Kuru İncirde Rekolte Sevinci - Son Dakika
Yerel

Kuru İncirde Rekolte Sevinci

Kuru İncirde Rekolte Sevinci

Ödemiş ve çevresinde bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle 15 gün erken başlayan kuru incir hasadında ürün bolluğu yaşanıyor.

18.08.2016 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ödemiş ve çevresinde bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle 15 gün erken başlayan kuru incir hasadında ürün bolluğu yaşanıyor.

Ödemiş'in tarihi Birgi Mahallesi sınırları içerisinde yer alan dünyaca ünlü İrimağzı mevkisinde bulunan incir bahçelerinde 'kuru incir' hasadı başladı. İncir bahçesi sahibi aileler ürünlerini işleyebilmek için bahçe evlerine taşındı. Her gün sabah saatlerinde ve akşama doğru hasat yapan üreticiler, sezonun Ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini söylediler. Geçmiş yıllara göre bu yıl rekoltenin daha yüksek, ürünün daha kaliteli olduğunu belirten üreticilerin en büyük korkusu ise önümüzdeki günlerde olası bir yağmur yağışı.

Yeni dönem kuru incir hasadı konusunda değerlendirmeler yapan Üretici Hüseyin Cinbal, İrimağzı incirinin tamamen doğal olduğunu, bahçelerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organik tarım bahçeleri olarak tescil edildiğini söyledi. Cinbal bu yılki ürün rekoltesi hakkında şunları söyledi: "Bu yıl sıcaklık derecelerinin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı gerek yaş gerekse kuru incir sezonumuz 15'er gün erken açılmış oldu. Bu bizler için sorun arz etmiyor. Ancak aşırı sıcaktan dolayı ürünlerin taban bölümlerinde güneş yanıkları meydana geldi. Her şeye rağmen geçmiş yıllara kıyasla bu yıl ürünümüzün rekoltesinde artış var. Geçen yıllarda zamansız yağan yağmurlar ve değişken hava sıcaklıkları nedeniyle incirde kalite ve rekolte çok düşüktü. Bu yıl aksine ürünümüzde rekoltemiz beklediğimiz gibi ve oldukça kaliteli. Geçtiğimiz hafta yağan yaz yağmuru ürünü pek etkilemedi. Ancak önümüzdeki günlerde birkaç kez daha yağmur yağarsa geçen yıllardaki gibi kalitemiz ve rekoltemiz düşebilir. Bu da bizi korkutuyor."

"İNCİR, YAĞMURU SEVMEZ"

Yağmurun zararından bahseden Üretici Cinbal, "İncir ağacı yağmuru ya da suyu çok sevmez. Hasat döneminde yani şu günlerde hiç ama hiç sevmez. Yağmur yağdığında ise daldaki incir yağmurdan etkilenir, içine su alır. Daha sonra çürümeyle birlikte akar ve yere düşer. İşte bu incir 'hurda' dediğimiz bölüme gider. Bu nedenle yağmur yağmazsa kalitemiz korunmuş olacak. İrimağzı incirleri dünya tarafından bilinen ve dünyanın başka yerinde olmayan bir özelliğe sahip. Buranın coğrafi konumu, toprak yapısı, suyu ve hava konumu itibarı ile incir en kaliteli şekilde ve ballı oluyor. Şuan ağaçlarımız aslında bal taşıyor. Ayrıca bu bölgede birçok bahçede kimyasal ilaç ve benzeri ürünler kullanılmıyor. Onun için bahçelerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından doğal&organik tarım belgelidir." dedi.

"AĞAÇLARIMIZI BİR ÇOCUK GİBİ BAKIYORUZ"

Her gün sabah akşam mesai yaptıklarını ifade eden Hüseyin Cinbal, "Şuan için hasadımız başladı. Birçok üretici bahçe evlerinde ikamet ediyor. Bizler incir ağaçlarımızı bir çocuk gibi bakıyoruz. İncir hasadı da bizler için önem arz ediyor. İncir sıcakta gündüz saatlerinde toplanmaz, sabah erken saatlerde ve akşamüzeri saatlerinde toplanır. Bizler bugünlerde sabah akşam bahçe içerisinde kuru incir hasadımızı sürdürüyor, yoğun mesai harcıyoruz. Topladığımız incirlerimizi ızgaralarda güneş altında birkaç gün kurumaya bırakıyoruz. Izgarada da günlük gelişmeleri tek tek takip ediyor. Kuruma işlemleri biten incirlerimizi kasalama yapıyoruz." diye konuştu.

Kuru incir piyasasının önümüzdeki hafta açılacağın söyleyen Cinbal şöyle devam etti: "Edindiğim bilgiye göre incir piyasası önümüzdeki hafta açılacak. Geçen yıl rekoltenin özellikle de kalitenin düşük olmasından dolayı incir piyasamız istediğimiz gibi hiç olmadı. Geçen yıl toptan kilogram fiyatı 5-6 TL, perakende ise 15-18 TL arasındaydı. Bu yıl belirttiğim gibi ürün kaliteli ve bol. Bu yüzden ihracatın daha çok olması ve istenilen tonajda incirin var olduğu tahmin ediliyor. Eğer yağmur yağmaz ürünün kalitesinde bir sorun yaşanmaz ise bu yıl ihracata bağlı olarak toptan kilogram fiyatının 10 TL olacağı dillendiriliyor. Bu durumda bütün yıl bu sezonu bekleyen bu işten geçimini sağlayan üreticilerimizin de yüzünün gülmesine sebep olacaktır."

Hasadın Ekim ayı başına kadar süreceğini ifade eden Cinbal son olarak şunları söyledi:

"İncir, en çok poyraz rüzgarını sever. Hava poyraz eserse ürün kaliteli olur. Eğer hava gün batı eserse incir bozulur akar. ya da gün doğu eserse o zamanda güneş yanıkları artar. İncir üretimi sıradan bir iş değildir. Kuru incir sofraya gidinceye kadar birçok kategoriden geçiyor. Emekli ve zahmetli olan bu süreçte hasadımız Ekim ayı başına kadar sürecek. Şuan için rüzgar poyraz esiyor ve incirlerimizin keyfi yerinde. Umarım böyle gider ve üreticinin yüzü güler. Bereketli bir sezon diliyorum." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuru İncirde Rekolte Sevinci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement