Mübadele Müzesi Duygulandırıyor - Son Dakika
Güncel

Mübadele Müzesi Duygulandırıyor

Mübadele Müzesi Duygulandırıyor

Samsun'un Alaçam İlçesi'nde bulunan Mübadele Müzesi yılda 10 bin kişiyi ağırlıyor.

28.12.2015 13:50

Samsun'un Alaçam İlçesi'nde bulunan Mübadele Müzesi yılda 10 bin kişiyi ağırlıyor.

Alaçam'da bulunan ve 4 yıl önce hizmete açılan Mübadele Müzesi, tatilci ve turistlerin uğrak mekanı oldu. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımları yapılarak eserlerin korunması sağlanan müzede bulunan birçok eser ziyaretçilerine mübadele yıllarını yaşatıyor. Müzede mübadele ile ilgili eserlerin yer aldığını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Alaçam Mübadele Müzesi Sorumlusu Arkeolog Serpil Aksoy, şöyle dedi:

"Müzemize açıldığı günden bu yana on binlerce ziyaretçi geldi. Ziyaretçilerimiz müzede sergilenen eserleri gördüğünde duygu dolu anlar yaşıyor. Mübadele adına her şey var burada. Mübadele yıllarında çekilen tarifi zor acılar ve varsa yaşanan mutluluklardan iz taşıyan günlük kullanım eşyaları, belgeler ve fotoğraflar müzemizde yeniden hayat bulmaktadır. Ülkemizde mübadele ve göç ile ilgili açılan ilk müze olma özelliğini de taşıyan müzemiz ziyaretçilerini görsel bir yolculuğa çıkarıyor."

Yığma tuğla ile yapılan ve iki katlı olan müzede, zorunlu göçe tabi tutulan mübadillerin yanlarında getirdikleri günlük kullanım eşyaları, belgeler ve fotoğraflar ziyaretçilere sunuluyor. Mübadil kadınların özel günlerde kullandığı elbiselerden olan bindallı, gelinlik, üç etek, cepken, şalvar, gelin başörtüsü ve erkek giysileri de müze de sergileniyor. Mübadil kültürünü yansıtan çevreler, kıl ve keten dokuma eserler, sandıklar, mesleki aletler ve mutfak eşyalarının da yer aldığı müzede mübadillerin göç esnasında ve gemilere taşınırken çekilen fotoğrafları, mübadillere verilen yol belgeleri ve Kurtuluş Savaşı'na ait bazı belgeler de tarihe ışık tutuyor. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mübadele Müzesi Duygulandırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement