Okul Korkusu" Dikkate Alınmalı - Son Dakika
Yerel

Okul Korkusu" Dikkate Alınmalı

Okul Korkusu" Dikkate Alınmalı

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş: "Çocuk, okula başlama sürecinde 'okul korkusu' denilen sorunlar veya kaygılar yaşayabilir.

09.09.2014 11:29

SELİM BOSTANCI - Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, okula yeni başlayan çocukların farklı tepkiler verebileceklerini belirterek, "Çocuk, okula başlama sürecinde 'okul korkusu' denilen sorunlar veya kaygılar yaşayabilir. Aileler, bu tür belirtileri 'okula uyum güçlüğü nedeniyle ortaya çıkan sorunlar' olarak dikkate almalı ve değerlendirmelidir" dedi.

Güneş, AA muhabirine, okula başlamanın çocuklar ve aileleri için en heyecanlı dönemlerden olduğunu, özellikle birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin yeni çevreyle karşılaşacaklarını söyledi.

Okula başlama sürecinde çocukların başarılı ve mutlu olması, çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilmesi için ailelere iki önemli görev düştüğünü, bunların okula hazırlık ve uyumlarının sağlanması olduğunu ifade eden Güneş, şöyle konuştu:

"Ülkemizde ilk, orta ve liselerde uygulanan eğitim öğretim süresinde bir yılın 9 ayı okulda geçmektedir. Bu kadar uzun süren eğitim-öğretim yılı için çocukları okula hazırlama çalışmaları iyi yapılmalıdır. Bu hazırlık fiziksel ve zihinsel olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmelidir. Fiziksel hazırlık okul malzemeleri, kitap ve materyal seçme, giysi hazırlama vb. olmaktadır. Bu hazırlıklar evde çocuklarla yapılmalıdır. Ayrıca okullar açılmadan bir hafta önce uyku düzenini okul saatlerine göre düzenleme, erken kalkma, kahvaltı gibi unsurlara dikkat edilmelidir. Yine çocukların görme, işitme ve beden sağlık durumları izlenmelidir."

Çocukları okumaya özendirmek

Güneş, öğrencilerin dil, zihinsel ve sosyal hazırlıklarına daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, çocukları okula zihnen hazırlamak için merak uyandıracak okuma, yazma, matematik gibi etkinliklere de özen gösterilmesinin önemini vurguladı.

Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aileler, çocuklarına hikaye, masal, fıkra, şiir, şarkı, tekerleme okuyarak okumaya özendirebilir. Bu süreçte çocuklarıyla oturma, kitap tutma, sayfa çevirme, görsel okuma, resim ve şekiller arasındaki farklılık ve benzerlikleri bulma, gördüklerini ve işittiklerini anlatma gibi etkinlikler yapabilirler. Çocukların tanıma, anlama, yorumlama ve anlatma becerilerini geliştirmek için görsel okuma çalışmaları yapılabilir. Üst sınıflara devam eden öğrencileri okula hazırlamak için düzeyine göre kitap okuma, yazma, bir konuda sunum ve resim yapma gibi eğitici etkinlikler gerçekleştirilebilir."

"Okul korkusu dikkate alınmalı"

Çocukların okula hazırlanması kadar okula uyumunun da büyük önem taşıdığına dikkati çeken Güneş, "Çocuk, okula başlama sürecinde "okul korkusu" denilen sorunlar veya kaygılar yaşayabilir. Okula gitmek istememe, okula giderken huysuzluk, inatçılık veya ağlama gibi tepkiler verebilir. Aileler, bu tür belirtileri okula uyum güçlüğü nedeniyle ortaya çıkan sorunlar olarak dikkate almalı ve değerlendirmelidir çünkü bu tür sorun ve kaygılar, çocuğun zihnini, psikolojisini ve okul heyecanını olumsuz etkiler. Hatta öğrenmesini engeller" diye konuştu.

Aşırı kaygı sonucu çocuklarda karın ve baş ağrısı, yorgunluk, saldırganlık, sessizlik, üzüntü gibi belirtiler görülebileceğini aktaran Güneş, böyle durumlarda çocuklarla kaygılarını yenmeleri konusunda konuşulması, yaşadıklarının anlattırılması gerektiğini anlattı.

Güneş, "Bu tür durumlarda bunun normal olduğu söylenmeli, anlattıkları dikkatle dinlenmelidir" diyerek, "Böylece kaygılarını daha rahat yönetmeleri sağlanmalıdır. Öğrencilerin, arkadaşlarına, sınıf ortamına, okula ve öğretmenlerine alışmaları eğitim öğretim açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun için öğrencilere okulun ilk gününden itibaren rahat iletişim kurabilecekleri ortam sunulmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. - Bartın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Okul Korkusu' Dikkate Alınmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement