Maliye Bakanlığı'ndan 'Vergi Gelirleri Tahsilatında Düşüş' Haberlerine İlişkin Açıklama - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanlığı'ndan 'Vergi Gelirleri Tahsilatında Düşüş' Haberlerine İlişkin Açıklama

Maliye Bakanlığı tarafından bazı illerin vergi gelirleri tahsilatında düşüş olduğu haberlerine ilişkin yapılan açıklamada, "Haberin bütününde yıllar arasında mukayese yapılırken, 2014 yılı brüt tahsilat tutarları ile 2015 yılı net tahsilat tutarlarının baz alındığı görülmektedir.

04.02.2016 17:32

Maliye Bakanlığı tarafından bazı illerin vergi gelirleri tahsilatında düşüş olduğu haberlerine ilişkin yapılan açıklamada, "Haberin bütününde yıllar arasında mukayese yapılırken, 2014 yılı brüt tahsilat tutarları ile 2015 yılı net tahsilat tutarlarının baz alındığı görülmektedir. Dolayısıyla verilerin değerlendirilmesinde aynı kriterler esas alınmadığından hatalı yorumlar yapılmıştır" denildi.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede 'Kaplanlar Yaralandı' başlığıyla yayımlanan haberin kamuoyunda yanlış algıya sebebiyet vermeye açık olduğunun değerlendirildiği ifade edildi. Söz konusu haberde bazı illerin vergi gelirleri tahsilatında düşüş olduğunun belirtildiği açıklamada, "Genel bütçe gelirleri; vergi gelirleri ve vergi dışı gelirler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Her iki gelir toplamı 'genel bütçe geliri' olarak tanımlanmakta ve kamuoyuna açıklanmaktadır. Genel bütçe gelirleri net tahsilatı 2014 yılında 410,9 milyar TL, 2015 yılında 467,2 milyar TL olup, bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 13,7'dir. Genel bütçe vergi gelirleri net tahsilatı ise 2014 yılında 352,5 milyar TL, 2015 yılında 407,4 milyar TL olup, bir önceki yıla göre artış oranı yüzde 15,6'dır. Haberde yanlış bir karşılaştırma yapılmak suretiyle 2014 yılı ret ve iadeler dahil vergi gelirleri tahsilatı olan 401,6 milyar TL ile 2015 yılı ret ve iadeler hariç, bir başka anlatımla net vergi gelirleri tahsilatı olan 407,4 milyar TL karşılaştırılmıştır. Brüt bazda vergi gelirleri tahsilatı karşılaştırılmak istenir ise 2014 yılında 401,6 milyar TL, 2015 yılında da 464,8 milyar TL vergi geliri tahsilatının karşılaştırılması gerekir. Burada da artış oranının yüzde 15,7 olduğu görülecektir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Diğer taraftan haberin bütününde yıllar arasında mukayese yapılırken, 2014 yılı brüt tahsilat tutarları ile 2015 yılı net tahsilat tutarlarının baz alındığı görülmektedir. Dolayısıyla verilerin değerlendirilmesinde aynı kriterler esas alınmadığından hatalı yorumlar yapılmıştır." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanlığı'ndan 'Vergi Gelirleri Tahsilatında Düşüş' Haberlerine İlişkin Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement