Narman'da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı - Son Dakika
Yerel

Narman'da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı

Narman\'da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı

Narman ilçesinde vatandaşlar, köy meydanına kurdukları ocaklarda pişirilen bulgurları kurutarak kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor.

02.08.2014 18:18

Narman ilçesinde vatandaşlar, köy meydanına kurdukları ocaklarda pişirilen bulgurları kurutarak kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor.

Her yıl ağustos ve eylül aylarında yapılan bulgur kaynatma geleneği başladı. Vatandaşlar tarafından mahalle aralarında kurulan ocaklarda büyük emekle pişirilip, bez örtülerin üzerine serilen bulgur, kuruduktan sonra toplanarak tenekelerde saklanıyor.

Çiftçi Sündüz Kısa, bu yıl kuraklıktan dolayı buğday hasadının az olduğunu belirterek, her yıl olduğu gibi bu yıl da bu geleneği sürdürmek için hasatlarını yaptıklarını söyledi.

Kışlık yiyecek ihtiyaçlarını kendi alın terleriyle karşıladıklanını ifade eden Kısa, "Bulgur kaynattığımız kazanların içini suyla doldurup, ocağın altını yakarız. Ardından iyi elenmiş buğdayları doldururuz. Bu iş yaklaşık 2 saat sürüyor. Bulgur kazanın içinde iyice haşlandıktan sonra, 15 dakika dinlendirip havalanmasını sağlıyoruz. Daha sonra havalanan bulguru güneş gören alana serilen örtülerin üzerine dağıtarak kurumaya bırakıyoruz. Kurutma işi sürekli karıştırılarak iki gün süreyle tekrarlanmaktadır. Kuruma işlerinden sonra bulgurun temiz olması için eleklerle eliyoruz. Ardından değirmene götürerek, burada işlenen bulguru kabuklarından ayırdıktan sonra bulgurumuz kışın kullanılmaya hazır hale geliyor" dedi. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Narman'da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement