Ordu'da 28 Hes Anlaşması Var - Son Dakika
Yerel

Ordu'da 28 Hes Anlaşması Var

Ordu\'da 28 Hes Anlaşması Var

Ordu’da su kaynakları üzerinde 45 adet HES inşa edileceği ve halen 28 tanesi ile ‘su kullanım hakkı anlaşması’ imzalandığı belirtildi.

28.06.2014 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'da su kaynakları üzerinde 45 adet HES inşa edileceği ve halen 28 tanesi ile 'su kullanım hakkı anlaşması' imzalandığı belirtildi.

Orman ve Su Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, Ordu'da 45 adet HES müracaatı yapıldığı ve bu projelerden 28 tanesinde su kullanım hakkı anlaşması imzalandığı, halen Darıca 1 HES ve Umut 3 HES'in işletmeye alındığı kaydedildi.

Darıca I HES'in kurulu gücü 99 MW olup, yıllık toplam enerjisi 369 milyon kilovatsaat, Umut HES projeleri kapsamında yer alan Umut 3 HES'in kurulu gücü 12.24 MW yıllık toplam enerjisi 35.83 milyon kilovatsaat olduğu belirtilen raporda, "Özel sektör tarafından geliştirilen 45 projede 827.18 megavat kurulu güçle yıllık ortalama 2 Bin 859 milyar kilovatsaat enerji üretimi planlanmaktadır" denildi.

Raporda ayrıca, Topçam Barajı ve HES vasıtasıyla 60 megavat kurulu güçle yıllık ortalama 199 milyon kilovatsaat enerji üretimi sağlanacağı da kaydedildi.

3 HATA YAPAN YANIYOR

Orman ve Su Bakanlığı, raporunda HES karşıtı çevreci örgütlerin savunduğu 'su kullanım hakkı halkın elinden alınıyor', 'cansuyu verilmiyor, dereler kuruyor' şeklindeki iddialarını cevaplar nitelikte şu bilgilere yer veriyor:

"Doğal hayatın devamlılığı açısından, son on yılın ortalama akımlarının en az yüzde 10'unun mutlaka dere yatağına bırakılması sağlanmaktadır. Mansap suyu (cansuyu) miktarının kontrolü maksadıyla kurulan, AGİ (debi ölçerlerin) cihazlarının, online olarak DSİ Bölge Müdürlükleri tarafından kurdurulması ve anlık izlenmesi sağlanmakta, sistemin kurulmaması ve cihazların çalıştırılmaması durumunda anlaşmalardan kaynaklanan cezalar verilmektedir. Bütün projelerde özelliğine göre balık geçitlerinin yapılması sağlanmakta, balık geçidi olmayan projelerin kabulü yapılmamaktadır. Doğal hayatın devamı için mansaba bırakılması gereken suyun şirketler tarafından bırakılmaması durumunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri koordinasyonunda yapılan denetimlerde tutulan tutanaklar sonucu şirkete 2 kere ceza verilmesinin ardından söz konusu eylemin 3'üncü defa tekrarlandığının tespiti durumunda projenin iptali yoluna gidilecektir." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ordu'da 28 Hes Anlaşması Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement