Kuşların Hatrına - Son Dakika
Kültür Sanat

Kuşların Hatrına

Kuşların Hatrına

Cemre Yeşil ve Maria Sturm kuşlar ve kuşçular arasındaki 'örtülü' ilişkiyle ilgilenen Kuşların Hatrına isimli sergi projeleri ile 16 Ocak – 13 Şubat tarihleri arasında Daire Galeri'de izleyici ilebuluşuyor.

08.01.2016 17:19  Güncelleme: 17:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurtdışı lansmanı Paris Photo 2015'te yapılan ve La Fabrica yayınevinden çıkan Kuşların Hatrına// For Birds' Sake kitabının Türkiye lansmanı da açılış gününde yapılacaktır.

İstanbul yüzyıllardır kuşçuluk için önemli bir şehir olmuştur. Şehrin coğrafi konumunun göç yolu üzerinde olması, İstanbul'da kuşlar ve kuşçulara ait geniş bir kültürün gelişmesini sağlamıştır. Kuş yetiştiriciliği ve kuşçuluğa dair farklı birçok sosyal platform vardır. Kökeni Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan Rumlara dayanan bu kültür, zamanla Türklere geçmiştir. Henüz küçücük bir çocukken kendilerini bazen bir babanın, bazen bir dedenin, bazen de bir amcanın peşinde İstanbul tepelerinde kuş tutarken bulan kuşçular, o zamanlardan beri bu kuşlara tutsaktırlar.

Bugün bu kültür tehlikede; Türkiye'nin Avrupa Birliği kriterlerine uyum sürecindeki yeni yasalaşmalar, ötücü kuşlar etrafındaki kültürü; özellikle sakacılık ve floryacılık kültürünü tehdit etmektedir. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin bir kuşçuyu kuş tutarken yakalaması halinde, kuş başına 500 TL'lik bir ceza yaptırımı vardır. Öte yandan İstanbul'da hüküm süren kentsel dönüşüm projeleri dahilinde yapımı bitmek bilmeyen rezidanslar, ofis binaları ve alış-veriş merkezleri İstanbul'u daha da büyütmekle kalmayıp, Gezi Parkı örneğinde olduğu gibi politik direnişlere ve bir takım doğal sapmalara sebebiyet vermektedir. Halen devam etmekte olan 3. Boğaz Köprüsü ve 3. havalimanı inşaatı verdiği hasardan dolayı kuşların göç yolunu değiştirmektedir. Bu seri, Istanbul'un kuşçuları hakkındadır ve sevmenin, sahip olmanın ve keyif almanın çelişkileriyle dolu olan, kuşçularla kuşları arasındaki 'örtülü' ilişkiyle ilgilenmektedir.




Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Kuşların Hatrına - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement