Latmos Milli Park Olmalıdır" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Latmos Milli Park Olmalıdır" Çağrısı

Latmos Milli Park Olmalıdır" Çağrısı

Aydın'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Beşparmak Dağları olarak bilinen Latmos'un milli park olması için çağrıda bulundu.

07.03.2014 20:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Beşparmak Dağları olarak bilinen Latmos'un milli park olması için çağrıda bulundu.

İstasyon Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan Maeandros Platformu Sözcüsü Aslı Ulaş Aksu, Aydın ve Muğla sınırları içindeki, doğal ve arkeolojik bulgular açısından son derece zengin olan Beşparmak Dağları'nın korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Beşparmak Dağları'nda 8 bin yıldır devam eden insanlık izlerinin, neolitik çağdan Osmanlı dönemine ve günümüze kadar uzandığını dile getiren Aksu, maden ocakları nedeniyle büyük tahribatların söz konusu olduğunu, kültür hazinesinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu iddia etti.

Latmos'un özelliklerine değinen Aksu, şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve temsilcileriyle 1994 yılından bu yana yapılan tarih öncesi kaya resimleri araştırmalarında, 172 resim bölgesi tespit edilmiştir. Kaya resimlerinin konusu ve resim dili, dünyadaki benzerlerinden farklı olarak, savaş ve av sahnelerini değil, insan topluluğu, aile, erkek ve kadın ilişkisi, anne ve çocuk konularını işlemektedir. Bu özelliğiyle de kaya resimleri içinde tek olma özelliğine sahiptir. Dünyada örneği olmayan doğa ve kültüre sahip Latmos'taki kaya resimlerinin bulunduğu çekirdek bölgesi, tahrip olmak üzeredir."

Bölgede nesli tükenmek üzere olan birçok bitki türünün yanı sıra çok sayıda nadir hayvan türünün de bulunduğuna işaret eden Aksu, tüm bu özellikleri nedeniyle Latmos'un milli park olmasını istediklerini ifade etti.

"Latmos milli park olmalı" ve "Latmosuma dokunma" yazılı pankartlar taşıyan grup, açıklamanın ardından dağıldı. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Latmos Milli Park Olmalıdır' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement