Meme Kanserinde Erken Teşhis İçin Mamografi Şart! - Son Dakika
Güncel

Meme Kanserinde Erken Teşhis İçin Mamografi Şart!

Meme Kanserinde Erken Teşhis İçin Mamografi Şart!

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Aslan; meme kanserinin teşhisinde en değerli tanı yönteminin mamografi olduğunu belirtti.

06.03.2015 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son dönemlerde gündemde sıkça yer alan meme kanseri ile ilgili halka bilgiler aktaran Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Aslan, her 8 kadından birinin meme kanseri olduğunu söyledi.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser ve kanserden oluşan ölüm nedeni olduğunu da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Aslan, "Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kötü huylu bir hastalıktır. Tüm dünyada kadınların korkulu rüyası halinde olan meme kanseri, yılda yaklaşık 1 milyon vakayla yeniden karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de ise bu sayı 10 bin ile 30 bin arasındadır. Bir kadının hayatı boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 12 civarındadır. Bu da her sekiz kadından birinde meme kanseri görüleceği anlamına gelmektedir" dedi.

Türkiye'de yapılan araştırmalara göre tüm meme kanserlerinin %20'sinin 40 yaşından küçük kadınlarda görüldüğü tespitini paylaşan Doç. Dr. Aslan, "Meme kanserinin erken teşhisinde taramalarda da kullanılan mamografi altın standarttır. Mamografi 40 yaşından itibaren 50 yaşına kadar 2 yılda bir, 50 yaşından sonraki kadınlarda da yılda bir çekilmesini öneriyoruz. Meme kanseri erken teşhis edildiği taktirde tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır" diye konuştu.

Meme kanserinde erken teşhis için mamografinin şart olduğunu da dile getiren Doç. Dr. Aslan şu bilgilerde bulundu: "Mamografi, meme muayenesinde saptanamayacak kadar küçük anomalilerin belirlenmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir. Mamografi meme kanserinde erken teşhis için oldukça önemli; çünkü kendi kendine ya da hekim tarafından yapılan muayenelerde ancak 1,5 ' 2 cm ve daha büyük boyutlu kitleler saptanabilirken, mamografi meme içindeki değişiklikleri 0,5cm altında dahi tespit edebiliyor. Bu da tanı ve tedavinin 2 yıl önce başlaması anlamına geliyor. Mamografi özel bir röntgen cihazı ve düşük doz ışın kullanılarak çekiliyor.

HANGİ KADIN NE KADAR ARALIKLARLA ÇEKTİRMELİ?

Hiçbir risk faktörü olmayan kadınların, periyodik aralıklarla meme cerrahına muayene olarak, 40 yaşın üzerinde 2 yılda bir, 50 yaşın üzerinde yılda bir mamografi çektirmeleri gerekmektedir.

Uzak akrabasında kanser varlığı ya da erken adet görme ve geç menopoz gibi hafif risklere sahip kadınların 40 yaşın üzerinde yılda bir mamografi çektirmeleri gerekmektedir.

•Anne, kardeş, kız çocuk gibi birinci derece akrabasında kanser varlığı gibi ciddi bir risk söz konusu olan kadınlar, 35 yaş üzerinde düzenli mamografi çektirmeleri gerekmektedir.

"Kendi kendini muayene etmeme, doktora görünmeme, ultrasonografi veya mamografi çektirmeme meme kanserinde erken tanıyı geciktirir. Meme kanserinden korkmayın geç kalmaktan korkun."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Meme Kanserinde Erken Teşhis İçin Mamografi Şart! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement