Kuzey Ege'de "Midilli Atı"Yla Turistik Gezinti Önerisi - Son Dakika
Yerel

Kuzey Ege'de "Midilli Atı"Yla Turistik Gezinti Önerisi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş, Ayvacık ilçesinde varlığını sürdüren ancak çevrede hak ettiği değeri bulamamasından yakınılan Midilli cinsi atların daha fonksiyonel kullanılması için turizmde yararlanılmasını önerdi.

13.02.2015 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş, Ayvacık ilçesinde varlığını sürdüren ancak çevrede hak ettiği değeri bulamamasından yakınılan Midilli cinsi atların daha fonksiyonel kullanılması için turizmde yararlanılmasını önerdi.

Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ayvacık Midillisi" olarak bilinen at cinsinin uysal olduğunu ve kolay yönlendirilebildiğini söyledi.

Bölgede binicilik sporu geliştirilerek özellikle at turizminde bu cins hayvanlardan yararlanılabileceğini anlatan Savaş, şöyle konuştu:

"Çanakkale'nin turizm değerleri tarihsel, mitolojik, ekolojik ve kültürel bakımdan oldukça zengin. Ne var ki bu muazzam değerlerin bir ekonomik yarar oluşturarak genel ve yerel gelişmeye katkı sunması ve böylelikle gelecek nesillere aktarılabilmesinin temelleri oluşturulamamış. Yörede yaşayan bu at cinsi de bahsedilen değerler envanteri içinde yer alamamış. Yörenin doğal ve tarihsel değerlerini korumak ve bir yolculuk yapmak için Ayvacık Midillisi önemli fırsat sunabilir. Bu hayvanın popülasyon ve yetiştiricilik sorunlarının irdelenmesi gerekiyor. Ayvacık Midillisinden yöresel şenliklerde gösteri amaçlı yararlanılması, Kazdağları alanları başta olmak üzere gezinti amaçlı kullanılması, motorlu taşıtların ekosisteme etkisinin azaltılması olanağını doğurabilir. Yine atın kırsal turizmde araç olarak kullanılması, gezinti ve eğitimi yoluyla hayvan ve doğa sevgisi aşılama çalışmaları yürütülebilir."

Savaş, endemik bir at ırkı olarak Ayvacık Midillisini koruyup yem, veterinerlik, yeme içme gibi yörenin diğer genişleyen iş bulma ve iş kurma imkanlarına katkısının görülebileceğini sözlerine ekledi.

Midilli atı

Türkçe "Ege Midillisi" diye anılan at cinsi, bacaklarının kısa ve kalın, toynaklarının geniş, tırnaklarının sert ve dayanıklı olmasıyla biliniyor.

Uysal olduğundan hakimiyet ve idarede sıkıntıya yol açmayan bu hayvanlar, eskisi kadar önemleri kalmasa da özellikle hasat sonrası zeytinlerin köylere taşınmasında halen kullanılıyor.

İlkel ve yetersiz yetiştirme koşullarında beslenen ve barındırılan bu hayvanların kanaatkarlığı, uysallığı ve yürüyüş (rahvan) şekilleri, Ayvacık Midillisinin yetiştirilmesi kolay, iyi bir binek atı potansiyeline sahip olabileceği görüşünü öne çıkarıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kuzey Ege'de 'Midilli Atı'Yla Turistik Gezinti Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement