Maden Ocağında Acil Tahliye Tatbikatı - Son Dakika
Güncel

Maden Ocağında Acil Tahliye Tatbikatı

Maden Ocağında Acil Tahliye Tatbikatı

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında yapılan acil tahliye tatbikatında ortaya çıkan görüntüler, gerçeğini aratmadı.

13.11.2014 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında yapılan acil tahliye tatbikatında ortaya çıkan görüntüler, gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği ocakta grizu patlaması olduğuna yönelik alarm verilmesiyle üzerlerindeki oksijenli ferdi kurtarıcı maskelerini takan 600 madenci, yaklaşık 1 saatte ocağı tahliye etti. 1 içşi senaryo gereği yaralı çıkarılırken, 2 işçi ocak çıkışında gerçekten bayılıp hastaneye kaldırıldı.

3 Mart 1992'de meydana gelen grizu patlamasında 263, geçen yıl 7 Ocak'taki ani metan gazı püskürmesinde ise 8 işçinin yaşamını yitirdiği TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında acil tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. Yerin metrelerce altındaki galerilerde çalışan 600 maden işçisi, senaryo gereği ocakta grizu patlaması olduğu yönündeki alarm ile birlikte üzerlerinde taşıdıkları ferdi kurtarıcı maskelerini takıp asansörün bulunduğu çıkış noktasına yöneldi. Uzak galerilerde çalışan 255 işçi, 30 dakika süreyle kullanabildikleri maskeleri, kurulan maske değişim istasyonlarında yenisiyle değiştirip yola devam etti.

2 İŞÇİ BAYILDI

İşçiler, çift katlı toplam 80 kişilik asansörle yer üstüne çıktı. Yaralanan bir işçi sedye ile ocaktan çıkarıldı. Asansörden inen işçilerden ikisi ise gerçekten baygınlık geçirdi. Bayılan işçilere sağlık görevlileri müdahale etti. İşçiler, sedyeye alınıp ambulanslarla hastaneye aldırılırken, sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. 600 işçinin tahliyesi yaklaşık 1 saatte tamamlandı. İşçilerden bazıları, maskelerin süresinin 30 dakika dolmadan bittiğini söyledi.

'1 SAATLİK MASKELER TALEP EDECEĞİZ'

İş Güvenliği Başmühnedisi Burhan Arık, işçilerin bayılmasının normal olduğunu söyledi. Arık, "Heyecanı olabilir, psikolojik olabilir. Tüpün içinden hava alıyorsun, yetersiz olabilir. Bunlar üzerinde araştırma yapılacak. Uzak yerden gelen işçiler için maske değişim istasyonları yaptık. 255 işçi maske değiştirip ikinci maskeyle yer üstüne çıktı. Maskeler 30 dakikalık. Biz bundan sonra 1 saatlik maske talep edeceğiz" dedi. Arık, maskelerin 30 dakika dolmadan bitmesiyle ilgili ise "Kullanımdan olabilir. O anki psikolojik durumdan olabilir. Çıkarıp tekrar takmış olabilirler. Bunları görmedik bu güne kadar. Şimdi burada görüyoruz, önlemini alacağız. Tekrar eğitimlerimizi hızlandıracağız. Teorik pratik eğitimlerini hızlandıracağız. En doğruya ulaşmak için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

'MASKELERİN PERFORMANSINI TEST ETTİK'

Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, daha önce birim birim yaptıkları acil tahliye tatbikatını ilk kez bir bütün olarak tüm ocak genelinde yaptıklarını söyledi. Tatbikat ile ferdi kurtarıcı maskelerin performansını ve maske değişim istasyonlarının doğru yerlere kurulup kurulmadığını, işçilerin maske değişiminden sonra temiz havaya çıktıkları süreyi test ettiklerini belirten Eroğlu, şöyle dedi:

"Çok önemli bir aksaklık olmadı. 2 işçimiz heyecandan baygınlık geçirdi. Sağılk durumları iyi. Dışarıya çıkan bütün arkadaşlarımız, birim şefleri, amirleriyle durum değerlendirmesi yapacak. Başarılı veya başarısız olduğumuz kısımlar kodlanarak rapor haline bize dönecek. Biz de müessese yönetimi olarak eksikliklerimizi gidermek adına gerekli önelmeleri alacağız."

'1992'DEKİ GRİZUDA MASKE OLSAYDI ÇOK ARKADAŞIMIZ KURTULURDU'

Ocakta şef olarak çalışan ve 263 işçinin öldüğü 3 Mart 1992'deki grizuda gece vardiyasında çalıştığı için kurtulan 50 yaşındaki Mustafa Çilbaş, acil tahliye tatbikatının işçi üzerinde çok yararlı olduğunu söyledi. İşçinin, 'Acaba kaza sırasında maskeyi açabilir miyim açamaz mıyım' psikolojisini atması için tatbikatın önemli olduğunu vurgulayan Çilbaş, 1992'deki grizuda ferdi kurtarıcı maskesi olmadığını da hatırlatarak, şöyle dedi:

"O zaman maskeleremiz olsaydı bir çok arkadaşımız kurtulurdu. Çünkü benim çalıştığım yerde 23 arkadaşım gazdan zehirlendi. Birbirlerine sarılmışlardı. Biraz bilinçli olan madenciler, bu maskeler yanlarında olduğu sürece hayatını kurtarır." - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Maden Ocağında Acil Tahliye Tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement