Organik Buğdaydan "Anadolu Ekmeği" Yeniden Sofraları Süslüyor - Son Dakika
Yerel

Organik Buğdaydan "Anadolu Ekmeği" Yeniden Sofraları Süslüyor

Balıkesir'de sağlıklı ve doğal ürün tüketimini teşvik için bir araya gelen "Yaşam Dostu Ürün Grubu"nun bölgeye özgü organik uzun saplı buğdaydan ürettiği geleneksel "Anadolu ekmeği" büyük ilgi görüyor.

25.05.2015 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DEVRİM DERİN - Balıkesir'de sağlıklı ve doğal ürün tüketimini teşvik için bir araya gelen "Yaşam Dostu Ürün Grubu"nun bölgeye özgü organik uzun saplı buğdaydan ürettiği geleneksel "Anadolu ekmeği" büyük ilgi görüyor.

Yaklaşık iki yıl önce 15 kişiyle yola çıkan, bugün sayıları 60'a ulaşan "Yaşam Dostu Ürün Grubu"nun üyelerinden Gül Zeybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son derece sağlıklı ve doğal, her yaştan bireyin tüketebileceği ekmek yaptıklarını söyledi.

Mayasını bile kendilerinin çoğalttığı ekmekte hiçbir katkı maddesi olmadığını vurgulayan Zeybek, kimyasal kullanmadıklarını anlattı.

Üretimini yaptıkları ekmekte altı çeşit organik buğday bulunduğunu ifade eden Zeybek, şu bilgileri aktardı:

"Bölgede köse, karakılçık, kızılca, sarı, çavdar ve cumhuriyet adını taşıyan buğday çeşitleri üretiliyor. Genetiği değiştirilmemiş eski uzun saplı buğdayları kullanıyoruz. Yüzde 10 oranında da kara yerli çavdar katıyoruz. Bunları ilaç ve kimyasal gübre kullanmayan küçük üreticilerden alıyoruz. Bunun için üreticiyle protokol imzalıyoruz. Aldığımız doğal buğdayları eski bir taş değirmende öğütüyoruz, sonrasında ise belirli oranda eski buğday unlarını karıştırıp yaşam dostu gerçek ekmeğimizi yapıyoruz. Eskiden üretilen Anadolu ekmeğini doğal haliyle yeniden yaptık. Ekmeğimizi, meşe yakılan odun fırınlarında pişiriyoruz."

"GDO'lu buğday söylentilerinden sonra karar alındı"

Grup Sözcüsü, Tüketiciyi Koruma Derneği Balıkesir Şube Başkanı Necdet Bayhan da, grubu, 2013 yılında GDO'lu buğday söylentilerinden sonra kurma kararı aldıklarını belirterek, organik ürünlere ulaşmak için üyelerinin dağ köyleriyle iletişime geçtiğini anlattı.

Uzun araştırmalar sonucu gerçek ekmeğe ulaşmanın yolunu bulduklarını aktaran Bayhan, şöyle konuştu:

"Endüstriyel üretimin ucuzluk ve uzun raf ömrü için ürünlerde kimyasal kullandığı gerçeğini pratikte yaşadık. Biz de bir araya gelen aileler olarak bu gıda sisteminden kurtulalım istedik. Kimyasal olmayan, doğru yöntemlerle üretilen ürünleri bulup aramızda paylaşalım diye bu grubu oluşturduk ve ekmekten başladık. Köylünün ürettiği kimyasalsız ürünlere talip olduk. Bu şekilde çalışmalara başladık. Bununla ilgili de oluşturduğumuz internet sayfasında bir deklarasyon yayınladık."

Yanlış üretim modelleri yüzünden toprağın giderek fakirleştiğine dikkati çeken Bayhan, "Bu ürünleri seçmekle yerel tohumları da korumuş oluyorsunuz. Bunu ekmekte başardık. Ekmeğimizi bölgemizin yerel tohumlarından üretilen buğdaylardan yapıyoruz. Bunlar uzun saplı buğdaylardır. Uzun saplı buğdayların, endüstriyel amaçlılar gibi boyları kısaltılmamış, cüceleştirilmemiş, vitamin değerleri azaltılmamıştır" diye konuştu.

Bayhan, doğal ekmek sayesinde kabartma tozu gibi kimyasal katkı maddelerini tüketmekten kurtulduklarını vurgulayarak, ürettikleri ekmekleri haftanın belirli günlerinde Balıkesir merkezde satışa sunduklarını ve doğal olmasından dolayı büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Üretimlerinin ekmekle  sınırlı olmadığını belirten Bayhan, ellerinde 35 civarında doğal gıda bulunduğunu söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Organik Buğdaydan 'Anadolu Ekmeği' Yeniden Sofraları Süslüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement