Meralarda Geçen Yarım Asır - Son Dakika
Güncel

Meralarda Geçen Yarım Asır

Kırklareli'de maddi imkansızlıklar nedeniyle 13 yaşında çobanlık yapmaya başlayan 64 yaşındaki Mümin Maldır, hayatının büyük bir bölümünü hayvanları otlatarak geçirdi.

30.05.2016 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'de maddi imkansızlıklar nedeniyle 13 yaşında çobanlık yapmaya başlayan 64 yaşındaki Mümin Maldır, hayatının büyük bir bölümünü hayvanları otlatarak geçirdi.

Üsküp beldesinde küçük yaşta babasının hayatını kaybetmesi sonucu annesi ve kardeşlerine bakmak zorunda kalan Maldır, 13 yaşında okulu bırakarak, çobanlık yapmaya başladı.

Yarım asrı aşkın süredir çobanlık yapan Maldır'ın zorlu mesaisini AA ekibi görüntüledi.

Sabahın erken saatinde uykudan uyanarak kaldığı barakanın ısınması için sobayı yakan Maldır, ardından çayını demleyerek, soba ateşinde pişirdiği çorbasını içerek mesaiye koyuluyor. Ağıldaki hayvanlarla tek tek ilgilenen Maldır, hayvanların yem ve sularını doldurduktan bir süre sonra hayvanları önüne alarak yağmur, kar, kış, güneş, dere, demeden hayvanları otlatmak için meraya açılıyor.

Gün boyu yaklaşık 5 kilometrelik alanı gezen Maldır, akşam karanlığı bastırmadan yeniden geldiği ağılda hayvanların yem ve sularını kontrol ettikten sonra, kuzuları biberonla besliyor.

Ağıldaki işlemlerinin ardından kaldığı barakanın sobasını yeniden yakan Maldır, akşam yemeğinin ardından karanlığın sessizliğinde radyosu ile baş başa kalıyor. Daha sonra yorgan yerine üzerine kepenek alann Maldır, sabahın ilk ışıklarında uyanmak ve yorgunluğunu gidermek amacıyla uykuya dalıyor.

"Hayatımı hayvanlara adadım"

Maldır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işini severek yaptığı söyledi.

Yaklaşık 54 yıldır çobanlık yaptığını belirten Maldır, sağlığının el verdiği sürece bu işe devam edeceğini kaydetti.

Çobanlığın meşakkatli bir iş olduğunu anlatan Maldır, "13 yaşından bu yana hayatım hep ağıllarda, meralarda geçti. İşimiz o kadar zor ki yaşayan bilir. Gecemiz gündüzümüz hep hayvanlarla geçiyor. Bugüne kadar tüm zorluklara göğüs gererek bugünlere geldi. Allah'a şükürler olsun ki bir işimiz var ve karnımız doyuyor. Biz çobanlar gece gündüz, yağmur, çamur, düğün, dernek doğum günü nedir bilmeyiz. Biz de isteriz ailemizle sıcak bir evde oturmak, yemek içmek ama bizim işimiz gerçekten zor." şeklinde konuştu.

Hayvan ağılının beldeden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olduğunu anlatan Maldır, haftada bir kez beldeye giderek, yiyecek ihtiyacı için erzak aldığını dile getirdi.

Kazandığı paranın büyük bir bölümünü yeğenlerinin eğitimi için harcadığına işaret eden, Maldır, şunları kaydetti:

"Hayat mücadelesi nedeniyle aile bile kuramadım. Çünkü biz köyden, kentten uzaklarda yaşadık. Ben aşk nedir bugüne kadar hiç bilmem. Kazandığımız paranın büyük bir bölümünü yeğenlerimin eğitimi için harcıyorum. Çünkü ben fakirlikten okuyamadım. Onların okumalarını güzel eğitim almalarını istiyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Meralarda Geçen Yarım Asır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement