Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Tartışmaları - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Tartışmaları

Mısır\'da Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Tartışmaları

Mısır siyasetinin önde gelen isimleri, gençlik gruplarının işbirliğiyle destekleyecekleri cumhurbaşkanı adayının izlemesi gereken politikayı tanımlayan "Devrim Akdi" adını verdikleri ortak bir bildiri hazırladı.

06.02.2014 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır siyasetinin önde gelen isimleri, gençlik gruplarının işbirliğiyle destekleyecekleri cumhurbaşkanı adayının izlemesi gereken politikayı tanımlayan "Devrim Akdi" adını verdikleri ortak bir bildiri hazırladı.

Sekiz ana başlık altında şekillendirilen bildiriyi hazırlayan gruplar, devrim adına konuşan ve devrimin hedefleri için çaba harcadığını ileri süren herkesin bu maddelere uyması gerektiğini belirtti.

Bildiride ülkedeki yoksul kesim için eğitim, sağlık ve işsizlik gibi sorunların çözümüne eğilinmesi, ülkenin siyasi ve ekonomik açıdan ulusal bağımsızlığa ulaşması için çalışılması, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminden itibaren Mısır halkına karşı işlenen suçlar için geçiş dönemi adaletinin yürürlüğe konulması, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve Mübarek rejimiyle ilişkisi olmayan, 25 Ocak devrimi ve 30 Haziran süresinde etkili olan liyakatli kişilerden oluşturulacak bir cumhurbaşkanlığı ekibinin ilan edilmesi gibi maddelere yer verildi.

Yeni Mısır'ın inşasında polis devletinden uzak demokratik bir yolun izlenmesi gerektiğinin belirtildiği bildiride, yeni Mısır'ın inşası için ciddi adımlar üzerinde birlik oluşturarak, demokrasiye inanan siyasi güçlerle çalışılması, devlet kurumlarının yolsuzluktan arındırılması, gençlerin siyasete katılım fırsatı tanınarak siyasete dinamizm kazandırılması gerektiği ifade edildi.

Temerrüd Hareketi sözcüsü Hasan Şahin, Temerrüd Hareketi, Hamdin Sabbahi liderliğindeki Halk Hareketi ve bazı partilerden gençlerin üzerinde uzlaştığı bütün ulusal talepleri içeren "Devrim Akdi'nin" tamamlandığını ifade etti.  Bu şekilde gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde  tek bir aday üzerinde karar kılınmasının hedeflendiğine işaret eden Şahin, "Bildiride herhangi bir şahıs önerisi olmayacak" dedi.

Mısır Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, 26 Ocak'ta yaptığı konuşmasında yol haritasında bazı değişikliklere gidildiğini ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin meclis seçimlerinden önceye çekildiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tam olarak ne zaman yapılacağı belirtilmezken önümüzdeki iki ay içinde yapılması bekleniyor.

Mısır  Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin Kuveyt'in Siyasiye gazetesine verdiği röportaj'da, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda halkının taleplerini yerine getirmek için aday olacağını söylediği ileri sürülmüş, Mısır ordu sözcüsü Albay Ahmed Muhammed Ali, Sisi'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki açıklamasının gazetenin "kendi yorumu" olduğunu belirtmişti. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement