Mersin Halk Sağlığı Müdürü Kemik Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Kemik Açıklaması

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Kemik Açıklaması

"Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu vücut ısısı 15 dakika içerisinde 41 derecenin üstüne çıkabiliyor.

02.07.2014 11:45

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, aşırı sıcağa maruz kalan insanların vücut ısısının 15 dakikada 41 derecenin üstüne çıkabildiğine dikkati çekerek, güneş veya sıcak çarpmasının acil tedavi edilmemesi durumundu insanda kalıcı hasara veya ölümlere neden olabileceğini belirtti.

Kemik, yaptığı yazılı açıklamada, hava sıcaklıkları ve nem oranlarının artmasıyla insanların yaşantılarının da etkilendiğini belirtti.

Artan sıcak ve nem için gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığının önemli derecede olumsuz etkileneceğini anlatan Kemik, bu durumun çeşitli sağlık problemlerine yol açacağını ifade etti.

Aşırı sıcaklardan özellikle dört yaşından küçük çocuklar, özürlüler, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular ve kronik hastalığı olanların daha çabuk etkilendiğini vurgulayan Kemik, şunları kaydetti:

"Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu vücut ısısı 15 dakika içerisinde 41 derecenin üstüne çıkabiliyor. Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Bu durumda kişinin ateşi 39.4°C üzerindedir. Deri kuru, kırmızı ve sıcaktır. Terleme yoktur. Bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. İlk yardımda, kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla soğutulmaya çalışılmalı, bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Ayrıca, günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkca dışarı çıkılmamalıdır. Denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir." - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mersin Halk Sağlığı Müdürü Kemik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement