Merkez'den Banka Ekonomistlerine Sunum - Son Dakika
Ekonomi

Merkez'den Banka Ekonomistlerine Sunum

Merkez Bankası, işlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin kısa vadede enflasyonu olumlu etkilediğini, bununla birlikte, döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiğini bildirdi.

19.08.2015 15:26

Merkez Bankası, işlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin kısa vadede enflasyonu olumlu etkilediğini, bununla birlikte, döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 'Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısında Yapılan Sunum'u yayımladı. Sunumda, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiği kaydedildi. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği belirtildi.

İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilendiği belirtilen sunumda, "Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. bu çerçevede, yurt içi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir. Ayrıca kurul, küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından önce ve sonra uygulanabilecek diğer politikaları ele almıştır. konuyla ilgili değerlendirmeler çerçevesinde oluşan yol haritasının internet sayfasında kamuoyuyla paylaşılması kararlaştırılmıştır.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir" denildi.

İKTİSADİ FAALİYET VE DENGELENME

GSYİH ılımlı bir artış eğilimi sergilediğini kaydedildiğini bildirilirken, son dönemde iktisadi faaliyetteki büyüme daha çok tüketim harcamaları kaynaklı olduğu, sanayi üretimi iç siparişlerin desteğiyle büyümeye devam ederken ihracat siparişleri göreli olarak zayıf seyrettiği kaydedildi. Tüketici güveni ve yatırım eğilimi özel kesim iç talebinin ılımlı seyrettiğine işaret edilirken, istihdam artmaya devam etti.

DIŞ DENGE

Sununum devamında şu ifadeler kullanıldı: "Dolar cinsinden ithalat ve ihracattaki düşüşte dolar-euro kurundaki hareketler ve dünya ticaretindeki yavaşlama etkili olurken jeopolitik gelişmelerin de yavaşlamada katkısı olmuştur.

AB'ye yapılan euro cinsinden ihracat ise artış eğilimini korumaktadır. Son dönemde reel ihracatta bir miktar toparlanma gözlenmiştir. Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki etkisi önümüzdeki aylarda daha belirgin hale gelebilecektir. 2011 yılından beri önemli ölçüde iyileşme gösteren cari işlemler dengesinde 2015 yılında ek bir iyileşme beklenmektedir. Cari işlemler açığının finansmanı büyük ölçüde uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır".

ENFLASYON

Gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilese de döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirdiği bildirilen sunumda ithalat fiyatlarındaki düşüş döviz kurundan enflasyona geçiş etkisini sınırladırdığı, enflasyon beklentileri henüz arzulanan düzeylere ulaşmadığı kaydedildi.

PARASAL VE FİNANSAL KOŞULLAR

Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları oynak bir seyir izlediği belirtildi. Benzer şekilde risk primi göstergeleri ve döviz kurları da oynak bir seyir izlediği kaydedilen sunumda, "TCMB uzunca bir süredir sıkı likidite politikası uygulamaktadır. Likidite politikası gerekli görüldüğü sürece daha da sıkılaştırılabilecektir. Getiri eğrisi TCMB'nin sıkı likidite politikasının etkisiyle yataya yakın konumunu korumaktadır. Kredi faiz oranları temkinli makroihtiyati ve para politikalarını yansıtmaktadır. Sıkı para politikası duruşu ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı büyümesi fiyat istikrarına, finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yapmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

KÜRESEL PARA POLİTİKALARININ NORMALLEŞME SÜRECİNDE YOL HARİTASI

Merkez Bankası'nın küresel para politikalarının normalleşme sürecinde yol haritası için şu ifadeler kullanıldı:

Normalleşme sürecinde faiz koridoru bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daha simetrik bir hale getirilecek ve daraltılacaktır.

Halihazırda piyasa yapıcısı bankalara sağlanan toplam fonlama imkanı, piyasa yapıcı bankaların TCMB'den sağladıkları fonlamanın maliyetini değiştirmeyecek şekilde,haftalık vadeli miktar repo ihalesi limit hesaplarına eklenecektir. böylece piyasa yapıcısı bankalara tanınan borçlanma imkanı faiz oranı kaldırılacaktır (Normalleşme öncesinde).

Teminat koşulları sadeleştirilecektir(Normalleşme öncesinde ve sürecinde).

Döviz kuru oynaklığını azaltmak amacıyla döviz satım ihalelerinin esnekliği artırılmıştır.

Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen kısmi faizin yükseltilmesi veya Rezerv Opsiyon Katsayıları (ROK) düzenlemeleriyle finansal sisteme döviz likiditesi sağlanacaktır (Normalleşme öncesinde ve sürecinde).

Döviz depo limitleri artırılacaktır (normalleşme öncesinde).

Yapılacak düzenlemeler ile finansal sistemin TCMB nezdinde erişebileceği (ROM'daki mevcut döviz miktarı ve döviz depo imkanının toplamı şeklinde olan) döviz likiditesi bankalarımızın gelecek bir yıldaki yurt dışı ödemelerini fazlasıyla karşılayacak seviyede belirlenecektir.

Bankaların yeni yabancı para çekirdek dışı yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranları üç yıldan uzun vadeyi teşvik edecek şekilde belirlenecektir (Normalleşme öncesinde).

Gerekli görülmesi durumunda, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünün aracılık maliyetini azaltmak ve çekirdek yükümlülükleri desteklemek için Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen kısmi faiz gözden geçirilebilecektir (normalleşme öncesinde ve sürecinde).

Dolar cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara ödenen faiz oranı Fed politika faiz aralığının üst bandına yakın seviyelerde tutulabilecektir (normalleşme öncesinde ve sürecinde). - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Merkez'den Banka Ekonomistlerine Sunum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement