Okul, Bina Yapmakla Bitmedi! - Son Dakika
Güncel

Okul, Bina Yapmakla Bitmedi!

Okul, Bina Yapmakla Bitmedi!

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesine bağlı Gözenek köyünde yapılan 8 derslikli okulun ne yolu var ne de suyu….

13.10.2014 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son yıllarda Şanlıurfa'da eğitim kalitesini yükseltmek ve derslik sıkıntısını aşmak için oldukça önemli yatırımlar yapıldı. Ancak Şanlıurfa'nın hızla artan nüfusuna paralel olarak dersliklerin yapılması bazı sorunları da beraberinde getirdi. Okul yapımı için arsa sıkıntısının yaşanması, mevcut okulların bahçesine yeni dersliklerin yapılması, okulların yollarının yapılmaması, yapılan okulların çevre düzenlemesi, su, elektrik sıkıntısı gibi sorunlar şu anda ortaya çıkan başlıca problemler olarak görülüyor. Şanlıurfa merkezde eğitim veren Müslüm Gülel Ortaokulu'nun yolu yıllardır yapılmamasının yanında buna benzer sorunların yaşandığı okullardan biri de Bozova'ya bağlı Gözenek köyünde yeni yapılan okul. 8 derslikli ve 4 lojmanlı okulun ihalesi geçtiğimiz ocak ayında yapılmış ve 2014 Temmuz ayında geçici teslimatı yapılmış. Mehmet Sait Arusoğlu İnşaat Mühendislik ve Müteahhitlik isimli yüklenici firma ile yapılan sözleşmede okulun su ve yol düzenlemesi yer almadığı gerekçesiyle okulda su en büyük sorun haline geldi. Firma tarafından yapılan okulun çevre düzenlemesi ve yol sorunu da çözülmüş değil.

TUVALETE GİTMEK ÖĞRENCİLERİN 20 DAKİKASINI ALIYOR

Su ve yol sorununun çözümü için Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü topu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü'ne (ŞUSKİ) atıyor, diğer sorunlar için de ilgili yüklenici firmayı gösteriyor. Ancak olan yine okula yürüyerek gelen yaklaşık 250 çocuğa ve okulda görev yapan öğretmenlere oluyor. Öğrenciler okulda su olmadığı için eski okula gidip gelmek zorunda kalıyor ve tuvalet ihtiyaçlarını burada karşılayabiliyorlar. Bu da öğrencilerin yaklaşık 20 dakikasını alıyor ve derslerin aksamasına neden oluyor. Okulun bir başka sorunu da elektrik tesisatının yetersiz olması. Elektriklerin yetersiz olması ise okuldaki bilgisayarların çalışmaması anlamına geliyor.

YENİ İHALELERDE SU VE YOL YOK

Okulun ihalesinde milli eğitimin ayırdığı bütçe miktarı kadar işin yer aldığını belirten Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sadullah Gencer, okulu geçici teminatla aldıklarını söyledi. Gencer, "Bu okulumuzun ihalesi ocak ayında yapıldı ve temmuz ayında da teslim edildi. Yalnız bu geçici bir teslimattı. Bir yıllık süre içinde okulda meydana gelecek sıkıntı ve sorunlardan ilgili yüklenici firma sorumludur. Yeni yapılan okullarla ilgili yapılan ihale sözleşmelerinde yol yapılması ve suyun getirilmesi gibi konular yer almıyor. Bu okulumuzdaki yol sıkıntısını Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'na bildirdik. Su ve kanalizasyonla ilgili sıkıntılarını da ŞUSKİ'ye bildirdik. Bu sorunların çözülmesi için işin takipçisi olacağız. Ayrıca okul yönetiminden gelen eksiklik ve sıkıntılarla da ilgili çalışmalar yapacağız. Dediğim gibi bir yıllık süre içinde eksiklik ve sıkıntılar yaşanabilir. Bunların çözümü için yüklenici firma gerekli çalışmayı yapar" diye konuştu. Okuldaki elektrik sıkıntısı ve çevre düzenlemesiyle ilgili sorunlar için de Gencer, bütçe ayrılması halinde gerekli çalışmayı yapacaklarını sözlerine ekledi.

OKULUN BAŞLICA SORUNLARI

Okulun yolu olmadığı için öğrenciler yaklaşık 1.5 kilometrelik yokuşu yaya olarak çıkıyorlar. (Servis yukarı çıkamıyor) En önemli sorun su yok. Öğrenciler tuvalet için eski okula gidip geliyor. Eski okula gidip gelme yaklaşık 20 dakika sürüyor. Özellikle ilkokul öğrencileri her derste mutlaka tuvalete gidiyor. O yüzden eğitim öğretim aksıyor. Okulun bahçe düzenlemesi çok kötü, tören alanının hemen bitişiğinde 2 metrelik uçurum var. Her gün nöbetçi öğretmenler bahçede öğrencilerin düşme korkusunu yaşıyor. Ayrıca okulun elektrik tesisatı oldukça yetersiz durumda. İkinci katın lambaları yanmıyor. Bilgisayarlar elektrik düşük olduğu için açılmıyor. Okulun zili çaldığı zaman bile şalterler atıyor. Okulun bahçesinde kanalizasyon kapakları takılmamış. Lojmanda kalan öğretmenler de zor durumda, her gün bidonlarla su taşıyorlar. Köylüler öğretmenlere acıyor. Yardımcı olmaya çalışıyorlar ama onların elinden de bir şey gelmiyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Okul, Bina Yapmakla Bitmedi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement