Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki Binasının Boşaltılması - Son Dakika
Güncel

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki Binasının Boşaltılması

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, dün boşaltılan Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının 2051 yılına kadar Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne tahsis edildiğini iddia etti.

01.06.2016 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, dün boşaltılan Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının 2051 yılına kadar Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne tahsis edildiğini iddia etti.

Çakar, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen toplantıda, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi 24 oda adına basın açıklaması yaptı. Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nın, Kültür Bakanlığı ile yapılan protokolle Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne 49 yıllığına kiralandığını belirten Çakar, boşaltma işleminin "hukuksuz" olduğunu öne sürdü.

Dün oda başkanının ve bazı yöneticilerin gözaltına alındığını kaydeden Çakar, "Söz konusu mekanın kullanımı, Kültür Bakanlığı ile 1995 yılında yapılan protokol ile 10 yıllığına, 2002 yılında yenilenen protokol ile de 49 yıllığına yani 2051 yılına kadar Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne verilmiştir. Bu protokol, Yıldız Sarayı Kompleksinin Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilmesinin ardından, 2015 yılı Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tek taraflı olarak iptal edilmiştir. Bunun üzerine Mimarlar Odası idari işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmış ve İstanbul 12. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir. Bu karara karşın, Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından söz konusu binanın dün sabah saat 10.00'a kadar boşaltılması için tebligat yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

Çakar, şöyle devam etti:

"Ancak tanınan sürenin yetersizliği nedeniyle fiilen olanaksız olan boşaltma işlemleri için, yeterli süre verilmesine yönelik, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubemizce yapılan başvurulara ve İstanbul Valiliği ile kurulan temasa karşın Oda ve şubelerimizin yöneticileri ile avukatlarımız gözaltına alınmışlardır. Hukuk dışı bu uygulamaları kınıyor, yetkilileri hukuka ve yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz."

Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'ne önceki gün sabah, binanın boşaltılması yönünde tebligat göndermiş, verilen 24 saatlik sürenin dolmasının ardından, kararı uygulamak üzere polis dün sabah binaya gelmişti. Tahliye kararına direnen Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ile oda yöneticilerinin de arasında bulunduğu 15 kişi gözaltına alınmıştı.

Şüpheliler, cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki Binasının Boşaltılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement