Manisa'da Tütün Ekme Sezonu Başladı - Son Dakika
Yerel

Manisa'da Tütün Ekme Sezonu Başladı

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede tütün üretemi için fidan ekimine başlandığını bildirdi.

13.03.2015 16:38

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçede tütün üretemi için fidan ekimine başlandığını bildirdi.

Aydoğan Okur, Tirkeş, Dilek ve Koyuncu mahallelerindeki tütün üreticilerini ziyaret etti.

Tütünün zor ve zahmetli bir iş olduğunu, üretiminin aylarca sürdüğünü anlatan Okur, her yıl şubat ayında başlayan üretimin kasım ayında sona erdiğini belirterek "Nisan ayında bu fidanlar toprağa dikilecek. Daha sonra Mayıs ve Haziran aylarında çapalama işlemi yapılacak. Temmuz ve Ağustos ayında dalından kırılan tütün yaprakları Eylül ve Ekim'de kurutulup satışa hazır hale getiriliyor. Üretim yaklaşık olarak 10 ay sürüyor" dedi.

Yüzde 40 azalma var

Kırsaldaki çiftçilerin alternatif ürün bulmakta zorluk çektiği için tütünden vazgeçemediğini dile getiren Okur, "Yaptığımız araştırmalara göre geçen yıl bin 500 tütün üreticimiz varken bu sayı 950'ye indi. Bu da gösteriyor ki yüzde 40 tütün alanlarında daralma var. Bunun en büyük etkenlerinden birde fiyatların çok düşük olması. 3 yıldan beri fiyatlar aynı. Girdi maliyetleri çok yüksek. İlaç, mazot, pahalı, fidanlar pahalı ama tütün fiyatları hep aynı olduğundan dolayı çiftçimiz para kazanamıyor" diye konuştu.

Geçen yıl 15 dönüm tütün ektiğini ancak para kazanamadığını belirten çiftçi Tuğrul Tan ise bu yıl da istediği ölçüde para kazanamadığı takdirde tütün ekimini bırakacağını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Manisa'da Tütün Ekme Sezonu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement