Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

PPK toplantı özetinden: "Sermaye girişlerinin hızlanması durumunda döviz rezervlerini güçlendirici yönde adımlar atılabilecektir.

24.07.2014 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, sermaye girişlerinin hızlanması durumunda döviz rezervlerini güçlendirici yönde adımlar atılabileceği belirtilerek, Kurul'a,ayrıca Rezerv Opsiyon Mekanizması'nın (ROM) döviz kompozisyonunda teknik değişiklik ihtiyacı konusunda bilgi sunulduğu bildirildi.

Kurul'un 17 Temmuz 2014 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı 24 Temmuz 2014 tarihli toplantı özetinde, Kurul'un, toplantıda "Temmuz Enflasyon Raporu"nda yer alması öngörülen orta vadeli tahminleri değerlendirdiği kaydedilerek, 2014 yılının ikinci çeyreğinde gıda dışı enflasyonun "Nisan Enflasyon Raporu" tahminleri ile uyumlu gerçekleştiği ifade edildi.

Arz yönlü olumsuz gelişmeler sonucunda gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin devam etmesinin, yıllık tüketici enflasyonunun tahminin üzerinde kalmasına neden olduğu belirtilen özette, Kurul'un, enflasyon tahminlerine esas oluşturan varsayımlar ile dışsal koşullarda önemli bir güncelleme olmadığını ifade ettiği aktarıldı.

"Kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir"

Gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü risklerin sınırlandırıldığı varsayımı altında Nisan Enflasyon Raporu'nda yer alan 2014 yıl sonu enflasyon tahminin korunduğu ifade edilen özette, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Yılın ilk yarısında tüketici kredileri büyümesi yakın yıllar ortalamasının oldukça altında kalırken, ticari krediler göreli olarak daha güçlü bir artış sergilemiştir. Kurul, kredilerdeki bu olumlu büyüme kompozisyonunun özel kesim nihai talebini kontrol altında tutarak hem enflasyonu düşürücü etki yaptığını hem de dengelenmeyi desteklediğini ifade etmiştir. Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemektedir.

İhracat ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapmaktadır. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir. Yakın dönemde yaşanan jeopolitik gelişmeler ise gerek doğrudan ticaret kanalıyla gerekse petrol fiyatları kanalıyla büyüme ve dengelenme süreci açısından aşağı yönlü riskler oluşturabilecektir. Petrol fiyatlarındaki olası yükselişin ayrıca enflasyon üzerinde olumsuz etkileri olabilecektir."

Geçen yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının kademeli olarak azaldığı belirtilen özette, temel enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin, başta dayanıklı mallarda olmak üzere döviz kuru kaynaklı enflasyon baskılarının hafiflemesiyle birlikte yakın dönemde düşüş sergilediği ifade edildi.

PPK toplantı özetinde, son dönemde gıda fiyatlarında gözlenen arz yönlü artışların enflasyonun düşüş hızını sınırladığı aktarılarak, Kurul'un, yılın ikinci çeyreğinde yurt dışı tarım ürünlerinde yaşanan fiyat düşüşleri dikkate alındığında, bu ürünlere yönelik aktif bir dış ticaret politikasının gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceğini ifade ettiği vurgulandı.

"Portföy akımlarında, son aylarda girişler gözlenmiştir"

Son dönemde, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) destekleyici politikalarını uzun süre devam ettireceğini açıklaması ve uzun vadeli faiz beklentilerini düşürmesi finansal piyasalara olumlu yansıdığı kaydedilen özette, Ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika faiz oranlarını düşürmesi ve yeni bir nicel genişleme programını duyurmasının küresel risk iştahını artırıcı yönde etki yaptığı kaydedildi.

Bu gelişmelerin küresel likidite koşullarını genişletici bir etki yaptığı ve gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında artış yaşandığı belirtilen özette, Kurul'un, gıda hariç enflasyon eğilimindeki düşüş ve küresel likidite koşullarındaki iyileşme doğrultusunda bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gittiği anımsatıldı.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğinin altı çizilen özette, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarında, 2013 yılı ortasından itibaren yaşanan çıkışların aksine, son aylarda girişler gözlenmiştir. Ilımlı seyretmeye devam eden küresel büyüme görünümünün ve risk iştahındaki olumlu seyrin önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını desteklemeye devam edeceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, sermaye girişlerinin hızlanması durumunda döviz rezervlerini güçlendirici yönde adımlar atılabilecektir. Kurula, ayrıca Rezerv Opsiyon Mekanizması'nın (ROM) döviz kompozisyonunda teknik değişiklik ihtiyacı konusunda bilgi sunulmuştur."

Kurul, maliye politikasına ve vergi düzenlemelerine ilişkin gelişmeleri enflasyon görünümüne etkileri bakımından yakından takip etmektedir. Para politikası duruşu oluşturulurken, önümüzdeki dönemde mali disiplinin korunacağı ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlarda öngörülmeyen bir artış gerçekleşmeyeceği varsayılmaktadır. Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecektir."

Orta vadede mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesinin makroekonomik istikrarı destekleyeceği kaydedilen özette, bu yönde atılacak adımların aynı zamanda para politikasının hareket alanını genişleteceği ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde seyretmesini sağlayarak toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacağı belirtildi.

Özette, bu çerçevede, Orta Vadeli Program'ın gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement