Maltepe'deki Silahlı Saldırı Olayı - Son Dakika
Güncel

Maltepe'deki Silahlı Saldırı Olayı

Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda bir kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanması olayına karıştıkları iddiasıyla 15'i tutuklu 35 kişi hakkında başlatılan soruşturma kapsamında iddianame hazırlandı Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüphelilerin 11 ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

20.05.2014 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü, 3 kişinin de yaralanması olayına karıştıkları iddiasıyla 15'i tutuklu 35 şüphelinin, 11 ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezasına çarptırılması istemiyle iddianame hazırlandı.

Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen soruşturma tamamlandı.

Cumhuriyet savcısı Nihat Demir tarafından hazırlanan 311 sayfalık 3 bölümden oluşan iddianamenin giriş kısmında, Maltepe Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde "silahla yaralama", "kasten öldürme", "tehdit ve uyuşturucu madde ticareti" suçlarını gerçekleştiren bir gruptan bazı kişilerin çalışmalar sonucu yakalanarak tutuklandığı anlatıldı.

İddianamede, şahıslarla ilgili geriye dönük yapılan analiz ve değerlendirilmelerde bu suçları işleyen kişilerin birbirleriyle irtibatlı olduğu, aralarında hiyerarşik bir yapılanmanın bulunduğu, bu şekilde birçok silahlı eylem ve uyuşturucu satma eylemi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Suç örgütünün varlığı

Çalışmalarda, şahısların aynı bölgede devamlı suç işlediği, suçların uyuşturucu madde kullanmak, bulundurmak, satmak ve sattırmaktan kaynaklandığı, silahla yaralama olaylarının da yine bu suçlarla bağlantılı olduğu belirtilen iddianamede, bu bağlamda haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla hareket eden bir suç örgütünün var olduğu aktarıldı.

İddianamede, örgütün özellikle Maltepe ve civarında "uyuşturucu madde ticareti" suçunu işlediği, bölgede rantı başka suç örgütlerine kaptırmamak için silahla yaralama ve benzeri tarzda eylemler gerçekleştirdiği, suç gelirlerini arttırabilmek amacıyla cebir, şiddet ve tehdit unsurlarını kullanarak yağma olaylarına giriştiği ifade edildi.

Mesut T. liderliğindeki suç örgütünün son zamanlarda, Maltepe'de Gülsuyu ve Gülensu bölgesinde kendini belirli bir siyasi görüşe mensup olarak addeden örgütlerle karşı karşıya geldiği ve aralarında birçok silahlı olay yaşandığı anlatılarak, 29 Eylül 2013'te iki grup arasındaki silahlı çatışmada suç örgütü üyelerince Hasan Ferit Gedik'in silahla öldürüldüğü, Gökhan Aktaş, Abdullah Kıyak ve Yalçın İleri'nin de yaralandığı belirtildi.

İddianamede, olaydan bir gün sonra düzenlenen operasyonda 22 şüphelinin yakalandığı, 14 ruhsatsız tabancanın ele geçirildiği, silahların kriminal incelemelerinde birçok silahlı olayda kullanıldığının belirlendiği aktarılarak, suç örgütünün her an silahlı eylem yapabilecek durumda olduğunun anlaşıldığı bildirildi.

İddianamenin birinci bölümünde, suç örgütünün yaptığı eylemlere yer verildi.

Suç örgütünün yapısının anlatıldığı iddianamenin ikinci bölümünde de yönetici ve üyelerin sürekli silah bulundurdukları, herhangi bir eylem planladıklarında kolayca silah temin edebildikleri  ve ara yakalamalara rağmen silah taşımaktan vazgeçmediklerinin tespit edildiği kaydedildi.

İddianamenin üçüncü bölümünde ise şüphelilerin örgütteki rolü, sabıka kayıtları ve operasyonda ele geçirilen suç aletleri yer aldı.

Hasan Ferit Gedik'in öldürülmesi

İddianamenin Hasan Ferit Gedik'in ölümüne ilişkin kısmında, 28 Eylül 2013 tarihinde 50-60 kişilik grubun slogan atarak Gülsuyu'nda yaptığı yürüyüş sırasında, örgüt üyesi Aytekin T'nin kalabalık üzerine ateş ettiği ve gruptaki 3 kişiyi yaraladıktan sonra olay yerinden kaçtığı belirtildi.

Bu olayla iki grup arasındaki husumetin arttığı aktarılan iddianamede, bir gün sonra grubun yürüyüşü sırasında bazı silahlı ve eyleme hazırlıklı şahısların olduğu, iki grup arasında çıkan çatışma sonrasında Hasan Ferit Gedik'in mermi isabet etmesi sonucu ağır yaralı kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İddianamede, Gedik'in öldürülmesi olayında Mert Kazan, Ferhat Keleş, Adem Köşgen, Ümit Yeşilkaya, Doğukan Çep, Emrah Ok, Ekrem İnalkaç, Ercan Kütük, Mete Barış Durak, Murat Kesgin, Ercan Çiftçi, Hasan Taşhan, Şahin Eren, Yakup Dalkılıç, Zafer Turhan, Mesut Turhan ve Tarkan İmeçtemur'un "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" eyleminde silah kullanan şüpheliler arasında olduğu, suç aletlerini gizlediği, bazı kişilerin ise suçluların kaçması eylemlerinden sorumlu olduğu bildirildi.

Örgütün diğer eylemlerinde, afiş asan 9 kişiyi yaraladığı aktarılan iddianamede, uyuşturucu madde temininde bulunduğu, Gülsuyu sakinlerinden haraç topladığı, hatta küçük yaştaki çocukları darp ederek hürriyetinden yoksun bıraktığı belirtildi.

Dava, Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek

Örgüt üyeleri arasındaki telefon tapelerine de yer verilen iddianamede, 35 şüphelinin "kasten yaralama", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "kasten öldürme", "yargı görevini yapanı etkileme" ve "mala zarar verme" gibi suçlardan 11 ile 269 yıl arasında değişen hapis ile müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame kapsamında, sanıkların yargılanmasına gelecek günlerde başlanacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement