Malatya Baro Başkanı Han Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Malatya Baro Başkanı Han Açıklaması

"Hakim ve savcıların avukatlık mesleğinden alınması ve oradan geçiş sağlanmasını destekliyoruz"

04.12.2014 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Baro Başkanı Enver Han, Adalet Bakanlığının meslekte 5 yılını tamamlamış avukatların hakim ve savcı kadrolarına alınabilmesine ilişkin, "Hakim ve savcıların avukatlık mesleğinden alınması ve oradan geçiş sağlanmasını destekliyoruz" dedi.

Han, baroda düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen ve TBMM'nden geçen Torba Yasa hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Adli yıl açılış törenlerinin yeniden şanına uygun bir şekilde yapılmasını istediklerini belirten Han, "Konuşmacıların konuşmasının ne olduğu, nasıl olacağı konusunda düzenlemeler yapılabilir. Onlar tabi ki yasa koyucunun takdirindedir. Ancak devlet ricaline karşı yargının sorunlarını çok net bir şekilde sunmak ve kamuoyuna yargının sorunlarını söylemek, Yargıtay Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği başkanının görevleri arasındadır" diye konuştu.

Yargı paketindeki  "kuvvetli suç şüphesi" ve "makul suç şüphesi" düzenlemesine de değinen Han, şunları söyledi:

"Şu andaki haliyle 'şüpheli veya sanığın üstü, eşyası, konutu, iş yeri veya ona ait diğer yerler aranabilir' ifadesindeki somut delillere dayalı kuvvetli ibaresi kaldırıldı. Yerine, makul olarak değiştirilmesi ibaresi getirildi. Makul şüphenin uygulamada hak ihlallerine mahal vereceğini, hak ihlallerine sebebiyet vereceğini düşünmekteyiz. Kuvveli suç şüphesinin olması gerekliliği inancındayız. Bu konuda Malatya Baro Başkanlığı olarak bizler, kanun koyucunun kararından geri dönerek yasalaşan maddeyi değiştirerek kuvvetli suç şüphesi şeklinde yorumlanması ve yasalaşmasını talep etmekteyiz."

Torba Yasa'nın, avukatın dosya inceleme yetkisine kısıtlama getiren bir takım düzenlemeler de içerdiğini ifade eden Han, kendilerinin bunu da kabul etmediklerini anlattı.

Adalet Bakanlığı bünyesinde taşra teşkilatına 4 bin hakim alınacağı bir düzenleme söz konusu olduğunu kaydeden Han, "Bu düzenlemeyle birlikte avukat meslektaşlarımız arasında beş yıllık görev süresini tamamlamış olan, kıdemi beş yıl olan arkadaşlarımızın hakim ve savcı kadrosuna alınması noktasında Adalet Bakanlığının görüş değiştirdiğini görmekteyiz. Bizler, Malatya Baro Başkanlığı olarak bu görüşü sonuna kadar destekliyoruz. Hakim ve savcıların avukatlık mesleğinden alınması ve oradan geçiş sağlanmasını destekliyoruz" şeklinde konuştu. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Malatya Baro Başkanı Han Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement