O Pankartı Hazırlayanlar Yargıya Taşındı - Son Dakika
Güncel

O Pankartı Hazırlayanlar Yargıya Taşındı

O Pankartı Hazırlayanlar Yargıya Taşındı

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ9 öğrencilerin gündeme yansıyan dini aşağılayıcı iddia edilen pankartı yargıya taşındı.

02.07.2015 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Hukukçular Derneği İl Temsilciliği, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) mezuniyet töreninde ellerindeki pankartın üzerine 'on bira yın mezunu' şeklinde ibareler yazan öğrenciler hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

ODTÜ'lü öğrencilerin mezuniyet töreninde çektikleri fotoğraf sosyal medyada büyük tepkiler alırken, harekete geçen Hakukçular Derneği Şanlıurfa İl Temsilciliği, pankartı hazırlayan ve taşıyan öğrenciler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Pankartın maksatlı yapıldığını belirten Hukukçular Derneği İl Temsilciliği adına Avukat Ömer Avcı, "İbarenin yazılışı ile dini kurum tasfir edildiği bir resimle açıkça aşağılanmış, dalga geçilmiştir. Bu hassasiyet ile Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk" dedi.
ODTÜ'lü öğrencilerin her mezuniyet töreninde pankart açmayı geleneksel hale getirdiklerini de sözlerine ekleyen Avukat Avcı, yaşananların ifade özgürlüğüyle hiçbir alakası olmadığını belirtti.

Avcı açıklamasında şu ayrıntılara yer verdi: "ODTÜ'nün 2015 Mezuniyet töreninde, ODTÜ'lülerin mezuniyetinde öğrenciler tarafından artık klasik haline gelen pankartlar da açılmış, ODTÜ'lüler pankartlarda kendilerince esprilere yer verme saikiyle hareket ederken kamuoyunca malum fotoğrafla bilindiği üzere, bu pankartı taşıyan kimselerce İslam'ın ritüeli olan oruç, aşağılanmış ve bu suretle dini değerleri aşağılayan bir ifade biçimi ile davranılmıştır.

'HAKARET ETMEK ÖZGÜRLÜK DEĞİL'

Her platformda 'özgürlük' diye bağıran bu üniversitelilerin mezuniyet törenin de bu biçimde pankart taşımaları nasıl bir özgürlük istediklerinin de asılında en net göstergesidir. Hakaret etme özgürlüğü, alenen aşağılama özgürlüğü istediğini gördüğümüz bu kimselerin, bu haklarının olmadığını bildirmek isteriz. Bu ülke de herkes eşittir, kimsenin yekdiğerinin kutsalına dil uzatmaya hakkı yoktur, olamaz.

'MİZAH BU OLAMAZ'

Mizah, bir anlatım tarzı olarak, bir düşüncenin açıklanması şekli olarak pek değerli ve kıymetli bir edebi tür ve ifade biçimidir. Bir hukukçu, bir Müslüman ve nihayetinde bir insan böyle bir ifade biçiminin kısıtlanmasına karşı çıkmaz. Ancak bunun da bir sınırı ve haddi vardır. Bunun sınırını çizen hükümler açık ve net biçimde ortadadır. Bir kimsenin, diğerinin inandığı, kutsal saydığı değerlere dil uzatması, hakaret etmesi, mizah sınırlarını aşan biçimde alay edip aşağılaması korunmaz. Bu sadece inandığımız din için değil tüm dinlerin değerleri için geçerlidir. Hukuk da bu perspektiften bakar, bakmalıdır aksi takdirde, bireyin dini değerlerlerinin aşağılandığı bir ortamda bu kere ifade özgürlüğü ve din hürriyeti dindar aleyhine kısıtlanmış olacaktır. Kamu düzenini korumak için bu tip eylemlerin cezalandırılması şarttır.

Bu hassasiyetler ile Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel O Pankartı Hazırlayanlar Yargıya Taşındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement