulanan özetlerde, "Gıda fiyatlarının yüksek seyri ve yakın zamanda gözlenen döviz kuru hareketleri nedeniyle enflasyon bir süre daha Ocak Enflasyon Raporunda ifade edilen patikanın üzerinde seyretmeye devam edecektir" denildi ve şu değerlendirmeye yer verildi:

"Küresel piyasalardaki oynaklık devam etmektedir. Küresel ekonomiye ilişkin azalan öngörülebilirlik, gelişmiş ülkelerin enflasyon oranlarında gözlenen düşük seviyeler ve gelişmiş ülkelerin para politikalarındaki ayrışma ile birlikte artan belirsizlikler küresel piyasaların veri akışına duyarlılığının yüksek seviyelerde kalmasına neden olmaktadır. Bütün bu gelişmeler sonucunda, risk iştahı ve sermaye akımlarındaki oynaklık sürmektedir."

Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının, enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağının altı çizilen özetlerde, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir" denildi.

Maliye politikasının mevcut çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncelleneceği vurgulanan özetlerde, "İstikrar ve güven ortamını güçlendirecek, mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak her türlü tedbir makroekonomik istikrarı destekleyerek piyasa faizlerinin düşük düzeylerde seyretmesini sağlayacak ve toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacaktır" denildi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Küresel Belirsizlikler Nedeniyle Para Politikasında Temkinli Olmak Gerekiyor' (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement