Malili Ayrılıkçı Gruplardan Federal Sistem Talebi - Son Dakika
Güncel

Malili Ayrılıkçı Gruplardan Federal Sistem Talebi

Cezayir'de bulunan Malili ayrılıkçı 5 grup, Mali'nin kuzeyinde federal sistem kurulmasını öngören protokol imzaladı.

14.09.2014 19:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cezayir'de bulunan Malili ayrılıkçı 6 silahlı grubun 5'i, Mali'nin kuzeyinde  federal sistem kurulmasını öngören protokol imzaladı.

Yayınlanan mutabakat zabtına göre, ayrılıkçı Tuareg gruplarının imzaladıkları protokolde Azavad olarak nitelendirdikleri, ülkenin kuzeyinde Mali devletinin ve uluslararası toplumun tanıyacağı Federal bir sistemin kurulmasını talep etti.

Söz konusu protokolün, Azavad Birliği Yüksek Konseyi (HCUA), Azavad Arap Hareketi (MAA), Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA), Milli Direniş Cepheleri ve Hareketleri Koordinasyon Komitesi, Azavad Halkları Koalisyonu isimli gruplar tarafından imzalandığı belirtildi.

Protokolde ayrıca fiili birlik sağlanana kadar gruplar arasında yakınlaştırma görevi yürüttecek ortak koordinasyon ve planlama komitesinin kurulması kararlaştırıldı.

Bu arada Milli Direniş Cepheleri ve Hareketleri Koordinasyon Komitesi'nden Harona Tori başkanlığındaki kanadın protokolü imzalamadığı ifade edildi.

Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure, 22 Mart 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala krizi yönetimdeki başarısızlığı gerekçe gösterilerek darbeyle devrilmişti. Direnişçi grupların kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerinin kontrolünü ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa ülkeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Haziran ayında isyancı 3 Tuareg hareketi, krize çözüm bulunması için Mali hükümetiyle müzakerelere başlamayı öngören anlaşma imzalamıştı. - Mali

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malili Ayrılıkçı Gruplardan Federal Sistem Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement