Milletlerarası Anlaşmalar - Son Dakika
Güncel

Milletlerarası Anlaşmalar

Türkiye ile Japonya arasındaki Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Yönelik İşbirliği Anlaşması'nın onaylanması hakkındaki karar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

22.04.2014 20:25

Türkiye ile Japonya Arasındaki Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Yönelik İşbirliği Anlaşması'nın onaylanması hakkındaki karar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, taraflarca üzerinde anlaşmaya varılan nükleer reaktörlerin tasarımı, inşası, işletilmesi ve işletmeden çıkarılması, nükleer yakıt ve  bununla ilgili ekipman üretimi, radyasyondan korunma ve çevre izleme dahil nükleer güvenlik, nükleer emniyet, kullanılmış yakıt ve radyoaktif atık yönetimi ve benzeri alanlarda işbirliği gerçekleştirilebilecek.

Anlaşma kapsamındaki işbirliği sadece barışçıl, patlayıcı nitelikte olmayan amaçlar için yürütülecek.

Bu çerçevede transfer edilen nükleer madde, madde, ekipman ve teknoloji, teknolojiye dayalı ekipman ve geri kazanılan veya yan ürün olarak üretilen nükleer madde barışçıl amaçlar dışında herhangi bir amaç için kullanılamayacağı gibi, herhangi bir nükleer patlayıcı cihaz için veya böyle bir cihaza yönelik araştırma veya geliştirme çalışmaları için de kullanılmayacak.

3 Mayıs 2013'te Ankara'da ve 26 Nisan 2013'te Tokyo'da imzalanan anlaşma, tarafların son bildiriminin alındığı tarihi takip eden 30'uncu günde yürürlüğe girecek.

Öte yandan Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında, Türkiye ile Macaristan arasında 2014-2016 yılları için eğitim ve bilim alanlarında işbirliği programı, İtalya ile çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında işbirliği anlaşması, İran ile doğal kaynaklar ve su havzası amenajmanı üzerine mutabakat zaptının ve Pakistan ile afet yönetimi işbirliği protokolünün onaylanması hakkında kararlar de yer aldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milletlerarası Anlaşmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement