Mehmet Öğütcüoğlu İthalat Hakkında Bilgi Verdi - Son Dakika
Advertorial

Mehmet Öğütcüoğlu İthalat Hakkında Bilgi Verdi

Mirza Group'tan Mehmet Öğütcüoğlu'na ithalat hakkında bilgi vermesini ve bu konuda bizlere açıklama yapmasını rica ettik. Mirza Group'tan Mehmet Öğütcüoğlu yaptığı değerlendirmede şu bilgileri verdi:

07.06.2018 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

İthalat herhangi bir ülkeden yurtdışı bazlı yapılan ticarete denir kısacası. Kendi ülkesi üzerine yurtdışından temin edeceği ürünlerin geçişine ve o esnada ki tüm işlevselliği kontrol edilip sunulmasına kadar olan sürece dış alım gözüyle değerlendirebiliriz. Herhangi bir mal veya emtianın yurtdışı yabancı piyasalardan yurdumuza sokulmasına nasıl ithalat diyebiliyorsak ihracat olarak da bizim dış ülkelere olan pazar ağımızın yüksek olması yurdumuzun ekonomik olarak güçlü olmasına denktir.

Tabii ki öyle her istenildiğinde isteyen kafasına göre hareket edemediği bu pazar ağında sistemli bir çark ve silsileme sıralamasına göre uyulacak belli başlı tüzük ve yasalar vardır. Bunların uygulama ve takibini Gümrük ve Ticaret bakanlığına bağlı çalışanların takip ettiği bilinmektedir. Şirket, kuruluşlar yurtdışı ithalat evresinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı gümrük idaresi altında kayıtlı kimlik belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının belirlemiş olduğu yönde yapılan çalışmalar ile başka ülkelerden veya serbest bölgelerden sokularak emtianın alınması. Bunların dışında Gümrük müsteşarlığınca ithalat olarak kabul edilen şartlara uygun olarak giriş işlemlerinin yapılması. Tabii ki bunun dışında yasal olmayan yollar seçeneğinde ki hakkını kullananlar yani kara para aklama veya devletin arkasından resmi olmayan yollar ile ülkeye sokulmaya çalışılan ne olursa olsun yakalandığı taktirde gerekli kanuni cezai işlemlerin anında başlatılması ve Devletimizin bu konuda hiç ama hiç acımasının olmadığını da belirtmek isterim.

Mirza Group'tan Mehmet Öğütcüoğlu: "İthalat yapabilmek için özel bir ithalat belgesi gerekmemektedir. Vergi numarasına sahip, her gerçek kişi ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları ithalat işlemlerini yürütebilir.

Türkiye'de hükümetin verdiği teşvikler sayesinde bu sektörlerde yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcıları çeşitli fırsatlar bekliyor. Türkiye'nin ithal ettiği ürünleri, maddeleri incelersek eğer: Türkiye en çok Rusya ve İran'dan doğalgaz ve petrol satın almaktadır. Bunun sebebi sanayi, tarım ve ulaşım gibi pek çok sektörün temel ihtiyacının petrol ve doğalgaz olmasıdır. Bu yüzden bu maddeler en çok ithalat yaptığımız 2 üründür. Otomotiv ve yedek parça ithalatı Türkiye'nin ithalatında önemli yer tutsa da dış ticaret açığına en az etki eden sektörlerdir. Çünkü Türkiye'de faaliyet gösteren pek çok yabancı otomotiv şirketi yerli yatırımcılarla ortak olduğu için ithal ettiğimiz mal yakın ihracat yapmaktayız. Tıbbi cihazlar, haberleşme araçları başta olmak üzere elektronik ürünler ülkemizin ithalatında önemli bir yere sahiptir. Bu ürünler en çok Çin, Almanya, ABD, İtalya ve Fransa ülkelerinden ithal edilmektedir. Bu ürünler doğalgaz ve petrolden sonra dış ticaret açığını en çok olumsuz etkileyen ürün grubudur.

İhracat rakamları üzerinden büyümeyi hedefleyen ekonomi modeli ile bilinen Türkiye'de son zamanlarda artış gösteren ithalat rakamlarını kamuoyu ile paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, diğer yılların aksine bu kez tüm aylarda ki dalgalanmaları toplu olarak resmi web sitelerinde yayınladılar. Bu da birçok araştırmacı gibi Mirza Group yönetim kurulu başkanı Mehmet Öğütcüoğlu'nun dikkatini çekti ve önemli değerlendirmeleri yapmak üzere büyük kolaylıklar sağladı. İşte Mehmet Öğütcüoğlu'na göre ithalat rakamlarının ifade ettikleri…

İhracat %8.01 arttı ve 15 milyar doları geçti bu aynı zamanda Mart aylarının en yüksek ihracat rakamı ve tabii ki bu ayda ki ithalat rakamı ise 21 milyar dolar 421 milyon dolar yani dış açık Mart ayında 5 milyar seviyelerinin üzerinde ve bu da dış açık oranının %27 dolaylarında artığını göstermektedir. Öğütcüoğlu'na göre bu rakamları doğru irdelemek ve doğru pozisyon almak gerekir.

Son Dakika Advertorial Mehmet Öğütcüoğlu İthalat Hakkında Bilgi Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement